Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Γίδια καταστρέφουν τις αναδασώσεις


Τις τελευταίες εβδομάδες κάτοικοι των οικισμών του Πικερμίου μας ενημέρωσαν ότι επανεμφανίστηκαν γίδια να βόσκουν εντός καμένων δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στη Μικρή Μαυρηνόρα και στο Δασαμάρι. Τα γίδια προέρχονται από στάνη της Νταού Πεντέλης και ροβολάνε στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πεντελικού βουνού. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας στάλθηκαν, στην περιοχή υπάρχουν τεράστιες πινακίδες της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής -καθώς και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών- που διαφημίζουν τις αναδασώσεις και τα χρήματα που κόστισαν στους φορολογούμενους πολίτες.



Πριν μερικές μέρες το κοπάδι θεάθηκε στη Μικρή Μαυρηνόρα πάνω από το δρόμο που συνδέει το Ντράφι με τη Νταού Πεντέλη. Μια άλλη μέρα εντοπίστηκε νοτιότερα, κάτω από το δρόμο, εντός της καμένης δασικής περιοχής Δασαμάρι όπου εθελοντές της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. έχουν κάνει φυτεύσεις και σποροφυτεύσεις βελανιδιών, χαρουπιών και κυπαρισσιών. Οταν επισημάνθηκε στον γιδοβοσκό ότι τα γίδια βόσκουν εντός δασικών εκτάσεων και καταστρέφουν την αναδάσωση (φυσική ή τεχνητή), η απάντησή του ήταν "...εδώ είναι κτήμα Ροσόλιμου". Ευτυχώς, η εποχή των τσιφλικιών έχει παρέλθει!


Κατόπιν τούτων ειδοποιήθηκε το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλ. 1591) και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού προκειμένου να λάβουν μέτρα προστασίας των αναγεννώμενων δασικών εκτάσεων του Πεντελικού από τη μάστιγα της παράνομης βόσκησης. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε...


Υπενθυμίζουμε, ενδεικτικά, δύο παλιότερες εμφανίσεις του ίδιου γιδοβοσκού στην περιοχή: α) Μετά τις φωτιές, τα κοπάδια... β) Αυτοί σχολάνε όταν τα γίδια βοσκάνε.

2 σχόλια :

  1. Μας έγινε καταγγελία για την παράνομη βόσκηση γιδιών, μέσα στην αναδάσωση που έχει γίνει από εργολάβο με χρήματα της Διεύθυνσης Αναδάσωσης Αττικής, από μέλος της πρωτοβουλίας Δασαμάρι SOS και άμεσα και σε ανοικτή ακρόαση ενημερώσαμε τον δασάρχη Πεντέλης για το θέμα. Ενημερωθήκαμε εκ των υστέρων για την πολλοστή κατά σειράν μήνυση που υποβλήθηκε κατά του συγκεκριμένου παρανομούντος βοσκού. Θερμότατη παράκληση σε όποιον πέσει στην αντίληψή του παρόμοια ή άλλη παρανομία παρακαλούμε ενημερώστε ΆΜΕΣΑ Δασαρχείο Πεντέλης, Αστυνομία ή ΣΠΑΠ μήπως καταφέρουμε να εξαλείψουμε αυτά τα φαινόμενα και τις νοοτροπίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/11/16, 12:36 π.μ.

    Καλά, ΕΣΥ ειδικά Βλάση μη λες πολλά. ΆΣΤΟ καλύτερα... και αν απορείς τι εννοώ με αυτό, περίμενε και σου 'ρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***