Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Αυτό που κάνει την έρημο όμορφη είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι.
Antoine de Saint-Exupéry, Γάλλος συγγραφέας

Χθες, 13/7/2015, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, το θέμα των παρεμβάσεων στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Το θέμα το έθετε σε κείμενο συλλογής υπογραφών, η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (ΚΠΑΜΡΡ), με σκοπό να λάβει επιτέλους ο δήμος μία απόφαση για την προστασία του. Μία απόφαση που θα κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να σταματήσουν οι παράλογες εργασίες εντός της κοίτης του μοναδικού για τα δεδομένα της Αττικής, υγροτόπου.

Είναι γεγονός πως ο δήμος αρχικά, τηρούσε μία στάση μάλλον αδιάφορη που, όπως προφασίστηκε, οφειλόταν στο ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα στα έργα που εκτελούνταν. Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή, κανείς ιθύνων, δήμαρχος αντιδήμαρχοι και οι δημοτικοί τους σύμβουλοι, δεν έβρισκαν λόγο λήψης της σχετικής απόφασης προστασίας του ρέματος και ειδικότερα της εκβολής.

Με συνεχείς παρεμβάσεις, τόσο από τους εκπροσώπους της ΚΠΑΜΡΡ, από κατοίκους, από τη δημοτική σύμβουλο Α. Τόκα αλλά κυρίως από τον Στ. Ζόγκαρη, γεωγράφο βιολόγο (ΕΛΚΕΘΕ) και τον Αντώνη Λαζαρή, καθηγητή βιολόγο, τελικά επετεύχθη η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου, έστω και για πρώτη φορά. Κάθε αρχή είναι καλοδεχούμενη.

Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την πρόταση για την προστασία του Μεγάλου Ρέματος μέχρι τη σύνταξη μελέτης, και συγκεκριμένα, την αποτροπή της συγκεκριμένης “σημειακής” παρέμβασης (στο σημείο με τις καλαμιές) ωστόσο αν υπάρξει διάβρωση στο Πάρκο Καραμανλή θα υπάρξει άμεση παρέμβαση.

(ΣτΣ: α. Στην οικολογία δεν υπάρχει η έννοια “σημειακή” παρέμβαση και β. το “μέχρι τη σύνταξη μελέτης” είναι αόριστο και θα έπρεπε να προσδιορίζεται το είδος και ο αριθμός των απαιτούμενων μελετών για εργασίες σε ευαίσθητο υγροτοπικό σύστημα)

Ελπίζουμε, τώρα που έγινε επιτέλους μία αρχή ανάπτυξης οικολογικών ευαισθησιών και ελήφθη και απόφαση προστασίας της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος, να υπάρξει και συνέχεια με την ίδια επίδειξη οικολογικής ευαισθησίας και προς τα ανάντη, προς τον Βαλανάρη και το Λυκόρεμα, για τα οποία είχε τηρηθεί αντίθετη στάση απέναντι στους σχεδιασμούς που αυξάνουν τις πιέσεις εις βάρος του περιβάλλοντος.

Όπως και να είναι όμως, η δράση των ενεργών πολιτών στη Ραφήνα χθες, κατάφερε να “βρει νερό στην έρημο” ή αλλιώς, να αφυπνίσει οικολογικές ανησυχίες στον (τεκμηριωμένα από καιρό) πιο αντιπεριβαλλοντικά διακείμενο δήμο.

Είναι μία πρώτη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***