Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Πυροπροστασία υπάρχει;


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Συντάκτης: Θεοδότα Νάντσου *

Ο στρατηγός άνεμος θα είναι πάντα εδώ. Οπως θα είναι εδώ και οι στεγνοί χειμώνες, όπως ο περασμένος, ή τα καυτά καλοκαίρια, όπως πολλά πρόσφατα. Εκείνο που πρέπει να εξοριστεί από τη δασική ζωή μας είναι οι αιτίες των δασικών πυρκαγιών: η ιεροποίηση της παρανομίας, η πολιτική αλητεία, που έχει κάνει τους νόμους σουρωτήρια ξεπλύματος κάθε περιβαλλοντικού εγκλήματος, και σίγουρα η συλλογική τύφλωσή μας, όταν στη ζυγαριά ανακριβείας μπαίνουν η γη και η «ανάπτυξη».

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, με πάγια και διαρκή αγωνία να μη ζήσουμε ποτέ νέο 2007, λέμε ως WWF Ελλάς τα ίδια για να κλείσουν τα μεγάλα κενά στη δασοπροστασία. Δεν χρειάζονται μακρόσυρτοι σχεδιασμοί, τεράστια κονδύλια ή τρομερές εξειδικεύσεις. Μόνο λογική και κοινή συμπαράταξη απέναντι στα ανοιχτά κενά:

Δασική γη ανοιχτή σε καταπατήσεις: Η πάγια πολιτική αντίσταση στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, δηλαδή εκείνου του κρίσιμου εργαλείου που νομικά οριοθετεί τη δασική γη και δεν αφήνει περιθώριο για αποδάσωση, είναι πλέον εγκληματική. Αυτές τις μέρες, το ΥΠΕΝ καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι όπως μαθαίνουμε θα περιλαμβάνουν πια και παράνομες αποδασώσεις και θα είναι ανοιχτοί σε συνεχείς αναθεωρήσεις, ώστε να βολεύουν κάθε νέα αυθαιρεσία ή αποψίλωση για αλλαγή χρήσης τους.

Διάτρητη νομοθεσία: Τα τελευταία χρόνια αντιπαλεύουμε μια καταιγίδα από φωτογραφικές και αδιαφανείς νομοθετικές πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής απορρύθμισης και φωτογραφικών διατάξεων για βόλεμα παρανομιών και διευκόλυνση συγκεκριμένων επενδύσεων με βαρύ οικολογικό αποτύπωμα. Αυτή η καταιγίδα συνεχίζεται και καθόλου δεν βλέπουμε να μειώνεται η θρασύτητά της.

Δάση γεμάτα προσάναμμα: Με τα δάση μας ακαθάριστα από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και χωρίς τους υλοτόμους που παλιά ζούσαν καθαρίζοντας με διαχειριστικό σχέδιο δέντρα και έδαφος, μια σπίθα πλέον αρκεί…

Πολλά σχέδια και λίγος συντονισμός: Σχέδια πυροπροστασίας διαθέτουν όλοι οι σχετικοί με την καταστολή φορείς, όμως πολύ σπάνια το ένα σχέδιο συντονίζεται με το άλλο στην ίδια περιοχή. Οταν μιλάμε για πυρκαγιές, ο συντονισμός δεν είναι θέμα προσωπικής επιθυμίας ή μόδας. Κανένας δεν γνωρίζει πού ακριβώς καταλήγουν και τι πετυχαίνουν τα χρήματα που δίνονται σε ΟΤΑ για δράσεις πυροπροστασίας.

Εθελοντές έτοιμοι, αλλά χωρίς προστασία: Χιλιάδες εθελοντές δασοπυροσβέστες παραμένουν πρακτικά ανασφάλιστοι και περιμένουν την πλήρη αξιοποίησή τους στο σύστημα δασοπροστασίας. Σε περίπτωση τραυματισμού τους, πληρώνουν μόνοι τους τον λογαριασμό της αυτοθυσίας τους για το κοινό καλό. Υπάρχουν θετικά βήματα αλλά και πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

Ολα τελευταία στιγμή: Η λατρεία μας για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν μας αφήνει να δούμε τη σκληρή πραγματικότητα, ότι οι δασικές πυρκαγιές σβήνονται στη γη και όχι από τον αέρα. Επιχειρησιακή ετοιμότητα επιτυγχάνεται με καλά εξοπλισμένες και συντονισμένες επίγειες δυνάμεις, που μόνο επικουρικά βοηθιούνται από εναέρια μέσα.

Αδιαφορία: Δεν έχουμε μόνο τους κακόβουλους και εγκληματικούς εμπρησμούς να αντιμετωπίσουμε. Το 40% των δασικών πυρκαγιών προκαλούνται από αμέλεια. Ψησταριές, ηλεκτροσυγκολλήσεις, εργασίες με τροχό ή κάψιμο αγριόχορτων είναι οι πιο συχνές αιτίες δασικής φωτιάς. Η γνώση για όσα δεν πρέπει να κάνουμε στο δάσος το καλοκαίρι νομίζουμε πως πάντα αφορά κάποιους άλλους. Μέχρι να γίνει το κακό.

Δεν είμαστε έτοιμοι για το καλοκαίρι: Οι πυρκαγιές συνέβαιναν, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν – στη Μεσόγειο ζούμε. Το Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να είναι σε επιφυλακή και έτοιμο για αυτοθυσία, αλλά έχει μεγάλες ελλείψεις σε σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό.

Εκτός κι αν ο πανδαμάτορας καιρός μάς ελεήσει με εκείνες τις βροχούλες, τους ήπιους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες που είναι ασυνήθιστες για ελληνικό καλοκαίρι, η συνταγή για φέτος είναι πάλι πικρή. Κανείς δεν κρατά μαγικό ραβδί, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο με μαζική ενημέρωση και πάνδημη κινητοποίηση που θα μας κάνει όλους προστάτες του δάσους και της ζωής μας.

* επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF

Πηγή: ΕφΣυν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***