Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Ανοιχτή επιστολή: Γενικολογίες και ασάφειες αντί καθαρών απαντήσεων

Η ανοιχτή επιστολή έχει κατατεθεί στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου [αρ.πρωτ. 497/13-1-2020] και στον Δήμο Παλλήνης [αρ.πρωτ. 766/13-1-2020].

9 Ιανουαρίου 2020
Προς
Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Ευ. Μπουρνού
Κοιν.
- Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, Κωνστ. Μώρο
- Δημοτικούς Συμβούλους Ραφήνας-Πικερμίου
- Δήμαρχο Παλλήνης, Αθ. Ζούτσο
- Δημοτικούς Συμβούλους Παλλήνης
Από
- Νικόλαος Σίμος    simos.nikos@gmail.com
- Γιώργος Σταυρινός    g.stavrinos@gmail.com
- Πηνελόπη Ρομποτή    pinelopi.ro@gmail.com
- Εμμανουέλα Τερζοπούλου    em.terzopoulou@gmail.com
- Αμαλία Τόκα    tokasmar@otenet.gr

Γενικολογίες και ασάφειες αντί καθαρών απαντήσεων

Αναπάντητα στην ουσία παραμένουν τα 10 εύλογα ερωτήματα που υποβάλαμε γραπτά [αρ.πρωτ. 18763/29-11-2019] και προφορικά στο δημοτικό συμβούλιο της 28ης Νοεμβρίου 2019, προς τον δήμαρχο Ευ. Μπουρνού, σχετικά με τη λειτουργία των παράνομων καταφυγίων για αδέσποτα ζώα στη Ραφήνα. Ο δήμαρχος αποπειράθηκε να απαντήσει με μια εμφανώς νομικά διαμεσολαβημένη απάντηση [αρ.πρωτ. 18763/16-12-2019, βλ. συνημμένα] προκαλώντας πολλά νέα ερωτήματα.

1. ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Αναφέρει ο δήμαρχος πως «Ο χώρος που εξυπηρετεί εδώ και αρκετά έτη (από τις αρχές της δεκαετίας του 2000) τις ανάγκες διαχείρισης της προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του δήμου μας, βρίσκεται στο με αριθμό 1359 δημοτικό κληροτεμάχιο, συνολικής εκτάσεως 20.500 τ.μ.... [που] παραχωρήθηκε στην τότε Κοινότητα Ραφήνας με την υπ' αριθ. 56155/5-10-1961 απόφαση του Νομάρχη Αττικής.»

Αφού λοιπόν ο Δήμος διαθέτει εδώ και τόσα χρόνια την απαραίτητη έκταση για την ίδρυση καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα, μοιάζει ακατανόητη και χρήζει εξήγησης η προ μερικών μηνών απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με αριθμό 97/2-4-2019, για «αγορά γεωτεμαχίου [τουλάχιστον 4 στρ.] για τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς» με αιτιολογία ότι ο Δήμος «δεν διαθέτει στην κυριότητα του κατάλληλο γεωτεμάχιο εκτάσεως τουλάχιστον 4 στρεμμάτων για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας για τα αδέσποτα ζώα».

2. ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Αναφέρει, επίσης, ο δήμαρχος ότι «λόγω έλλειψης προϋπολογισμένων απαιτούμενων κονδυλίων ύψους 904.700,00 €, παρήλθε η διετία για την έκδοση της σχετικής άδειας ίδρυσης ενδιαιτήματος» με αποτέλεσμα η άδεια να ανακληθεί.

Ομως στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 του Δήμου αναφέρεται η κατασκευή, βάσει μελέτης, Δημοτικού Κυνοκομείου προϋπολογισμού 500.000 €, σχεδόν το μισό ποσό! Οφείλει ο Δήμος να απαντήσει πώς προσδιορίστηκε ο αρχικός προυπολογισμός σχεδόν ενός εκατομμμυρίου που εμπόδισε την κατασκευή του ενδιαιτήματος και πώς, σήμερα, το ποσό κατεβαίνει στο μισό; Πώς τεκμηριώνονται οι αναφερόμενοι προϋπολογισμοί; Ποιές είναι οι μελέτες που αναφέρουν αυτά τα υψηλότατα κόστη; Παρακαλούμε να μας χορηγηθούν οι αντίστοιχες μελέτες.

3. ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΛΗΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ

Ερχόμαστε στα της οικοδομικής άδειας του Δημοτικού Καταφυγίου που έχει εκδοθεί από την Δ/νση Πολεοδομίας το 2007 και «αναθεωρήθηκε επ’ αόριστον»(!) το 2019, όπως αναφέρεται στην απάντηση του δημάρχου.

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και εκείνες που προβλέπονται από την συγκεκριμένη άδεια εντοπίζονται στα «φυσικά διάκενα, τα οποία έχουν μη δασικό χαρακτήρα»; Αν είναι έτσι, ο συντελεστής κάλυψης θεωρήθηκε ανεξάρτητα από την συνολική έκταση του γεωτεμαχίου (το οποίο έχει στο μεγαλύτερο μέρος του δασικό χαρακτήρα); Ποιο είναι το διάγραμμα κάλυψης που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη άδεια; Παρακαλούμε να μας χορηγηθεί.

4. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ένα μείζον θέμα που εγείρεται σε αυτό το σημείο, είναι η σχέση των ιδιωτικών καταφυγίων με τον χώρο του δημοτικού κληροτεμαχίου.

Κατ' αρχάς οι χώροι αυτοί βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων και αρμοδιοτήτων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Οι χώροι εντοπίζονται εντός του δημοτικού κληροτεμαχίου των 20.500 τ.μ.; Γιατί ο Δήμος, ως «Αρμόδια Αρχή Εφαρμογής και Ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων» και ως έχων την «εποπτεία» των καταφυγίων αδέσποτων ζώων που ιδρύουν τα ιδιωτικά φιλοζωικά σωματεία [ν.4039/2012, άρθρο 2, §2 και άρθρο 9, §2], δεν προχώρησε σε σχετική καταγγελία για την εγκατάσταση των παράνομων καταφυγίων και στην εκκίνηση διαδικασιών αποβολής τους; Αν οι χώροι αυτοί βρίσκονται εντός της δημοτικής έκτασης νόμιμα, θα πρέπει να διαθέτουν τα σχετικά παραχωρητήρια από τον Δήμο. Αν, πάλι, οι χώροι αυτοί καταπατήθηκαν παράνομα και ισχύει η δήλωση του δημάρχου Μπουρνού στο δημοτικό συμβούλιο της 16ης/7/2019 πως «κάποιοι κάνανε πλατούλες σ’ αυτούς τους ιδιώτες», γιατί δεν καταγγέλθηκαν αυτοί οι «κάποιοι» όπως και οι καταπατητές τους οποίους κάλυπταν εις βάρος του ίδιου του Δήμου;

Δεδομένων των φωτογραφικών τεκμηρίων [φωτο 1,2,3], οι χώροι αυτοί είχαν καταληφθεί το 2017 από μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως παράνομα καταφύγια των αδέσποτων ζώων του Δήμου Παλλήνης που διαχειρίζεται το σωματείο Stray Gerakas – Justice for Animals [φωτο 4].

Στην απάντηση αναφέρεται πως «ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου δεν είχε ή έχει ουδέποτε διαχειριστεί ή συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στην κατασκευή ή λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων επί άλλου ακίνητου είτε ιδιοκτησίας του ή ιδιοκτησίας τρίτου, μεμονωμένα ή σε συνεργασία με οποιονδήποτε άλλο φορέα».

Γνώριζε καλά όμως και ήταν ενήμερος για την κατασκευή των παράνομων καταφυγίων «βάσει ιδιωτικής πρωτοβουλίας» των νεοναζί. Τι εξήγηση δίνεται για τα επισυναπτόμενα φωτογραφικά τεκμήρια —και υπάρχουν ακόμα πολλά— από τον χώρο του δημοτικού κληροτεμαχίου; Ποιοί ήταν τότε οι αρμόδιοι του Δήμου; Εξ όσων γνωρίζουμε, με απόφαση δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου [αρ. απόφ. 486/14-12-2016], «καθ' ύλην αρμοδιότητα της Εποπτείας του Δημοτικού Κυνοκομείου και των αδέσποτων ζώων» είχε η αντιδήμαρχος Τσεβά-Μήλα Δήμητρα.

Η σιωπηρή ανοχή (τουλάχιστον) που επέδειξε η διοίκηση του Δήμου στις προαναφερθείσες παρανομίες διευκόλυνε την ανάπτυξη μιας καμπάνιας δημοσίων σχέσεων των νεοναζί της ΧΑ. Γιατί η διοίκηση του Δήμου επέδειξε τέτοια ανοχή; Σε κάθε περίπτωση, και μόνο η σιωπή είναι συνενοχή!

Ολα αυτά σίγουρα είναι μία ισχυρή διάψευση στα όσα περί «αναληθών και αβάσιμων και αναπόδεικτων...» αναφέρονται στην απάντηση του δημάρχου.

5. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΗΓΑΣΟΣ

Για το θέμα της καταλληλότητας του συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ για την κάλυψη αναγκών λειτουργίας προσωρινού καταφυγίου αδέσποτων ζώων, η παρατήρησή μας ήταν πως ο σύλλογος δεν διαθέτει κανέναν από τους όρους/προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 4039/2012. Δηλαδή, ο ΠΗΓΑΣΟΣ δεν διαθέτει, όπως όλοι γνωρίζουμε, ούτε εγκαταστάσεις, ούτε οχήματα μεταφοράς ζώων, ούτε προσωπικό. Συνεπώς το να αναφέρεται στην απάντηση ως δικαιολογία ότι η υποδομή που οφείλει να διαθέτει ο σύλλογος «συνίσταται διαζευκτικά», συνιστά λογικό άλμα και επιβεβαίωση των όσων ήδη γνωρίζουμε όλοι στον δήμο και αναφέρουμε στο αρχικό μας ερώτημα. Επίσης, σχετική υπουργική απόφαση που αναφέρεται πως ΘΑ εκδοθεί, δεν υπάρχει. Συνεπώς, μετά το λογικό άλμα, γίνεται και ένα χρονικό άλμα, δίχως να δίνεται ουσιαστική απάντηση. Απλά επιβεβαιώνεται η ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου συλλόγου να υποκαταστήσει ή να υποστηρίξει τον Δήμο στις λειτουργίες που θα έπρεπε ήδη να διαθέτει.

Η συμφωνία μεταξύ του Δήμου και του συλλόγου ΠΗΓΑΣΟΣ [αρ. αποφ. 221/24-9-2019] δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια επιμερισμού της ευθύνης για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων του δήμου.

6. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής Δημοτικού Κυνοκομείου, είχαμε ρωτήσει τι προβλέπεται να πράξει ο Δήμος για τη φροντίδα των αδέσποτων, ερώτηση η οποία δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Προβλέπεται η συνεργασία με πανσιόν φιλοξενίας ζώων, με ίδρυση έστω προσωρινών αλλά πολιτισμένων εγκαταστάσεων για τη φροντίδα τους; Προβλέπεται η συνεργασία με κλινικές και κτηνιάτρους; Προβλέπεται η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου;

Τονίζουμε ότι κανένα αδέσποτο ζώο δεν πρέπει να βρεθεί απροστάτευτο και εγκαταλελειμμένο σε δρόμους και πλατείες και όσοι διασπείρουν τέτοια υπονοούμενα και φήμες είναι τουλάχιστον ανεύθυνοι. Ο νόμος 4039/2012 καθιστά υπεύθυνο για την προστασία και για την ευζωία των αδέσποτων ζώων τον Δήμο (μαζί με άλλες δημόσιες υπηρεσίες). «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι αρμοδιότητας του κάθε Δήμου, όσα βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου διαχειρίζονται αποκλειστικά από αυτόν, ως ιδιοκτήτης τους.»

Όπως γίνεται αντιληπτό μόνο ανυπόστατα ή ψευδή δεν είναι τα όσα αναφέρουμε στις ερωτήσεις που υποβάλαμε.

Παρακαλούμε να μας δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις καθώς και τα έγγραφα που ζητούνται στην παρούσα επιστολή (διάγραμμα κάλυψης και μελέτες κατασκευής του δημοτικού κυνοκομείου).

Συνημμένα:
1. Φωτογραφίες-screenshots 1, 2, 3, 4
2. Ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου για τα παράνομα καταφύγια αδέσποτων ζώων [αρ.πρωτ. 18763/29-11-2019]
3. Απάντηση δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου [αρ.πρωτ. 18763/16-12-2019]
4. Διάταξη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών [αρ. πρωτ. 170.050/31-10-2019]
🐕


φωτο 1. Screenshot από τον ιστότοπο του νεοναζιστικού μορφώματος της Χ.Α.
🐕


φωτο 2. Οι χρυσαυγίτες «παρέδωσαν στους αρμόδιους
[και] ήρθαν σε συνεννοηση με τους αρμόδιους»
🐕


φωτο 3. Το μέλος της Χ.Α. και σύζυγος του φύρερ, Ελ. Ζαρούλια
🐕


φωτο 4. Η παρανομία συνεχίζεται έως σήμερα (29/12/2019)
🐕


Απάντηση δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***