Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Οι υψηλές επαφές του καταστροφέα της Πεντέλης


Ιούνιος 2016: Οι εργασίες της παράνομης εξόρυξης από πατέρα και γιο σε εξέλιξη

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Νέα στοιχεία, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» για το κύκλωμα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη που δρα ανενόχλητο, αποδεικνύουν ότι ο επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαίνεται το βουνό είναι κάτι παραπάνω από γνωστός στον δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, αλλά και σε στελέχη του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 29/8 η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε με φωτογραφίες και βίντεο ότι τα τελευταία χρόνια το μονοπώλιο της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη το έχει άτομο που έχει συλληφθεί γι’ αυτή την παρανομία πάμπολλες φορές στο παρελθόν (βλ. «Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης»).

Πρόκειται για τον 58χρονο Νεοπεντελιώτη Κ.Ν., ο οποίος πραγματοποιεί τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου μαζί με τον γιο του, Β.Ν., που στο παρελθόν έχει συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του για τα ίδια αδικήματα.


O φορτωτής που συμμετείχε στη διάνοιξη των δρόμων του ΣΠΑΠ, ιδιοκτησίας του Κ.Ν.

Η παράνομη δραστηριότητά τους, που διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια στα εγκαταλειμμένα λατομεία της Πεντέλης, έχει κορυφωθεί, ιδιαίτερα από τον περασμένου Ιούνιο μέχρι και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο χαμηλότερο αρχαίο λατομείο του βουνού, αυτό του Πολυχρονίου.

Το παράνομο κύκλωμα προτιμά να δουλεύει συνήθως τις καθημερινές, βάζοντας φουρνέλα, ανατινάζοντας πλαγιές ολόκληρες και έχοντας μπει ακόμη και σε ανακηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως έκανε πέρσι στο λατομείο του Νυμφαίου (Λ7).

Οπως αναφερόταν στο ρεπορτάζ, η δράση του κυκλώματος γεννά αναπόφευκτα εύλογα ερωτήματα για το αν υπάρχουν κάποιοι που καλύπτουν τον επικεφαλής του κυκλώματος, καθώς τόσο στη Νέα όσο και στην Παλαιά Πεντέλη τον γνωρίζουν σχεδόν όλοι, όπως γνωρίζουν και τη δράση του.

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Στεργίου, ο δήμαρχος της Πεντέλης παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον Κ.Ν. μόνο ως δημότη και ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν το άτομο αυτό εμπλέκεται στην παράνομη εξόρυξη μαρμάρου που μαστίζει το βουνό.

Ωστόσο, παρά το βαρύ παρελθόν τού Κ.Ν. με συλλήψεις και καταδίκες γι’ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα, αλλά και για παράνομες απορρίψεις μπάζων στο Πεντελικό, ο κ. Στεργίου δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο για μια σύλληψή του στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Πεντέλης αρνήθηκε ότι στο πρόσφατο παρελθόν σε ομιλία του στη Νέα Πεντέλη στις 11/12/2013, όπου εγκαινίαζε την προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού του, ανέφερε το επίθετο του Κ.Ν. ως ένα από «τα 100 στελέχη τα οποία στηρίζουν καθημερινά τον αγώνα που κάνουμε και με τα οποία πάμε μπροστά», ενώ στη συνέχεια μας δήλωσε: «Δεν θυμάμαι να είχα πει ή διαβάσει 100 ονόματα και ότι είχα αναφέρει τον Κ.Ν.».

Εντούτοις, πέραν του γεγονότος ότι η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της βίντεο με τη συγκεκριμένη ομιλία του κ. Στεργίου, υπάρχουν και κάποια άλλα γεγονότα που μαρτυρούν ότι, για το συγκεκριμένο άτομο, ο δήμαρχος Πεντέλης έχει πάθει κάτι παραπάνω από «αμνησία».

Οπως, για παράδειγμα, ότι τα σκαπτικά μηχανήματα του Κ.Ν. συμμετείχαν στη διάνοιξη των δασικών δρόμων στην Πεντέλη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) -στον οποίο ο κ. Στεργίου διατέλεσε πρόεδρος για πέντε 5 συνεχείς θητείες-, υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμου, και του δημοτικού συμβούλου Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλου.

Η διάνοιξη των δρόμων έγινε με απευθείας ανάθεση του ΣΠΑΠ σε υπεργολάβο, ο οποίος προφανώς χρησιμοποίησε μηχανήματα τρίτων, αλλά η συμμετοχή του Κ.Ν. στις εργασίες αποδεικνύεται με νέες φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.».


Ο Β.Ν. (δεξιά), γιος του Κ.Ν., που στο παρελθόν έχει συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του για παράνομες εξορύξεις, ποζάρει στον φακό φορώντας γιλέκο των εθελοντών του ΣΠΑΠ αγκαλιά με τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης Δημήτρη Σταυρόπουλο (στη μέση)

Στη μία από αυτές, ένας φορτωτής που συμμετέχει στη διάνοιξη των δρόμων είναι ιδιοκτησίας του Κ.Ν., ενώ σε άλλη φωτογραφία, που αντλήσαμε από τον ιστότοπο του ΣΠΑΠ, εμφανίζεται ο Β.Ν., γιος του Κ.Ν., που στο παρελθόν έχει συλληφθεί όπως προαναφέραμε, να ποζάρει στον φακό φορώντας γιλέκο των εθελοντών του ΣΠΑΠ αγκαλιά με τον επιβλέποντα τις εργασίες δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Εξάλλου, για να βοηθηθεί η μνήμη του κ. Στεργίου, υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2012 δύο ιδιωτικές εταιρείες διοργάνωσαν επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ημέρες Διάσωσης 2012» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού καταστήματος Πεντέλης.

«Το σεμινάριο έγινε στην περιοχή του Δήμου Πεντέλης και ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο κ. Στεργίου Δημήτρη Καψάλη και τον Αντιδήμαρχο Πεντέλης κ. Ελευθέριο Κοντουλάκο για τη φιλοξενία τους και τη θερμή υποστήριξή τους τόσο για τις δημοτικές εγκαταστάσεις που μας παραχώρησαν όσο και για την παραχώρηση μηχανημάτων και προσωπικού», αναφερόταν σε σχετικό δελτίο Τύπου της μιας εκ των δύο εταιρειών.

Λίγο πιο κάτω, στο ίδιο δελτίο Τύπου, σημειώνεται: «Κάποιες εταιρίες ανταποκρίθηκαν αποδεικνύοντας το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τη διάσωση και την επιμόρφωση των διασωστών και πυροσβεστών, προσφέροντας υπηρεσίες ή εργαλεία» και αναφέρονται τα ονόματα 5 εταιρειών, μεταξύ των οποίων εταιρεία που εκτελεί χωματουργικές εργασίες, που έχει ως επωνυμία τα ονόματα του Κ.Ν. και του γιου του Β.Ν.

Πρόκειται, ίσως, για τη μοναδική φορά που η εταιρεία τους εμφανίζεται κάπου επίσημα και με κινητό τηλέφωνο, αφού, όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα τη βρει κάπου καταχωρισμένη. Και, μάλιστα, προσφέροντας και κοινωνικό έργο!

Απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε τα προαναφερόμενα δεν θυμάται και δεν γνωρίζει ο κ. Στεργίου για τον «εκλεκτό» του, όπως δεν γνωρίζει και για την παράνομη περιφραγμένη μάντρα στην οποία ο Κ.Ν. έχει συγκεντρώσει έναν στόλο σκαπτικών και φορτηγών οχημάτων, εντός αναδασωτέας περιοχής, αριστερά της οδού Περικλέους, λίγο μετά τα τελευταία σπίτια στη Νέα Πεντέλη.


Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν το πριν και το μετά του χώρου όπου βρίσκεται η παράνομη μάντρα του Κ.Ν. στην οποία συγκεντρώνει τον στόλο των οχημάτων του

Με δύο δορυφορικές φωτογραφίες η «Εφ.Συν.» έρχεται να υπενθυμίσει πώς ήταν πρωτύτερα η περιοχή όπου βρίσκεται η παράνομη μάντρα και πώς είναι σήμερα, μετά την εγκατάστασή της. Στο σημείο υπήρχε έως και το 1998 πυκνό αιωνόβιο δάσος που αφανίστηκε από τις φωτιές.

Ομως, στη συνέχεια φύτρωσαν νέα πεύκα, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία, τα οποία ξεπάτωσε ο Κ.Ν. για να δημιουργήσει τη μάντρα, όπως φαίνεται στη δεύτερη.

Και είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι ο κ. Στεργίου καυχιέται για τις αναδασώσεις που κάνει «αγκαζέ» με μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, ενώ παράλληλα χαρίζει αναδασωτέες εκτάσεις για να στήσει ο εκλεκτός του την παράνομη επιχείρησή του κάνοντας τα στραβά μάτια.

Πέπλο σιωπής;

Πέραν των επιπλέον στοιχείων που αποκαλύπτονται σήμερα, τα ερωτήματα που τέθηκαν όταν η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε το παράνομο κύκλωμα εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη στις 29/8 εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα σε ό,τι αφορά το πώς γίνεται αυτό να δρα ανενόχλητο στην κυριολεξία κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και του φυλακίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).

Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να μας δηλώνει ότι «η υπόθεση διερευνάται», αυτό που παραμένει παράδοξο είναι ότι, οκτώ μέρες μετά και παρ’ όλα τα ακράδαντα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», κανένας δικαστικός λειτουργός και κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει το θέμα, ενώ κανείς δεν εξέδωσε την παραμικρή ανακοίνωση, συμπεριλαμβανομένου του, κατά τα λοιπά, λαλίστατου δημάρχου Πεντέλης.

Το γεγονός αυτό καθίσταται ύποπτο αφού, εκ των πραγμάτων, ηθελημένα ή άθελα, η συγκάλυψη του κυκλώματος της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη εξακολουθεί να υφίσταται.

Και επειδή η καταπολέμηση και η εξάλειψη τέτοιου είδους παρανομιών προϋποθέτει την ύπαρξη βούλησης, ας κάνουμε μια βουτιά στο παρελθόν, στον Ιούλιο του 1992, όταν πραγματοποιήθηκε μια ευρεία επιχείρηση για την καταπολέμηση της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη, κατόπιν σχετικής εντολής της Εισαγγελίας Αθηνών, κατά την οποία εντοπίστηκαν σε εργαστήριο κοπής μαρμάρων στα Βριλήσσια να διακινούνται μέχρι και μάρμαρα με αρχαιολογική αξία, που είχαν κοπεί τον 5ο π.Χ. αιώνα και που προορίζονταν για το τείχος του Παρθενώνα.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επιχείρηση είχε συσταθεί με άκρα μυστικότητα και, εκτός από άνδρες της Ασφάλειας και ελεγκτές της Επιθεώρησης Μεταλλείων, είχε πλαισιωθεί με δύο ειδικούς εμπειρογνώμονες, τον επιθεωρητή της Επιθεώρησης Μεταλλείων και τον αρχαιολόγο Μανώλη Κορρέ, που τότε είχε την επίβλεψη των εργασιών αναστήλωσης της Ακρόπολης.

Προκειμένου, δε, να καταστεί αποτελεσματική η επιχείρηση, είχαν αποκλειστεί από τις έρευνες αξιωματούχοι κρατικών υπηρεσιών, καθώς και ολόκληρο το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης.

Κι αυτό διότι είχε διαπιστωθεί ότι στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί «διαρροές» σε αντίστοιχες έρευνες με αποτέλεσμα οι λαθρολατόμοι να παίρνουν «σήμα» και να διαφεύγουν τη σύλληψη.

1 σχόλιο :

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***