Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση στην πλατεία Πικερμίου για την προστασία του περιβάλλοντος

Το Σάββατο 6 Ιουνίου έγινε η παρέμβαση ενημέρωσης στην πλατεία Πικερμίου με μικροφωνική, πανό και κείμενα καταγγελίας της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου Ραφήνας. Αφορμή ήταν η πρόσφατη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου (αρ. απόφ. 114/2015) με την οποία εγκρίνεται μια προχειρότατη μελέτη για άχρηστα υδραυλικά έργα στο Βαλανάρη που θα καταστρέψουν το οικοσύστημα της περιοχής και θα διευκολύνουν την πολεοδόμηση εντός των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου.


Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ πολιτική του δήμου ΡΑΦΗΝΑΣ
ΑΠΕΙΛΕΙ ΡΕΜΑΤΑ και ΔΑΣΗ στο ΠΙΚΕΡΜΙ.
ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ τα ΣΧΕΔΙΑ τους!

Στην παρέμβαση συμμετείχαν αρκετοί δημότες και φορείς της περιοχής καθώς και οι δημοτικές κινήσεις Λαϊκή Συσπείρωση και Μέτωπο Ψηλά. Στο τέλος της παρέμβασης προβλήθηκε (δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση λόγω τεχνικών προβλημάτων) 20λεπτο απόσπασμα από ντοκιμαντέρ για τον Βαλανάρη.

Ακολουθούν κείμενα που διαβάστηκαν στη μικροφωνική:

Τι συμβαίνει με το ρέμα Βαλανάρη;
Πρόσφατα μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την τμηματική οριοθέτηση του Βαλανάρη βγήκε σε δημόσια διαβούλευση.
Εμείς, κάτοικοι, ενεργοί πολίτες, περιβαλλοντικοί φορείς δουλέψαμε σε βάθος πάνω στη μελέτη (όπως όφειλε να είχε κάνει ο δήμος, αλλά το απέφυγε). Εμείς συστήσαμε ομάδες εργασίας με συμμετοχή μηχανικών, νομικών, βιολόγων, δασολόγων. Επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία της μελέτης και υποβάλαμε εμπεριστατωμένα υπομνήματα με τις ενστάσεις μας στην Περιφέρεια Αττικής και στα όργανα του δήμου.
Δυστυχώς η παράταξη που διοικεί τον δήμο κώφευσε επίμονα σε όλα τα ουσιαστικά σφάλματα της μελέτης που καταδείξαμε, επιδεικνύοντας απροκάλυπτα ότι είχε ένα μόνο μέλημα: να ψηφίσει μια μελέτη που φέρνει τερατώδεις εργολαβίες στον Βαλανάρη.
Η παράταξη αυτή δεν έλαβε υπ’ όψη της την Επιτροπή Διαβούλευσης, που παράτυπα την έκλεισε χωρίς ψηφοφορία γιατί ήταν αρνητική στην καταστροφή του ρέματος. Δεν κλονίστηκε ούτε από τη λανθασμένη μεθοδολογία της μελέτης ούτε από τις λανθασμένες παραμέτρους που οδήγησαν σε λανθασμένες προτάσεις και επιβλαβείς εργολαβίες στο οικοσύστημα.
Στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Μαϊου ψήφισε μια κατάφωρα προβληματική μελέτη, μόνη αυτή απέναντι στους ενεργούς πολίτες, στους φορείς, στην κοινή λογική και σε όλη την αντιπολίτευση. Ανέλαβε τη συνευθύνη για εργολαβίες καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του κοινωνικού συνόλου, καθώς και για την κατασπατάληση των πόρων που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι.
Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα κοινωνικά αγαθά. Το λόγο έχει τώρα η Περιφέρεια Αττικής. Θα είμαστε και εκεί! Θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!



Μια παρέα δημοτικών συμβούλων που κόπτονται για να τσιμεντοποιηθεί η καμένη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, επιτίθενται στους κατοίκους που τους ασκούν κριτική και ξεσκεπάζουν τα σχέδια που υπηρετούν.
Στοχοποιούν τους κατοίκους της Διώνης, του Ντραφιού, της Αιολίδας και της Καλλιτεχνούπολης επειδή ήρθαν να ζήσουν σε περιοχές που πριν την ένταξή τους ήταν δάση. Αντί να στηλιτεύσουν τις μεταπολεμικές και χουντικές πολιτικές του ρουσφετιού, που πρόσφεραν σε αξιωματικούς και πρώην τσιφλικάδες δασικές εκτάσεις για πολεοδόμηση, ενοχοποιούν τους κατοίκους που αγόρασαν οικόπεδα σε νόμιμη οικιστική ζώνη 20-30 χρόνια μετά.
Σκόπιμα θέλουν να στρέψουν την προσοχή από τις πολιτικές που μετατρέπουν τη φύση σε οικισμούς, προς τους οικιστές που φτάνουν μεταγενέστερα να κατοικήσουν σε νόμιμους οικισμούς. Η προσπάθειά τους δεν θα θολώσει την εικόνα.
Ενοχοι είναι οι θεσμικοί παράγοντες σε κεντρικό ΚΑΙ σε τοπικό επίπεδο που, μετά από τόσες απώλειες δασικών εκτάσεων από αλλαγή χρήσης γης και μεγα-πυρκαγιές, ακόμη και σήμερα, με τις αποφάσεις τους εργάζονται για συνεχή τσιμεντοποίηση των δασών. Το πρόβλημα είναι η δασοκτόνα πολιτική, όπως αυτή του δήμου Ραφήνας που βάλθηκε να διευκολύνει τη μετατροπή του δασικού χαρακτήρα στην εναπομείνασα δασική έκταση Δασαμάρι - και μάλιστα σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τις αποφάσεις αναδάσωσης της Περιφέρειας Αττικής. Οι ένοχοι είναι αυτοί, που εργάζονται εδώ και τώρα για τη δημιουργία ανύπαρκτου οικισμού στο Δασαμαρι και όχι οι κάτοικοι που δυνητικά θα έρχονταν μετά 20 χρόνια να ζήσουν στον οικισμό που αυτοί κόπτονται εδώ και τώρα να δημιουργήσουν. Δεν θα κλείσουν το στόμα των κατοίκων με θρασύτατες συκοφαντίες για να εργαστούν ανενόχλητοι για την «αποτίναξη του δασικού βραχνά» όπως συνηθίζουν να αποκαλούν τα δάση. Η καταστροφή του φυσικού αποθέματος είναι πλέον τέτοιων διαστάσεων, που οι κάτοικοι δεν θα σιωπήσουν στη συνεχιζόμενη καταστροφή της φύσης. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Η γή δεν είναι εμπόρευμα, είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ!


Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης [video]

Την προηγούμενη εβδομάδα η παράταξη που διοικεί το δήμο Ραφήνας ψήφισε μία μελέτη που προδιαγράφει την καταστροφή του οικοσυστήματος βόρεια του Πικερμίου. Ψήφισε μια μελέτη που σχεδιάζει τη μετατροπή της καμένης δασικής και τελεσίδικα αναδασωτέας έκτασης Δασαμάρι σε οικισμούς.
Προφανώς ο δήμος Ραφήνας επιδιώκει να μεταφέρει το πελατοκεντρικό know how, από τη Ραφήνα των αιώνιων οικισμών προς ένταξη, στο Πικέρμι. Τι κι αν στο Πικέρμι το φαινόμενο των αυθαίρετων οικισμών είναι ευτυχώς ανύπαρκτο... Τι κι αν η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί τελεσίδικα για τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα της περιοχής Δασαμάρι. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την τακτική του δήμου Ραφήνας να διοικεί με υποσχέσεις ένταξης, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Η παράταξη, λοιπόν, που διοικεί το δήμο ψήφισε μία μελέτη που εξαλείφει την αντιπλημμυρική λειτουργία της φύσης για να προωθήσει αντιπλημμυρικές εργολαβίες. À la Mπουρνέζικα δηλαδή.
Ψήφισε μελέτη που αγνοεί τη χλωρίδα της περιοχής και επομένως υποβαθμίζει τις οικολογικές συνέπειες των εργολαβιών. Ψήφισε μελέτη που στην πανίδα της περιοχής δεν βλέπει αλεπούδες, λαγούς, γεράκια και άλλα σπάνια είδη, αλλά κουτσομούρες και σαρδέλες του Ευβοϊκού. Ψήφισε το γκρέμισμα και την ανακατασκευή 2 μεγαλύτερων γεφυριών για να αυξηθεί η ταχύτητα καθόδου των νερών, με συνέπεια συχνότερες πλημμύρες στη Ραφήνα. À la Mπουρνέζικα δηλαδή. Ψήφισε μελέτη με λάθος ονομασίες των ρεμάτων που μελετά. Ο Βαλανάρης μετακόμισε σε άλλη πλαγιά και η διοικούσα παράταξη βάλθηκε να πείσει τους κατοίκους για τη μετακόμιση. Όλα αυτά σας φαίνονται à la Mπουρνέζικα; Είναι! Και πρέπει να τα σταματήσουμε. Η αποχή μας από το δημόσιο χώρο καταλαμβάνεται από τις αυθαιρεσίες τους εναντίον μας.
Ήδη στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, στην οποία εφάπτεται η μια όχθη του Βαλανάρη, τα άοκνα σχέδια τσιμεντοποίησης με τη συνεργασία του δήμου δεν κρύβονται. Τέλος στην κατάσχεση της φύσης για τον πλουτισμό ορισμένων!


Ψήφισμα της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
[video από Μέτωπο Ψηλά]

Δύο δημοτικοί σύμβουλοι ανέλαβαν να περάσουν πάση θυσία μια μελέτη (δήθεν) οριοθέτησης τμήματος του Βαλανάρη που πρότεινε καταστροφικές εργολαβίες στην κοίτη. Στην τυφλή τους επιμονή έφεραν στο τοπικό συμβούλιο μελέτη για άλλο ρέμα και εισηγήθηκαν να ψηφιστεί, κανονικά, ως μελέτη για το Βαλανάρη. Παρά το ρεζίλι, δεν ίδρωσε το αυτί τους. Συνέχιζαν ακάθεκτοι να προτείνουν την υπερψήφιση και της επόμενης μελέτης, παρά τα μπερδέματά τους, παρά τα λάθη στις ονομασίες των ρεμάτων και τις χρήσεις γης, παρά την έλλειψη συνολικής εκτίμησης του συνολικού υδατικού φορτίου του ρέματος, παρά τις κρυστάλλινες υποδείξεις των λαθών από φορείς και κατοίκους, παρά την αδυναμία του ίδιου του μελετητή που κάλεσαν να υπερασπιστεί τη μελέτη του στο δημοτικό συμβούλιο...
Και το ερώτημα παραμένει μετέωρο:
Ποιός ωφελείται από αυτά τα έργα;
Οχι βέβαια η αντιπλημμυρική προστασία επικλινών οικισμών του Πικερμίου, γιατί ουδέποτε πλημμυρίζουν.
Οχι η Ραφήνα που με την υπερμεγένθυνση που σχεδιάζουν σε 2 γεφύρια στο Βαλανάρη, θα δέχεται νερά με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Όχι οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πληρώσουν πρώτα έργα επιτάχυνσης της ταχύτητας καθόδου των νερών και μετά έργα επιβράδυνσης της ταχύτητάς τους, όπως προβλέπει η προκήρυξη αντιπλημμυρικής προστασίας του Μεγάλου Ρέματος. Όχι οι φορολογούμενοι που για κάθε μελέτη τμήματος του ρέματος πληρώνουν 30.000 ευρώ -τη φθηνότερη. Άραγε σε πόσα τμήματα θα κόψουν και θα μελετήσουν τα ρέματα;
Το Πικέρμι δεν ωφελείται, η Ραφήνα δεν ωφελείται, το περιβάλλον βλάπτεται, οι φορολογούμενοι βλάπτονται. Ποιός ωφελείται;
Μόνο η παράταξη που διοικεί το δήμο γνωρίζει.
Οι άλλες δημοτικές κινήσεις άκουσαν προσεκτικότερα τους δημότες, τους φορείς, την κοινή λογική, και την ανικανότητα του ίδιου του μελετητή να υπερασπιστεί την πρότασή του, και δεν  ψήφισαν αυτή τη μελέτη.
Η συνέχεια στην Περιφέρεια Αττικής.


Στα δημοτικά συμβούλια της Ραφήνας παράγονται τερατουργήματα. Μιά επίσκεψη είναι αρκετή να μας πείσει. Ψηφίζουν σχέδια, που απειλούν να εξαλείψουν ό,τι έχει απομείνει από το δασικο οικοσυστημα Δασαμάρι, που περιβάλλεται από 2 μοναδικά ρέματα -το γνωστό μας Βαλαναρη και το μικρότερο ρέμα Δασαμάρι-, ανάμεσα σε Ντράφι και Διώνη-Αιολίδα.
Η δημόσια διαβούλευση για μια μελέτη (υποτίθεται) περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την οριοθέτηση τμήματος του Βαλανάρη, μας αποκάλυψε τα άοκνα σχέδιά τους.
Το πρόσχημα αυτή τη φορά ήταν η αντιπλημμυρική προστασία στις πλαγιές του Ντραφιού και της Διώνης, που ακριβώς λόγω του επικλινούς εδάφους δεν πλημμυρίζουν ποτέ. Όμως διαβάζοντας λεπτομερώς τη μελέτη, αντιλαμβανόμαστε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν αφορούν την πραγματική κατάσταση των οικισμών, των ρεμάτων και των δασικών εκτάσεων που γνωρίζουμε.
Αφορούν το σχεδιασμό μιας άλλης, μελλοντικής κατάστασης όπου στην αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, προβλέπεται -παρά τη νομική θωράκισή της- τσιμεντοποίηση με νέους οικισμούς, από τις παρυφές των ρεμάτων μέχρι ψηλά στην Πεντέλη. Αν υλοποιηθούν οι νέοι οικισμοί που σχεδιάζονται, θα ανατρέψουν την όποια ισορροπία διατηρείται ακόμη στην περιοχή και θα δημιουργήσουν πλημμυρικούς κινδύνους. (Ισορροπία φύσης και ανθρωπογενών παρέμβάσεων που ήδη επιβαρύνεται με τη διαδικασία ένταξης 6.000 στρεμμάτων του ΑΟΟΑ, που δρομολογείται νοτιότερα).
Ο δήμος Ραφήνας με τις αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις του υπερθεματίζει και ψηφίζει κάθε σχεδιασμό που εξαλείφει το δασικό και παραρεμάτιο οικοσύστημα. Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε νέα τερατογένεση στους πρόποδες του Πεντελικού, στο Πικέρμι. Να σταματήσουμε τις αυθαιρεσίες του δήμου, που λειτουργεί παράτυπα και παίρνει παράτυπες αποφάσεις, ενάντια στο κοινωνικό συμφέρον. Με μια επίσκεψη στα εξωτικά δημοτικά συμβούλια θα εκπλαγούμε για το επίπεδο και τις μεθόδους αυτών που αποφασίζουν για τις ζωές μας. Δεν μας αντιστοιχούν. Άμεση συμμετοχή σε όσα αφορούν τις ζωές μας! Αν τους αφήσουμε, θα τις κάνουν αγνώριστες.


Μετά την παρέμβαση το πανό τοποθετήθηκε στη γέφυρα της Διώνης.

2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/6/15, 7:31 μ.μ.

    Προς ενημέρωση, χτες κατά τη 6μμ ο αντιδήμαρχος με το μοτοσακό εθεάθηκε στην περιοχή. Όταν ξαναπέρασα το βράδυ το πανό στην γέφυρα της Διώνης δεν ήταν εκεί. Σας το αναφέρω μπορεί να συνδέονται μπορεί και όχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***