Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Επιχωματώσεις «ο Δήμος»


Οχι, δεν πρόκειται για κάποιον χωματουργό ονόματι Δημοσθένης. Κάνοντας κλικ και μεγεθύνοντας την φωτογραφία διακρίνεται στον πίσω βραχίονα του εκσκαφέα του μηχανήματος JCB το πλήρες όνομα του χωματουργού. Πρόκειται για τον γνωστό Δήμο της Ραφήνας που έχει διαχρονική αρμοδιότητα στα μπάζα.


Παραμονές της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε η επιχωμάτωση στον εξωτερικό χώρο των γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου της Διώνης στο Πικέρμι (Πρωτοχρονιά και Δεκαπενταύγουστο γίνονται πάντα αυτές οι δουλειές). Στο χώρο που επιχωματώθηκε υπάρχουν δέντρα και θάμνοι που καλύφθηκαν από τα χώματα και όπως φαίνεται στο απόσπασμα του δασικού χάρτη της περιοχής από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εκεί υπάρχουν λωρίδες γης που είναι χαρακτηρισμένες ΔΑΣΙΚΕΣ (ΔΔ και ΑΔ). Θα όφειλε, συνεπώς, ο χωματουργός Δήμος να έχει πάρει άδεια από το Δασαρχείο Πεντέλης για να προχωρήσει στις εργασίες στην περιοχή.


Την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί, εμφανίστηκε και πάλι το JCB συνεχίζοντας την επιχωμάτωση. Κάτοικος της περιοχής που πέρναγε από το σημείο ενημέρωσε τον χειριστή του JCB ότι επιχωματώνει περιοχή με δασικές ζώνες και τον ρώτησε αν έχει άδεια Δασαρχείου για τις επιχωματώσεις. Η απάντηση του χειριστή ήταν, αναμενόμενα, αρνητική. Ο κάτοικος τηλεφώνησε, επί τόπου, στους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πεντέλης προκειμένου να έρθουν για αυτοψία των εργασιών. Αντιλαμβανόμενος ο χειριστής αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία σταμάτησε τις επιχωματώσεις και εγκατέλειψε αμέσως τον χώρο μαζί με το JCB ...


Παράλληλα, κατατέθηκε έγγραφη αναφορά στο Δασαρχείο Πεντέλης [αρ. πρωτ. 164/4-1-2021] από τις συλλογικότητες Ωκεανίδα και Κίνηση για την Προστασία του Μεγάλου Ρέματος προκειμένου να γίνει επιτόπιος έλεγχος.

Το μακρύ ιστορικό κατασκευής των γηπέδων της Διώνης βρίθει αμαρτωλών εκχερσώσεων και επιχωματώσεων. Πριν μερικά χρόνια ο χώρος ανασκευάστηκε, επεκτάθηκε και περιφράχθηκε –πλέον ονομάζεται Αθλητικό Κέντρο Διώνης. Οι επιχωματώσεις και τα μπαζώματα παραμένουν όμως εμφανή εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.

Μπαζώματα στη νοτιοανατολική γωνία του γηπέδου

Επιχωματώσεις στη νοτιοδυτική γωνία του γηπέδου

Δυτικά του γηπέδου, σε πολύ κοντινή απόσταση, ρέει ο ποταμός Βαλανάρης. Ο Βαλανάρης ως κλάδος του Μεγάλου Ρέματος έχει χαρακτηρισθεί ρέμα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [ΥΑ 9173/1642/3-3-1993]. Σύμφωνα δε με το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης και περιορισμών δόμησης [ΦΕΚ 199Δ/6-3-2003], στα ρέματα που έχουν χαρακτηρισθεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος απαγορεύονται σε πλάτος 50 μ. εκατέρωθεν των οριογραμμών εγκαταστάσεις και έργα, πλην των απολύτως αναγκαίων υποδομών των οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Στο παραπάνω απόσπασμα του δασικού χάρτη σημειώνονται οι αποστάσεις των δύο δυτικών γωνιών του γηπέδου από τον άξονα (όχι την οριογραμμή) του ρέματος –η μέτρηση έγινε χρησιμοποιώντας το εργαλείο μέτρησης απόστασης στο μενού του δασικού χάρτη. Η βορειοδυτική γωνία του γηπέδου απέχει ~66 μ. από τον άξονα του ρέματος και η νοτιοδυτική ~50 μ. Είναι προφανές ότι αν η μέτρηση γίνει από την οριογραμμή (δηλ. την γραμμή πλημμύρας και την οχθιογραμμή του ρέματος), τότε και οι δύο γωνίες του γηπέδου βρίσκονται εντός της απαγορευμένης ζώνης 50 μ. μετά την οριογραμμή, όπου επιτρέπονται μόνο έργα οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Δεδομένου ότι το υπόβαθρο που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο είναι παλαιό και χρονολογείται πολύ πριν την πρόσφατη επέκταση του γηπέδου (το γήπεδο επιμηκύνθηκε κατά την ανασκευή), οι προηγούμενες μετρήσεις επαναλήφθηκαν στον χάρτη της Google όπου απεικονίζεται η σημερινή πραγματικότητα. Οι αντίστοιχες αποστάσεις είναι: βορειοδυτική γωνία ~69μ. και νοτιοδυτική γωνία ~45 μ. Αρα, ειδικά το νότιο τμήμα του γηπέδου βρίσκεται κατά πολύ εντός της απαγορευμένης ζώνης 50 μ. Η τοπική διοίκηση δεν φημιζόταν ποτέ για την τήρηση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Σε αυτές τις καταστάσεις επόμενο είναι να εμφανίζονται και οι ανεξέλεγκτοι αγωγοί που αδειάζουν βρωμόνερα στο φυσικό περιβάλλον.


Ελπίζουμε το Δασαρχείο Πεντέλης να επιληφθεί επιτέλους αυτών των υποθέσεων και να θέσει υπό την προστασία του το καταπονημένο φυσικό περιβάλλον αυτής της περιοχής του Πεντελικού βουνού, όπως άλλωστε οφείλει!


Το παραπάνω δημοσίευμα έχει σταλθεί στην Δ/νση Δασών Ανατ. Αττικής στις 7/1/2021 (αρ.πρωτ. 2631/12-1-2021) για τα περαιτέρω...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***