Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Τελευταίο SOS από «Πεντέλη SOS»

πηγή: ΑΜΑΡΥΣΙΑ
pentelh-sos2Με ηχηρό μήνυμα SOS, που έχει αποδέκτη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μοιάζει η αναστολή της οργανωμένης δράσης της εθελοντικής οργάνωσης «Πεντέλη SOS»,  η οποία στο διάστημα που ανέπτυξε δραστηριότητα, από το Σεπτέμβριο του 2009, κατέθεσε φρέσκιες ιδέες για το ζωντάνεμα του βουνού, πολλή εθελοντική εργασία και πάνω απ’ όλα αληθινή αγάπη για το Πεντελικό.
Ποιοι ήταν οι λόγοι λοιπόν που οδήγησαν τα μέλη της ομάδας στην παραπάνω απόφαση; Ο Νεκτάριος Σέρβος, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, μας παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα τους, επιθυμώντας να μην επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Το σύντομο και περιεκτικό πάντως κείμενο της ανακοίνωσης μας αφήνει να εννοήσουμε αρκετά:
«Αν κάποιοι απλοί πολίτες, που δεν είναι ούτε γεωπόνοι, ούτε δασολόγοι, ούτε ειδικοί επιστήμονες, έδρασαν και είδαν αποτελέσματα, τότε και η συντεταγμένη πολιτεία μπορεί να βρει και να εφαρμόσει αυτές και ακόμα καλύτερες λύσεις, αν πραγματικά ενδιαφέρεται και έχει την πολιτική βούληση για τη δημιουργία, σε βάθος χρόνου, ξανά του χαμένου οικοσυστήματος.
Πιστεύουμε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ούτε είναι καν στην ατζέντα των προτεραιοτήτων και το ίδιο παρουσιάζεται σε όλο τον ελληνικό χώρο, όχι μόνο στο βουνό της Πεντέλης. Αντίθετα, προτεραιότητα είναι η “πράσινη ανάπτυξη” που θα αποφέρει κέρδος, και η καλλιέργεια ενός “πράσινου προφίλ” σε όσους είναι ήδη στην εξουσία ή διεκδικούν θέσεις εξουσίας. Καλά είναι αυτά, όπως και η δημιουργία “περιαστικών πάρκων”, αλλά επί της ουσίας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την επαναδημιουργία των χαμένων οικοσυστημάτων».
Με τον επίλογο αυτό «έκλεισε» τη δράση της η «Πεντέλη SOS», αφήνοντας πίσω ένα αξιοπρόσεκτο δείγμα γραφής σε εναλλακτικές δράσεις αναγέννησης του οικοσυστήματος του Πεντελικού, που περιλάμβανε σποροφύτευση και φύτευση σβόλων δέντρων και φυτών σε απρόσιτες πλαγιές, διάσελα και ρέματα.
Τα μέλη της θα συνεχίσουν μεμονωμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, να κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για το βουνό.
Δυστυχώς όμως δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον της Πεντέλης το γεγονός ότι «δεν έπιασε» ο σπόρος του ανόθευτου εθελοντισμού που εξέφρασε η συγκεκριμένη οργάνωση.
Όλη η απογοήτευση και η αγωνία των μελών της οργάνωσης για την τύχη του βουνού αποκαλύπτεται στην ευχή με την οποία συνοδεύουν την ανακοίνωσή τους:
«Πολύπαθη Πεντέλη, καλή τύχη».
Τη χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ.
Κατερίνα Καρύγιαννη

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος11/12/10, 9:04 μ.μ.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ για ανικανότητα αντιμετώπισης ΧΙΟΝΙΑΔΩΝ:
    LONDON - Minister for Transport, Infrastructure and Climate Change Stewart Stevenson has resigned after winter storms paralyzed the transit system.
    Airports were closed, trains halted and Scotland's busiest highway shut down earlier this week after a bout of heavy snow and ice. Motorists were stranded overnight in their cars on gridlocked roads...
    During the December 2010 snowfall on 6 December, Stevenson, called the response to people being trapped on the main Scottish Motorway Network for more than 10 hours, as first class, and refused to apologise...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***