Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Καταγγελία παράνομης υδροληψίας και απόρριψης στερεών αποβλήτων / ρύπανσης περιβάλλοντος

Πικέρμι, 25/8/2017

Με την παρούσα επιστολή μας καταγγέλλουμε τους υπευθύνους για την τοποθέτηση προχείρου φράγματος στο ρέμα συνεχούς ροής Βαλανάρη. Ο Βαλανάρης αποτελεί τον κύριο συμβάλλοντα κλάδο στο Mεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Οι πηγές του βρίσκονται μεταξύ της θέσης Πύριζα και της Μεγάλης Μαυρηνόρας του Πεντελικού και διέρχεται από το Πικέρμι και τους ανάντη οικισμούς Ντραφίου και Διώνης καταλήγοντας στο Μεγάλο Ρέμα.

Όπως θα διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που επισυνάπτουμε, στο γεφυράκι του Βαλανάρη (οδός Υδραγωγείου) λίγα μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα εισόδου στη Διώνη (οδός Ταϋγέτου), άγνωστα πρόσωπα τοποθετούν συστηματικά σάκκους με άμμο πάνω στον άξονα της κοίτης του ρέματος, εκτρέποντας το νερό σε κανάλι από το οποίο μέσω δικτύου σωλήνων και καναλιών το κατευθύνουν σε μεγάλα κτήματα του Πικερμίου για άρδευση.


Αναζητήσαμε, μέσω του συστήματος Διαύγεια, πιθανή αδειοδότηση υδροληψίας αλλά δεν ανερεύθη σχετική άδεια για τη θέση που προσδιορίζεται.

Η παραπάνω παράνομη ενέργεια χρονολογείται τουλάχιστον από εξαετίας με σχετικά δημοσιεύματα από τοπικές συλλογικότητες (π.χ. Ρέμα Βαλανάρη: αυθαίρετες παρεμβάσεις) ενώ έχουν γίνει καταγγελίες στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο έμφραξης της ροής του ρέματος, το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδάτινων Πόρων του Ε.Μ.Π. έχει τοποθετήσει σταθμό μέτρησης των φυσικών χαρακτηριστικών του ρέματος (υδατοπαροχή) και η καταγγελόμενη παρανομία προφανώς καθιστά τα αποτελέσματα εσφαλμένα.

Επίσης, σε πολύ κοντινό σημείο, αστικά απορρίματα, αναμεμειγμένα με αδρανή υλικά και προϊόντα κλαδεύσεων κείτονται σε σωρό αποτελώντας όχι μόνο εστία ρύπανσης του ρέματος αλλά και σοβαρά ενδεχόμενη εστία ανάφλεξης του δάσους της περιοχής.

Και αυτή η παράνομη ενέργεια χρονολογείται τουλάχιστον από τριετίας με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος εύφλεκτης ύλης.

Οι μέχρι σήμερα καταγγελίες μας προς τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου για την αποκομιδή των αποβλήτων έχουν πέσει στο κένο.

Για όλα τα παραπάνω, σας επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό.

Επειδή παρά τις προσπάθειές μας εντοπισμού των υπευθύνων της άθλιας παρέμβασης φραγμού της ροής του Βαλανάρη, αλλά και των υπευθύνων της απόρριψης μπάζων και αδρανών στο δάσος, δίπλα στο ρέμα, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, ζητάμε την παρέμβαση σας προκειμένου

1. να διακοπούν οι παράνομες και αντιπεριβαλλοντικές δραστηριότητες,
2. να λογοδοτήσουν οι ένοχοι,
3. να αποκατασταθεί η νομιμότητα και μαζί της το προσβεβλημένο βάναυσα περιβάλλον του σημαντικότατου αλλά δυστυχώς οικολογικά βεβαρυμμένου ρέματος Βαλανάρη.

Περιμένουμε από τις υπηρεσίες σας να επιδείξουν το απαραίτητο σθένος και βούληση για την πάταξη των παρανομιών που συντελούνται εις βάρος των ελαχίστων εναπομεινάντων ρεμάτων της Αττικής και εις βάρος του δάσους του Πεντελικού.

Οι καταγγέλλοντες

- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος
- Ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»



Συνημμένες φωτογραφίες:


Μπάζα και κλαδέματα στοιβάζονται εδώ και χρόνια
δίπλα στο γεφυράκι του Βαλανάρη.


Σάκκοι με άμμο φράσσουν την φυσική ροή του Βαλανάρη


... δημιουργείται λιμνούλα με στάσιμο νερό


... και μέσω καναλιού ενισχυμένου με σάκκους άμμου


... και σωλήνων πολυαιθυλενίου, το νερό του Βαλανάρη
εκτρέπεται σε κτήματα του Πικερμίου.


Η καταγγελία στάλθηκε στις 25/8/2017 προς τους ακόλουθους αποδέκτες:
- Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος
- Δ/νση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής
- Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου
- Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού
- Σύλλογος ΡΟΗ – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων

1 σχόλιο :

  1. "Όσον αφορά τον πιο κοντινό στο ζήτημα. Τον δήμο Ραφήνας....

    Η στάση του ήταν αναμενόμενη. Αδιαφορία και σιγή. Όπως επί χρόνια αδιαφορούσε για την άλλη παραβίαση που είχαμε καταγγείλει, δηλαδή την απόθεση μπάζων στο Μεγάλο Ρέμα στο ύψος του νεκροταφείου Ραφήνας. Χρόνια την παρατηρούσε και δεν έκανε τίποτα. Με την καταγγελία και την κινητοποίηση συλλογικοτήτων, ο υπεύθυνος θορυβήθηκε και τα μάζεψε. Κατόπιν η περιοχή αφέθηκε απροστάτευτη και σήμερα διάφοροι την χρησιμοποιούν ως χώρο στάθεμευσης αυτοκινήτων. Και ο δήμος..... μοιράζει βραβεία "Οικόπολις".

    Ακόμα μία φορά λοιπόν, επιβεβαιώνεται η παντελής αδιαφορία υπηρεσιών, φορέων και κυρίως ΟΤΑ, από την κραυγαλέα απουσία τους σε ένα σοβαρότατο ζήτημα παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

    Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.Είναι γνωστό το δείγμα γραφής μίας δημοτικής αρχής που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΙΚΟΝΑΣ, ήτοι σε απονομές αγαλματιδίων και άλλα κενόδοξα και μάταια ενώ παράλληλα αποφασίζει ή εγκρίνει μεταβολές σε κοίτες ρεμάτων, εγκαταστάσεις συρματοκιβωτίων τερατώδους όγκου, διευρύνσεις οχετών, διευθετήσεις ρεμάτων, προκειμένου να "βολέψει και να προστατέψει" αυθαίρετα και άλλα απαράδεκτα. Με την οίηση του "φωτεινού παντογνώστη".

    Φυσικά και δεν ενδιαφέρεται, ούτε για το περιβάλλον ούτε για τη νομιμότητα."


    [Άφωνοι φορείς, άβουλες υπηρεσίες και ...βραβεία οικολογικής αδιαφορίας]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***