Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Οικολόγοι για το Πεντελικό

penteliko-mpaza1-cmyk Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάρτιση των δασικών χαρτών οι επικεφαλής των πολιτικών κινήσεων των Οικολόγων Πράσινων στις περιοχές γύρω από το Πεντελικό εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό δασών και δασικών εκτάσεων από τους εν λόγω χάρτες.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν:

«Η κατάντια του Πεντελικού Όρους οφείλεται στην ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην πλήρη απουσία οποιασδήποτε μόνιμης και βιώσιμης ανθρώπινης δραστηριότητας στον ορεινό όγκο, συμβατής με τον δασικό του χαρακτήρα. Διεκδικούνται δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ παράλληλα υφίστανται πιέσεις που συντελούν στην εξαφάνιση των τελευταίων γεωργικών εκτάσεων, πολύτιμων για τις παραγωγικές δραστηριότητες του λεκανοπεδίου όπως αποδεικνύεται από την διανυόμενη οικονομική κρίση.

Η διάσωση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις περιοχές του Πεντελικού είναι εφικτή μόνο εάν η πολιτεία και η κοινωνία αποφασίσουν να δώσουν ένα τέλος στην περαιτέρω εκτός Σχεδίου δόμηση. Επιτακτική θεωρείται η διακοπή οποιωνδήποτε μελετών για νέες επεκτάσεις Σχεδίων Πόλης και η διακοπή της οικοδόμησης μέσω άλλων τρόπων, όπως για παράδειγμα μέσω οικοδομικών συνεταιρισμών κ.λπ.

Επιδοκιμάζουμε τη σύνταξη δασικών χαρτών, όμως εφιστούμε την προσοχή στη διοίκηση σε υπάρχοντες κινδύνους που αφορούν αποκλεισμούς δασών και δασικών εκτάσεων από τους εν λόγω χάρτες. Η ουσιαστική εφαρμογή τού ήδη υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για το Πεντελικό Όρος (ΠΔ 755/88) μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την αναγέννηση της γεωργίας και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αναψυχής, άθλησης και εκπαίδευσης, που τόσο λείπουν από τους κατοίκους της Αττικής. Στο παραπάνω πνεύμα προτείνουμε αφ’ ενός τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου το οποίο θα οριοθετείται από την περιοχή των αρχαίων αμπελουργικών Δήμων Ικαρίας και Πλωθείας (σήμερα Διονύσου, Σταμάτας και Ροδόπολης) έως τον όρμο του Μαραθώνα και θα περιλαμβάνει τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης και αφ’ ετέρου τη δημιουργία παλαιοντολογικού μουσείου στο Πικέρμι.

Επείγουσα είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση της βόσκησης των κατσικιών που καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση του δάσους. Αναγκαία κρίνεται η πυροπροστασία, η οργάνωση και εκπαίδευση εθελοντών και η ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής σε 24ωρη και καθημερινή βάση, κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα παράνομης βόσκησης, ρίψης μπάζων, εκχερσώσεων, καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης».

Κατερίνα Καρύγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***