Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21 Μάρτη) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

Οι εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνουν ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται στον αντίποδα της προστασίας και της αξιοποίησης των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Η οξυμένη διαπάλη μονοπωλιακών ομίλων, κρατών, ιμπεριαλιστικών κέντρων φέρνει τα δάση στο "προσκήνιο" ως πεδία κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η καταστροφή πάνω από 30 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών κάθε χρόνο δεν είναι τυχαία. Το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους οδηγεί σε υπέρμετρη και αχρείαστη καταστροφή των δασών και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να προκύψουν με το ελάχιστο κόστος για το κεφάλαιο πρώτες ύλες και γη για κερδοφόρες επενδύσεις.

Αυτό επιβεβαιώνει η Συμφωνία των Παρισίων, που διαμορφώθηκε μετά από αντιθέσεις και συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως επίσης η "πράσινη οικονομία", η λεγόμενη βιώσιμη ανάπτυξη, που -εκτός των άλλων- συγκαλύπτουν την επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και συνοδεύονται από ληστρική εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και των δασών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής ΕΕ-άρχουσας τάξης για τη δασική πολιτική της ΕΕ, η οποία προωθεί τη δράση των ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που εντείνει την εμπορευματοποίηση της δασικής γης, των δασικών οικοσυστημάτων, μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης τους και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραιτήτου γι’ αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρά και στην ανάρτηση των δασικών χαρτών που έφεραν στην επιφάνεια τις πολιτικές ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τη δασοκτόνα πολιτική τους και των ιδιοκτησιακών προβλημάτων, επιδιώκοντας να λυθούν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Απαιτούμε την κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου. Βάζουμε στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Η προστασία των δασών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που διασφαλίζει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση. Αυτός είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***