Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέες

Με τους Δασικούς Χάρτες - καρικατούρα
Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν τις διαχρονικές καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέεςΕδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, εάν προηγούμενα δεν καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο που έφτιαξαν οι αστικές κυβερνήσεις (ανεξαρτήτως χρώματος). Γιατί αυτοί οι δασικοί χάρτες θα είναι καρικατούρα. Οχι μόνο θα επικυρώνουν όλες τις διοικητικές πράξεις αποχαρακτηρισμού δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων, αλλά και θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι καταπατητές, που οι κυβερνήσεις και οι αστοί βουλευτάδες δεν πρόλαβαν να νομιμοποιήσουν μέσω αντιδασικών διατάξεων, με το επιχείρημα (ανάμεσα σε άλλα) ότι δήθεν οι δασάρχες και δασολόγοι που προΐστανται των Δασαρχείων αδίκησαν αγρότες, καθώς με τις πράξεις που έβγαλαν για κήρυξη εκτάσεων ως αναδασωτέων ενέταξαν και γεωργικές εκτάσεις που κάηκαν.

Υποστηρίζουμε ότι η μαζική ανάρτηση και διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών, που ξεκίνησε από την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προκειμένου να νομιμοποιηθούν όλοι οι καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων που δε νομιμοποιήθηκαν με το ισχύον αντιδασικό οπλοστάσιο. Κι αυτό θα γίνει με επιταχυνόμενους ρυθμούς και παράνομες υπουργικές αποφάσεις, που δεν προβλέπονται από το ισχύον αντιδασικό νομικό πλαίσιο.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος γνώριζε ότι με την απόφασή της να προχωρήσει στη διαδικασία της μαζικής ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μαζικές αντιδράσεις των καταπατητών. Παρά ταύτα, το αποτόλμησε, προκειμένου να επικαλεστεί αυτές τις αντιδράσεις για να δικαιολογήσει τη νέα επίθεση στο δασικό πλούτο της χώρας με τη «φαστ τρακ» διαδικασία. Δηλαδή, ακόμα και με εγκυκλίους διαταγές να αφαιρεί από το δασικό πλούτο της χώρας και άλλα σημαντικά κομμάτια που καταπατήθηκαν διαχρονικά, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων οι καταστάσεις που διαμορφώθηκαν είναι αναστρέψιμες. Οι έχοντες γνώση γύρω από το δασικό ζήτημα γνωρίζουν τι εννοούμε με τον όρο «αναστρέψιμες». Ο όρος εισήχθη προκειμένου να νομιμοποιηθούν διαχρονικά μεγάλοι καταπατητές που πήγαν και έχτισαν τεράστια συγκροτήματα μέσα σε δάση.

Η αναφορά σε «φαστ τρακ» διαδικασία δεν είναι δική μας κατασκευή. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε ήδη. Αναφερόμαστε σε δύο εγκυκλίους διαταγές του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου, μία στις 3 Γενάρη του 2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 151171-4, και μία στις 6 Φλεβάρη του 2017, με αριθμό πρωτοκόλλου 151590-331, με τις οποίες θα εξαιρούνται δάση και δασικές εκτάσεις από αναρτημένους δασικούς χάρτες. Στην πρώτη απ’ αυτές τις παράνομες αποφάσεις του Φάμελλου προβλέπεται: «Σε όλες τις περιπτώσεις που είτε σε καταρτισμένους είτε σε θεωρημένους προς ανάρτηση δασικούς χάρτες έχουν συμπεριληφθεί και απεικονιστεί, με οποιοδήποτε τρόπο συλλογής τους, στοιχεία υπό μορφή πολυγώνων, που αφορούν σε περιοχές, που θεματικά εμπίπτουν στις παραπάνω παραγράφους, είτε αυτά έχουν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες δόμησης είτε όχι, θα εξαιρούνται στο σύνολό τους από την ανάρτηση του δασικού χάρτη» (η επισήμανση δική μας).

Πρόκειται για ωμή και παράνομη υπουργική παρέμβαση στη διαδικασία της κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, που οδηγεί στη συρρίκνωση του δασικού πλούτου. Θυμίζουμε ότι στις 4 Οκτώβρη του 2016, ο προκάτοχος του Φάμελλου, Ι. Τσιρώνης, είχε βγάλει απόφαση με την οποία είχε εγκρίνει τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα (οι περιοχές αναγράφονται στο ΦΕΚ 3407 Β του 2016). Ετσι, ο Φάμελλος δεν είχε κανένα δικαίωμα να παρέμβει από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών. Αυτό δεν είναι τυπολατρία, αλλά ένα από τα πολλά που πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών.

Στις 11 Γενάρη βγήκε νέα απόφαση του Σ. Φάμελλου, με την οποία καθορίζονται οι ημερομηνίες στις οποίες πρέπει να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες. Συγκεκριμένα, ορίστηκαν οι 13, 20 και 27 Γενάρη και 3 και 10 Φλεβάρη του 2017. Ομως, ο Φάμελλος θεώρησε σκόπιμο να βγάλει στις 6 Φλεβάρη την παράνομη εγκύκλιο διαταγή στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, με την οποία επαναλαμβάνει τη διαταγή της 3ης Γενάρη, ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις των παραγράφων 2α και 2β του άρθρου 23 του νόμου 3889/2010, όπως ισχύουν.

Φυσικά, ο Φάμελλος δε θα περιοριστεί μόνο σ’ αυτές τις παράνομες αποφάσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, στο βαθμό που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί όλες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι των δασοκτόνων νόμων της μνημονιακής περιόδου. Θα φέρουμε ένα παράδειγμα.

Για μεγάλο διάστημα, τις δεκαετίες του ‘70 και του ’80, πολλοί δασάρχες με τα λεγόμενα πληροφοριακά έγγραφα αποχαρακτήρισαν δάση και δασικές εκτάσεις. Με το δασοκτόνο νόμο 4315/2014 αυτά τα πληροφοριακά σημειώματα νομιμοποιήθηκαν, επομένως νομιμοποιήθηκαν όλες οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων. Ομως η εφαρμοστική εγκύκλιος διαταγή βγήκε στις 4 Οκτώβρη του 2016 από τον… οικολόγο Ι. Τσιρώνη (ο οποίος στις αρχές Μάρτη του 2015 υποσχόταν στην παράταξη Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία, ότι θα καταργήσει όλο το αντιδασικό νομικό οπλοστάσιο των μνημονιακών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων, φυσικά, και τα περιβόητα πληροφοριακά έγγραφα)! Την ίδια μέρα, είχε βγει η πρώτη απόφαση του Ι. Τσιρώνη για την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και είναι πιθανό να μην έχει εφαρμοστεί στη σύνταξη των δασικών χαρτών η εγκύκλιος για τα περιβόητα πληροφοριακά έγγραφα. Αναμενόμενο είναι, κάποια στιγμή ο Φάμελλος να βγάλει εγκύκλιο διαταγή με την οποία θα καλεί τις Διευθύνσεις Δασών να εξαιρέσουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που έχουν αποχαρακτηριστεί με αυτά τα πληροφοριακά έγγραφα.

Οι Τσιπροκαμμένοι, για να εξαπατήσουν καλοπροαίρετους δασολόγους και υποστηρικτές του δασικού πλούτου, επανέφεραν στις δασικές υπηρεσίες το δικαίωμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, χωρίς όμως να ανασυγκροτήσουν τα αρμόδια τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Ακόμα, εκμεταλλεύονται το θόρυβο που σήκωσαν η ΝΔ, οι Περιφέρειες, τα καπιταλιστικά μελετητικά γραφεία υπέρ των καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων, προκειμένου να υποστηρίξουν -εμμέσως πλην σαφώς- ότι η κίνησή τους για μαζική ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι σε σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετεί την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας.

Ακόμα, αξιοποιούν το οικονομικό όφελος που προέκυψε με την ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες και όχι από τους ιδιώτες καπιταλιστές, για να υποστηρίξουν ότι η ενέργειά τους για μαζική ανάρτηση δασικών χαρτών (που είναι καρικατούρες που θα νομιμοποιήσουν και θα σφραγίσουν αποχαρακτηρισμούς δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων) είναι σωστή και προς όφελος του δασικού πλούτου.

Οι καταπατητές των δασών και οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται ότι γεωργικές εκτάσεις εγκλωβίστηκαν μαζικά σε δάση και δασικές εκτάσεις και ότι οι ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα να τις καλλιεργούν, με αποτέλεσμα να χάνουν εισοδήματα τόσο από τις κοινοτικές επιδοτήσεις όσο και από τα προϊόντα που θα παρήγαγαν και θα πουλούσαν. Τα λεγόμενα περί χαμένης καλλιεργούμενης γεωργικής γης έχουν μεν κάποια βάση, όμως αυτό δεν είναι το κύριο πρόβλημα, όπως το παρουσιάζουν. Οι όποιες εντάξεις καμένων γεωργικών γαιών σε δάση και δασικές εκτάσεις, με τις αποφάσεις για κήρυξη των εκτάσεων αυτών ως αναδασωτέων, μπορούν να αποχαρακτηριστούν με τις πράξεις χαρακτηρισμού του άρθρου 14 του νόμου 998/1979. Δε χρειάζεται να καταφύγουμε στη λύση της μαζικής κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, με αυτό το πλούσιο αντιδασικό οπλοστάσιο σε ισχύ, που θα καταφέρει καίριο πλήγμα σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας, με τεράστιες συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία του ελληνικού λαού.

Να γιατί συνεχίζουμε να είμαστε ενάντια στη διαδικασία της μαζικής κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών. Και βέβαια, δεν μπορούν να μας ταυτίσουν με τους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων, που εναντιώνονται στη σύνταξή τους, με στόχο να τους νομιμοποιήσουν όλες τις παρανομίες οι Τσιπροκαμμένοι.

ΥΓ. Αυτό το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Φλεβάρη. Πριν στεγνώσει το μελάνι στην εκτίμησή μας ότι ο Σ. Φάμελλος θα συνεχίσει να βγάζει παράνομες εγκυκλίους διαταγές με τις οποίες θα αφαιρεί, παράνομα, δάση και δασικές εκτάσεις, από τους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί, αναρτήθηκε στη Διαύγεια του ΥΠΕΝ (στις 14:57:57 για την ακρίβεια) νέα παράνομη εγκύκλια διαταγή του Σ. Φάμελλου, με την οποία βάζει χέρι σε εκτάσεις των δασικών χαρτών που κηρύχτηκαν αναδασωτέες, αφαιρώντας τες απ’ αυτούς. Και αυτή η απόφαση αφορά κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα επιχειρήματα των συντακτών της κατάπτυστης αυτής απόφασης είναι στην κυριολεξία αστεία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απόφαση υπαγορεύτηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις καταπατητών δασών και δασικών εκτάσεων. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ας προβληματιστούν καλοπροαίρετοι άνθρωποι που θεώρησαν θετικό γεγονός αυτή καθαυτή την ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις δασικές υπηρεσίες.

Γεράσιμος Λιόντος
Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***