Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Οδός Επτανήσων: case study της πυραμέλειας του Δήμου Ραφήνας στο Πικέρμι

Γράφοντας αυτό το κείμενο αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε αυτολεξεί όσα γράφαμε πέρσι το καλοκαίρι [23 Ιουλίου 2019: εγκληματική ολιγωρία ανευθυνο-υπεύθυνων]. Το σκηνικό είναι ολόϊδιο, εκτός από μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Οπως φαίνεται και στον χάρτη, η οδός Επτανήσων —με πράσινο χρώμα— είναι το δυτικό σύνορο του δασικού οικισμού της Διώνης (μαζί με ένα μικρό τμήμα του συνόρου στα βόρεια που ονομάζεται οδός Κλεάνδρου) και εκτείνεται παράλληλα και εφαπτόμενα με το ρέμα Δασαμάρι, διαχωρίζοντας την δασική έκταση Δασαμάρι, στα δυτικά, από τον δασικό οικισμό της Διώνης, στα ανατολικά. Και ακριβώς επειδή η οδός Επτανήσων "γειτνιάζει με το δάσος, ήταν και παραμένει μια από τις εισόδους δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό. Οι πυρκαγιές του 1995, του 1998 και του 2009, που έχουν αφήσει το τραγικό αποτύπωμά τους στην περιοχή, μας έχουν κάνει πιο έμπειρους ώστε να γνωρίζουμε τις πιθανές εισόδους της πυρκαγιάς στον οικισμό." [23 Ιουλίου 2019]


Κατά συνέπεια, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, η οδός Επτανήσων θα μπορούσε —και επιβάλλεται— να λειτουργήσει πρωτίστως ως αντιπυρική ζώνη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχει καθαριστεί όλος ο δρόμος από τα ξερόχορτα και από τα κλαδιά των πεύκων που απλώνονται πάνω από τον δρόμο. Δυστυχώς, αν και η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει από την 1η Μαΐου, μέχρι τώρα κανένα συνεργείο αποψίλωσης του Δήμου Ραφήνας δεν έχει αναλάβει τέτοια εργασία.

Η επικινδυνότητα των ξερόχορτων ύψους 1 μ. που γέρνουν προς το δρόμο είναι προφανής: αποτελούν εύφλεκτη ύλη, ιδιαίτερα τις μέρες με καύσωνα και αέρα. Ως εκ τούτου, προφανής είναι και η ανάγκη για ανεμπόδιστη πρόσβαση στα όρια του δάσους των πυροσβεστικών οχημάτων, των υδροφόρων και των ομάδων πυροπροστασίας. Επίσης, είναι αναγκαία η δυνατότητα ανεμπόδιστης διαφυγής των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οταν τα καιόμενα ξερόχορτα θα στέλνουν τις φλόγες τους μέχρι τη μέση του δρόμου, κανείς δεν θα μπορεί να περάσει από εκεί. Τα προφανή λέμε!
Η ολιγωρία των δημοτικών υπηρεσιών οδήγησε κάποιους κατοίκους να προβούν μόνοι τους, με μικρές δυνατότητες εξοπλισμού, σε αποψίλωση των ξερόχορτων, κατά μήκος ~200 μ. εκατέρωθεν του δρόμου —όπως έχουν μάθει να κάνουν έγκαιρα κάθε χρόνο χωρίς να περιμένουν τα δημοτικά συνεργεία των εποχιακών υπαλλήλων του ...Οκτωβρίου. Μετά από αυτήν την παρέμβαση, απομένει για τον Δήμο η συνέχιση της αποψίλωσης των ξερόχορτων καθ' όλο το μήκος της οδού Επτανήσων —όριο του οικισμού με το δάσος— για τους λόγους που μόλις προαναφέρθηκαν. Για να μην παραμείνει δε η καύσιμη ύλη στην περιοχή —υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανάφλεξης— οι κάτοικοι τοποθέτησαν μέρος των κομμένων χόρτων σε σακούλες και τα υπόλοιπα τά συγκέντρωσαν σε μικρούς σωρούς ώστε να διευκολύνουν την αποκομιδή τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.



Φέτος το σκηνικό είναι ολόϊδιο με πέρσι, εκτός από το χρώμα των σακούλων.
Πέρσι οι σακούλες ήταν πράσινες. 😊


Δεν γνωρίζουμε πόσες βδομάδες θα περάσουν μέχρι να δεήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου Ραφήνας να απομακρύνουν την συγκεντρωμένη σε σακούλες καύσιμη ύλη. Τα περσινά αιτήματα αποκομιδής ήρθαν αντιμέτωπα με τις διοικητικές παθογένειες μιας ανεκδιήγητης και προβληματικής αντιδημάρχου καθαριότητας. Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη για να μπορούν οι δημοτικές υπηρεσίες να συντηρούν τους κοινόχρηστους χώρους προς όφελος των δημοτών. Η οδός Επτανήσων δεν είναι ιδιωτική οδός. Οι δημότες δεν αποψίλωσαν οικόπεδό τους ή την αυλή τους. Εκαναν μόνοι τους την δουλειά που ο Δήμος υποχρεούται να κάνει, στα πλαίσια της πυροπροστασίας ... αλλά δυστυχώς δεν την κάνει!

Προκειμένου να γίνει κατανοητή η επείγουσα ανάγκη καθαρισμού της οδού Επτανήσων από τα αρμόδια συνεργεία του Δήμου Ραφήνας, πήραμε φωτογραφίες από διάφορα τμήματά της, καθ' όλη την έκτασή της. Η διοίκηση του Δήμου Ραφήνας ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της απέναντι στους δημότες του Πικερμίου και κυρίως απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Η πυραμέλεια θα έχει πολλαπλές συνέπειες ...


Το αρχικό ασφαλτοστρωμένο τμήμα της οδού. Αριστερά το δάσος, τα ξερόχορτα φυτρώνουν στο δρόμο, δεξιά ο δασικός οικισμός με δασωμένα πλέον οικόπεδα. Τα κλαδιά των πεύκων εκτείνονται στο μέσο της οδού.



Κάτοικοι καθάρισαν και φέτος τα ξερόχορτα στην πλευρά του δάσους.
Τα συνεργεία αποψίλωσης του Δήμου Ραφήνας απόντα.
Η οδός Επτανήσων, στο νότιο τμήμα της, έχει ελάχιστη κυκλοφορία.
Σε ποιους να μοστράρει η διοίκηση "περιβαλλοντικό" έργο;



Η είσοδος του σκαλόδρομου της Αργυροκάστρου ήταν καλυμμένη από τα ξερόχορτα. Οι κάτοικοι καθάρισαν όσο μπορούσαν. Η πινακίδα του παλιού συνεταιρισμού προειδοποιεί: "Προσοχή: η είσοδος και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων μόνο με προσωπική ευθύνη των εισερχομένων". Θρίλερ!



Τμήμα χωματόδρομου. Ορια δρόμου δυσδιάκριτα. Κράσπεδα ανύπαρκτα.
Σε πολλά σημεία το πλάτος διέλευσης είναι 1,5-2 μ.



Εδώ πλέον έχει χορταριάσει και ο χωματόδρομος.


Διασταύρωση με Πίνδου. Σκισμένη και παρατημένη, επί χρόνια, δεξαμενή πολυαιθυλενίου, προς τη μεριά του δάσους, ανάμεσα στα ξερόχορτα.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς το πολυαιθυλένιο θα αναφλέγεται επί μέρες.
Το "περιβάντολο" του Δήμου Ραφήνας στο Πικέρμι προδιαγράφει ...έγκλημα.



Το τσιμεντωμένο βόρειο τμήμα της οδού.
Τα ξερόχορτα εκατέρωθεν του τσιμέντου.



Οδός Κλεάνδρου, συνέχεια της Επτανήσων. Εκτός από τα ξερόχορτα,
ο δρόμος είναι αδιάβατος από τα νεροφαγώματα.

Υγ.1 Εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμαρχος της Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς, ονειρεύεται την δημιουργία "σεληνιακού τοπίου" εντός των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου με το πρόσχημα της αντιπυρικής ζώνης. Ας τερματίσει γρήγορα τις ονειρώξεις του και ας στείλει κάποιο συνεργείο αποψίλωσης να καθαρίσει από τα ξερόχορτα τις οδούς-σύνορα του οικισμού. Αυτές θα λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες.

Υγ.2 Συμπληρωματικά με το παρόν άρθρο, συστήνουμε την ανάγνωση ενός γενικότερου άρθρου πάνω στο ζήτημα της πυροπροστασίας του Πεντελικού βουνού, από τους συνοδοιπόρους της Attica Voice: Ανατολικό Πεντελικό και καλοκαίρι του 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***