Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Σε πλήρη εγκατάλειψη τα δάση

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ
Εδώ και μια βδομάδα, με το που ανέβηκαν οι θερμοκρασίες και άρχισαν τα μελτέμια δηλαδή, η Ελλάδα καίγεται και πάλι. Γνώριμο το σκηνικό: η φωτιά να κατατρώει τα πάντα, αλλόφρονες άνθρωποι να τα βάζουν με τον κρατικό μηχανισμό, δημαρχαίοι και λοιποί τοπικοί παράγοντες να προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση και αφού η φωτιά κάψει ό,τι μπορούσε να κάψει, ν’ αρχίζει το πολιτικό σόου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για ανετοιμότητα (ξεχνώντας τις δικές της πομπές) και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι φταίει οτιδήποτε άλλο και οποιοσδήποτε άλλος εκτός απ’ αυτή.
«Μπορούμε να δηλώσουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί με τις συνθήκες που επικρατούσαν, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε για άλλη μία φορά ότι όταν υπάρχει οργάνωση και βούληση, ειδικότερα από την πολιτική ηγεσία, αλλά και φυσικά με την αυταπάρνηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, τότε πραγματικά τα αποτελέσματα είναι θετικά», δήλωσε ο Πεταλωτής την περασμένη Δευτέρα. Καθώς μιλούσε κατάλαβε (ακόμα και ο Πεταλωτής μπορεί και καταλαβαίνει κάπου-κάπου) τι παπάρα ξεστόμισε, γι’ αυτό και έσπευσε να συμπληρώσει: «Οσο θετικά μπορεί να είναι μετά από μία πυρκαγιά».
«Με αυτά που διαθέτουμε, αυτές τις ενέργειες μπορούμε να κάνουμε», είπε κυνικά, όταν οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις άρχισαν να γίνονται συγκεκριμένες. Μάλλον δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτ’ άλλο. Να θυμίσουμε μόνο ότι οι κρατικές πιστώσεις είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, το αναγκαίο εποχικό προσωπικό δεν έχει προσληφθεί ενώ χρωστάνε στον κόσμο λεφτά από το 2009, η δασοπροστασία έχει εγκαταληφθεί, η Πυροσβεστική έχει 3.500 οργανικά κενά (μόνο μπάτσοι προσλαμβάνονται) και οι ΟΤΑ έχουν στερέψει από κονδύλια.
Συνηθίζουμε να θυμόμαστε τα δάση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όταν τα βλέπουμε να λαμπαδιάζουν. Ομως, για να μη λαμπαδιάζουν τα δάση κάθε Ιούλη και Αύγουστο, πρέπει να γίνει δουλειά τους προηγούμενους μήνες. Δουλειά που δεν φαίνεται, όμως είναι η μόνη ουσιαστική για την πρόληψη των πυρκαγιών. Γιατί όταν ανάψει η φωτιά και με δεδομένο ότι η Πυροσβεστική απλώς την περιμένει να φτάσει σε κατοικημένες περιοχές για να επέμβει (ενώ το δόγμα της δασοπυρόσβεσης απαιτεί να πας να συναντήσεις τη φωτιά για να την κόψεις), το καταστροφικό αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Φτιάχτηκε κάποτε ο περιβόητος Ειδικός Φορέας Δασών, στον οποίο άρχισαν να συρρέουν κονδύλια. Από το 2004 μέχρι το φθινόπωρο του 2007 δεν έφυγε δεκάρα τσακιστή απ’ αυτό το Φορέα για έργα δασοπροστασίας. Λεφτά έφευγαν, αλλά πήγαιναν σε άλλες, άσχετες δραστηριότητες, για να εξυπηρετήσουν κυρίως ρουσφετολογικές πολιτικές του Μπασιάκου και του Κοντού. Οι καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 θορύβησαν την κυβέρνηση Καραμανλή και έτσι το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς άρχισαν να δίνονται κάποια χρήματα από το φορέα. Το ίδιο έγινε και το 2008 και το 2009. Ομως, τα κονδύλια που διατέθηκαν ήταν ισχνά και πολύ-πολύ κάτω από τις ανάγκες που υπήρχαν και από τα αιτήματα των υπηρεσιών.
Εμείς ζητήσαμε αντίγραφα αποφάσεων χρηματοδότησης από το Φορέα τα προηγούμενα χρόνια. Με διάφορα προσχήματα καθυστερούν να μας τις δώσουν, γιατί θέλουν να παίζουν προπαγανδιστικά παιχνίδια, ότι δήθεν διαθέτουν επαρκή κονδύλια και το ίδιο κάνουν και φέτος.
Το 2010 εκδόθηκε μόνο μία απόφαση για κονδύλι ύψους 1.123.000 ευρώ για φυτώρια! Η δασοπροστασία, όμως, έχει και άλλες ανάγκες. Πρέπει να γίνουν καθαρισμοί, να καθαριστούν οι δασικοί δρόμοι, να συντηρηθούν κρουνοί και παρατηρητήρια κ.λπ.
Ο Ειδικός Φορέας Δασών θα συγχωνευτεί στο «Πράσινο Ταμείο» που φτιάχνει η Μπιρμπίλη, οπότε κι αυτά τα ισχνά κονδύλια που διατίθενται για τη δασοπροστασία θα κοπούν, γιατί τα λεφτά πρέπει να πάνε στους καπιταλιστές της «πράσινης ανάπτυξης».
Πέρυσι, είχαν προσληφθεί 1.150 συμβασιούχοι δασεργάτες και δασολόγοι. Αυτοί εργάζονται εποχιακά, μολονότι η δασοπροστασία απαιτεί δουλειά όλο το χρόνο. Ξέρετε πόσοι συμβασιούχοι θα προσληφθούν φέτος; 447 οχταμηνίτες και 248 τριμηνίτες. Λέμε θα προσληφθούν, γιατί ακόμη και τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των οχταμηνιτών, ενώ οι τριμηνίτες θα προσληφθούν τον Αύγουστο! Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να δουλεύουν μήνες πριν στα δάση, μέχρι το τέλος της άνοιξης έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τη δουλειά για την οποία προσλαμβάνονται, ενώ τώρα ουσιαστικά είναι άχρηστοι. Δε μπορούν να κάνουν κανένα έργο πρόληψης.
Παρά τα όσα λέγονται περί οικοπεδοφάγων και χωρίς να αρνούμαστε τη δράση τους σε ορισμένες περιοχές, η πλειοψηφία των δασικών πυρκαγιών οφείλεται στην εγκατάλειψη των δασών. Δάση ακαθάριστα με τεράστια συσσώρευση καύσιμης ύλης, χωματερές, ακαθάριστοι πυλώνες της ΔΕΗ, διάφορες άλλες δραστηριότητες γεννούν τις δασικές πυρκαγιές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα καταστροφικές, γιατί και η υποδομή πάσχει και ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης είναι μη σωστά εκπαιδευμένος και ανεπαρκής αριθμητικά.
Ολ’ αυτά δεν γίνονται τυχαία. Τα δάση καταστρέφονται, γιατί η πολιτική βούληση όλων των κυβερνήσεων οδηγεί στην «απαλλαγή» του κράτους από τεράστιες εκτάσεις δασών και δασικών εκτάσεων. Θα αρκούσε και μόνο το γεγονός της παράδοσης των δασικών χαρτών σε ιδιώτες για να μας αποκαλύψει αυτή την πολιτική βούληση της εξουσίας. Εχουμε, όμως, και πιο χειροπιαστά δεδομένα.
Εχουμε γράψει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες για μια αγωνιώδη προσπάθεια των δασολόγων του υπουργείου Περιβάλλοντος να προστατέψουν το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων με φρύγανα και των άβατων κλιτύων των ορέων, με την έκδοση μιας επιστημονικά άρτιας εγκυκλίου. Η εγκύκλιος αυτή απετέλεσε casus belli για την Τ. Μπιρμπίλη και το μυστικοσύμβουλό της Ν. Χλύκα. Ετσι, ανατέθηκε στον νεότευκτο ειδικό γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη, γνωστό yesman από την εποχή του Σουφλιά, να συντάξει ο ίδιος εγκύκλιο, που θα παρακάμπτει αυτή των υπηρεσιακών παραγόντων και θα παραδίνει αυτές τις δασικές εκτάσεις στις αδηφάγες ορέξεις της «ανάπτυξης».
Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί καίγονται τα δάση και γιατί οι πυρκαγιές στη χώρα μας είναι τόσο καταστροφικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***