Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κάλεσμα σε πορεία στην μονή Πεντέλης ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών


ΠΕΝΤΕΛΗ SOS
ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Να αποτρέψουμε τα επανερχόμενα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος  η οποία (με το νομοσχέδιο «Διαμόρφωση Φιλικού για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος» που κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση τον Απρίλιο) χαρακτηρίζεται ως «Στρατηγικός Επενδυτής», για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου 300 MW σε έκταση 3500 στρεμμάτων (ίση με την έκταση της Νέας Πεντέλης) σε αναδασωτέα έκταση του Πεντελικού. Πρόκειται για:

Σκάνδαλο Νομικό
• Τα σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν πέρυσι αποτραπεί, όταν ακόμη και ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος έκανε λόγο για νομικά κωλύματα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
• Το τωρινό νομοσχέδιο «δωρίζει» στην Εκκλησία της Ελλάδος (αναγνώριση «περιουσιακών δικαιωμάτων») τις τεράστιες διεκδικούμενες από αυτήν δασικές εκτάσεις, τις οποίες διακατέχει παρανόμως, καθώς με τις διατάξεις του Ν. 1811/88 (τον οποίο είχε τότε αποδεχτεί και υπογράψει η Μονή Πεντέλης) έπρεπε να τις είχε ήδη αποδώσει στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και δεκαετίες.

Σκάνδαλο Περιβαλλοντολογικό
• Με το νομοσχέδιο αίρονται όλες οι προστατευτικές διατάξεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα (το Πεντελικό είναι μέρος των περιβαλλοντικά προστατευόμενων περιοχών και προστατεύεται με το ΠΔ 755/88).
• Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου προβλέπεται να γίνει σε χαρακτηρισμένη ως «αναδασωτέα» έκταση του Πεντελικού, η οποία ήδη αναδασώνεται και αρδεύεται από το ΥΠΕΚΑ.
• Το βουνό μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή, ενώ θα αλλάξουν και οι χρήσεις γης.
• Η ήδη επιβαρυμένη θερμοκρασία του λεκανοπεδίου αυξάνεται κατά 1,5 βαθμό κελσίου.
• Διαταράσσεται το ήδη βεβαρημένο από τις μεγάλες φωτιές των τελευταίων δεκαετιών οικοσύστημα της περιοχής.
• Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτήρισαν πέρσι την ως άνω τροπολογία για «φωτογραφική» χωροθέτηση του Φ/Β πάρκου 300 MW, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σκάνδαλο Πολιτικό
• Το νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει, να διευκολύνει και να επισπεύσει την υλοποίηση της λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων. Το Δημόσιο αποσύρεται από κάθε έλεγχο ως προς την περιουσία του ελληνικού λαού την οποία παραχωρεί σε επενδυτές και μάλιστα με επιδοτήσεις: Το 100% του επιχορηγούμενου για την επένδυση ποσού καταβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο στον εκάστοτε «Στρατηγικό Επενδυτή» με την έναρξη του έργου, γεγονός που δε δεσμεύει κανένα επενδυτή για την τήρηση των οικονομικών-περιβαλλοντικών-εκμεταλλευτικών όρων & προϋποθέσεων της επένδυσης.

Η υπόθεση του Πεντελικού αφορά όλη την Αττική: τα επιχειρηματικά σχέδια της Εκκλησίας της Ελλάδος βάζουν ταφόπλακα στο Πεντελικό ως πνεύμονα του λεκανοπεδίου για εμάς και τα παιδιά μας και καταστρέφουν την ελπίδα ανάπλασης του δάσους για πάντα.

ΟΛΟΙ στη συγκέντρωση στην Πλ. Νέας Πεντέλης και πορεία προς την Μονή Πεντέλης,  Κυριακή 7 Απριλίου στις 11.30 πμ 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΣΙΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ–ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***