Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Θετική απόφαση για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10/8/2015

Θετική η έκβαση του δημοτικού συμβουλίου
για την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Με θετική έκβαση για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας έληξε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13/7/15 που πραγματοποιήθηκε ύστερα από συγκέντρωση υπογραφών κατοίκων με πρωτοβουλία της «Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας». Οι κάτοικοι ζητούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση για το σταμάτημα του έργου που είχε προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής στην εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, με το σκεπτικό ότι πλήττει το οικοσύστημα της εκβολής ενώ διόλου δε συμβάλλει στην αντιπλημμυρική προστασία.

Στη συζήτηση από πλευράς της Κίνησης εισηγήθηκε η κ. Εμμ. Τερζοπούλου, τα τεχνικά επιχειρήματα για την μη σκοπιμότητα του έργου ανέπτυξε ο κ. Ηλ. Ταρναράς, ενώ παρεβρέθηκε και ο κ. Στ. Ζόγκαρης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ο οποίος έθεσε την άποψη για διεύρυνση αντί περιορισμού του «δέλτα», που θα δημιουργήσει ένα φυσικό πάρκο στο χώρο της εκβολής. Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν κάτοικοι μεταξύ των οποίων ο Βιολόγος κ. Αντ. Λαζαρής που εξήγησε την επιτακτική ανάγκη για προστασία της συγκεκριμένης και εξαιρετικά ευαίσθητης περιοχής. Να σημειωθεί ότι με αφορμή την επικείμενη συζήτηση του Δημ. Συμβουλίου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία έστειλε επιστολή προς την Κίνηση, εξηγώντας την ορνιθολογική αξία της περιοχής σε διεθνές επίπεδο και τη σημασία των καλαμιώνων (που θα καταστρέφονταν σε περίπτωση εκτέλεσης του έργου) για την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι έμοιαζαν να συμμερίζονται τα εύλογα επιχειρήματα των κατοίκων που είχαν συγκεντρωθεί για να υποστηρίξουν την παύση του έργου στην εκβολή και την ανάκτηση του φυσικού δέλτα του ρέματος, ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης αρχικά ήταν αρνητικοί στη λήψη απόφασης θεωρώντας ότι η συζήτηση αποσκοπεί απλά στην ενημέρωση. Εν τούτοις, προς το τέλος και μετά από παρέμβαση του Αντιδήμαρχου η συζήτηση πήρε αισίως άλλη τροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά ομόφωνα να ζητήσει από την Περιφέρεια Αττικής “την αποτροπή της συγκεκριμένης παρέμβασης στην εκβολή του μέχρι τη σύνταξη της μελέτης (οριοθέτησης)” [Απόφαση 152/13-07-2015].

Ευχόμαστε και στο μέλλον οι κάτοικοι, ο Δήμος και οι φορείς της Ραφήνας να βρεθούμε ξανά μαζί όχι μόνο για να αποτρέψουμε μελλοντικές απειλές υποβάθμισης αλλά και για να αναδείξουμε τον μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας, που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
megalorema@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***