Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και των ανθρώπων στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας δεν κρύβεται με ψέματα

Το έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και των ανθρώπων
στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας δεν κρύβεται με ψέματα

Ανακοίνωση της
“Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας”

σχετικά με τη συνέντευξη του Ευ. Μπουρνού σε τοπικό ηλεκτρονικό περιοδικό

9/6/2021

Ακούσαμε τον δήμαρχο Ευ. Μπουρνού σε συνέντευξή του να καυχιέται για πακτωλό εκατομμυρίων και κατασκευή φαραωνικών έργων εντός των ορίων του δήμου Ρ-Π μέσα στην ερχόμενη πενταετία. Έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα μετατρέψουν την περιοχή σε απέραντο εργοτάξιο, με αμφιλεγόμενες συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών και με σημαντικές απειλές για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Ειδικότερα, ακούγοντας τα λεγόμενα του για το έργο που ετοιμάζεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (21:40–24:30), νιώθουμε την ανάγκη να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Ακούσαμε τον δήμαρχο να μιλάει για τα παρακάτω:

ΟΙ «ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΙ» ΚΑΙ ΟΙ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ» ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ !!!

Δε θα ζητήσουμε διευκρινήσεις για τους χαρακτηρισμούς του δημάρχου «περιθωριακοί οικολόγοι», ούτε για το ποιοί είναι οι «πραγματικοί οικολόγοι» που τον έχουν βραβεύσει. Γιατί οι χαρακτηρισμοί αυτοί προσπαθούν να καλύψουν:

  • ότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιτίθεται σε copy-paste πρακτικές εξαφάνισης όλων των φυσικών ρεμάτων (αυτό που γίνεται στο Μεγάλο Ρέμα), εξετάζει τα προβλήματα και τις ανάγκες του κάθε ρέματος ξεχωριστά και προτείνει λύσεις φυσικής διαχείρισης των ρεμάτων και ευρύτερων μέτρων αντιμετώπισης του πλημμυρικού κινδύνου (πχ. μείωση επιφανειακών απορροών). Θα παραπέμψουμε στις παρουσιάσεις τριών πανεπιστημιακών του Κων/νου Βουβαλίδη / καθηγητή ΑΠΘ, του Κων/νου Λουπασάκη / καθηγητή ΕΜΠ και του Jason Vogel / καθηγητή πανεπιστημίου Οκλαχόμα, στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε στις 22/4 η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Σίγουρα αυτοί δε μπορούν να χαρακτηριστούν «περιθωριακοί οικολόγοι».
  • ότι μια σειρά χώρες του εξωτερικού, έχοντας έρθει αντιμέτωπες με τις καταστροφικές συνέπειες των τεχνικών έργων σε ρέματα και ποτάμια (υποβάθμιση ποιότητας νερού, βιοποικιλότητας κλπ), πασχίζουν και δαπανούν τεράστια ποσά για να τα επαναφέρουν στη φυσική τους κατάσταση, ενώ το έργο στο Μεγάλο Ρέμα κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
  • ότι σωρεία Ευρωπαϊκών Οδηγιών κατευθύνουν τις χώρες-μέλη στην αποφυγή μετατροπής των ρεμάτων σε αγωγούς ομβρίων, η δε στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα στα πλαίσια του Green-Deal στοχεύει μέχρι το 2030 στην αποκατάσταση 25.000 χιλιομέτρων ευρωπαϊκών ποταμών.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ !!!

Το έργο που αδειοδοτήθηκε, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλονικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συνολικά προβλέπει (ΜΠΕ, κεφ. 6.1.1):

  • πλήρη σκυροδέτηση (στην καθομιλουμένη τσιμέντωμα) ή μετατροπή σε κλειστό οχετό (στην καθομιλουμένη κάλυψη) μήκους 3,5 χιλιομέτρων (20% στο συνολικό μήκος που διευθετείται)
  • επένδυση με συρματοκιβώτια και σκυροδετημένο (στην καθομιλουμένη τσιμεντωμένο) διάδρομο πλάτους 3 μέτρων στο κέντρο της κοίτης, συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων (40% στο συνολικό μήκος που διευθετείται)
  • επένδυση μόνο με συρματοκιβώτια, συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων (40% στο συνολικό μήκος που διευθετείται)

Παραθέτουμε παρακάτω απόσπασμα της ΜΠΕ, Κεφ. 2.2.1. (για όσους δεν την έχουν διαβάσει, σίγουρα ο δήμαρχος δε συγκαταλέγεται σε αυτούς):
«Οι διατομές που προβλέπονται είναι:
∙ ανοικτή τραπεζοειδής επενδεδυμένη με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον / λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια, με βαθμιδωτή διάταξη στα πρανή
Ορθογωνική διατομή με σκυρόδεμα και τοίχους αντιστήριξης αριστερά/δεξιά. Στις περιπτώσεις που υπάρχει περιορισμένος χώρος για τη κατασκευή των τοίχων αντιστήριξης προβλέπεται κατασκευή με πασσαλοστοιχία που απαιτεί μικρό εύρος κατάληψης λόγω απουσίας αναγκαίων εκσκαφών.»

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΒΟΛΗΣ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ !!!

Ανάπλαση υδροβιοτόπων δεν προβλέπεται από καμία νομοθεσία, παρά μόνο ΑΠΟΛΥΤΗ προστασία αυτών. Αν ωστόσο ο δήμαρχος εννοούσε «αποκατάσταση του υδροβιοτόπου» από τα χορταράκια που ίσως φυτρώσουν ανάμεσα στα συρματοκιβώτια, ενημερώνουμε ότι:

  • στον υδροβιότοπο της εκβολής το έργο προβλέπει πλήρη τσιμεντοποίηση (Κεφ. ….) και όχι συρματοκιβώτια και επιπλέον προβλέπει ανύψωση τοιχίου 1,4 μέτρων ώστε να μην είναι καν ορατός από τον περαστικό. Στο τσιμέντο δε φυτρώνει τίποτα, ούτε καν χορταράκια.
  • ακόμη και συρματοκιβώτια να προέβλεπε, οι υδροβιότοποι δεν αποκαθίστανται με χορταράκια. Γιατί τα χορταράκια που ίσως φυτρώσουν σε κάποια σημεία ανάμεσα στα συρματοκιβώτια δε μπορούν να υποκαταστήσουν την υδρόφιλη βλάστηση και τα χιλιάδες δέντρα που θα χαθούν για πάντα, ούτε τα είδη που θα εξαφανιστούν για πάντα από το ρέμα (μεταξύ των οποίων προστατευόμενα και απειλούμενα του Παραρτήματος Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/147/ΕΚ).

Επομένως, αποκατάσταση του υδροβιοτόπου δε θα υπάρξει.

ΤΟ ΜΠΑΖΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ…

Το ρέμα είναι μπαζωμένο είπε ο δήμαρχος κι έφερε ως παράδειγμα το 4ο Νηπιαγωγείο που είναι χτισμένο μέσα στην παλαιά κοίτη του ποταμού. Και άφησε να υπονοηθεί ότι, επειδή το νερό πάντα βρίσκει το γνωστό του δρόμο, για να μην πλημμυρίσει χρειάζεται η κοίτη να εγκιβωτιστεί.

Μα ακριβώς επειδή το νερό βρίσκει το δρόμο του, η νομοθεσία (ν. 4258/2014) επιβάλλει την οριοθέτηση των ποταμών βάσει της παλαιάς τους κοίτης, δηλαδή μετά την απελευθέρωση των ποταμών από τα οποιαδήποτε μπαζώματα και παράνομες καταπατήσεις.

Αν λοιπόν το Μεγάλο Ρέμα οριοθετηθεί σε διαφορετική θέση (όπως προτείνει η μελέτη οριοθέτησης που ο δήμαρχος υποστηρίζει), το νηπιαγωγείο και κάθε άλλη παράνομη κατασκευή στο ρέμα θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν από το νερό το οποίο, αν ξεφύγει από την κοίτη του, θα βρει τον παλαιό του δρόμο. Και οι πιθανότητες να ξεφύγει δεν είναι μικρές, δεδομένου ότι το έργο που αδειοδοτήθηκε είναι πολύ κατώτερο των νόμιμων προδιαγραφών (Τ20 αντί Τ50). Με στοιχεία που υπέβαλε ο ίδιος ο Δήμος στο ΣτΕ, η πιθανότητα εμφάνισης πλημμύρας Τ50 (που δεν καλύπτεται από το έργο) μέσα στα επόμενα 10 χρόνια είναι 18%, ενώ μέσα στα επόμενα 20χρόνια 33%!!! Εφιστούμε δε την προσοχή ότι, τυχόν πλημμύρα του εγκιβωτισμένου ρέματος δε θα έχει σχέση με τα μέχρι τώρα διαχειρίσιμα πλημμυρικά επεισόδια αλλά θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και πολύ μεγάλο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, αφού η παροχή και η ταχύτητα των υδάτων θα είναι κατά πολύ αυξημένες συγκριτικά με σήμερα.

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΟΙΤΗ ΠΟΥ ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΘΥΜΑΤΑ!

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, η νομοθεσία (ν. 4258/2014, ΚΥΑ 140055/2017) επιβάλλει το ξεμπάζωμα των ποταμών και την οριοθέτησή τους στη θέση που βρισκόταν η ιστορική τους κοίτη και όχι στη θέση που βρίσκεται η υπάρχουσα κοίτη όπως έχει διαμορφωθεί μετά από μπαζώματα και επιχώσεις. Αν λοιπόν ο δήμαρχος κρίνει ότι η υπάρχουσα κοίτη δε χωράει το νερό, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του, το νομικά και επιστημονικά ορθό είναι καταρχήν η απελευθέρωσή του από όλες τις καταπατήσεις και η ανακατασκευή των ανεπαρκών τεχνικών έργων (γέφυρες) που δημιουργούν στένωση. Τότε και μόνο μπορεί να κριθεί η επάρκεια ή μη της κοίτης για διοχέτευση του πλημμυρικού νερού.

Η απελευθέρωση της κοίτης από παράνομες ή «νόμιμες» καταπατήσεις είναι το βασικότερο μέλημα για την ασφάλεια των πολιτών, αφού αυτές οι κατασκευές θα είναι οι πρώτες που θα πλημμυρίσουν. Οι καθαιρέσεις αυθαιρέτων και οι απαλλοτριώσεις τυχόν «νόμιμων» ιδιοκτησιών θα πρέπει φυσικά να γίνουν συνυπολογίζοντας και κοινωνικά κριτήρια διασφάλισης εκείνων των ιδιοκτητών που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη.

Αναφορικά λοιπόν με τις πλημμύρες και τα ανθρώπινα θύματα (πράγματι υπήρξε ένα ανθρώπινο θύμα το 1977), ο δήμαρχος και οι μελετητές θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τους πολίτες για τους δραματικά μεγαλύτερους κινδύνους που ελλοχεύει μία μεγάλη πλημμύρα σε ένα εγκιβωτισμένο Μεγάλο Ρέμα από ότι σε ένα φυσικό ρέμα, γεγονός που αναγνωρίζει και το ΣτΕ (Α2145/2020, σκ. 16): «Προκύπτει, τέλος, ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος δεν είναι μόνον αποτέλεσμα της αύξησης της ταχύτητας ροής του ύδατος, η οποία πράγματι είναι σημαντική εξαιτίας των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΔΙΚΑΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣτΕ!!! ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;;;

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι όλες οι προσφυγές που έγιναν στο ΣτΕ από τους … περιθωριακούς οικολόγους απορρίφθηκαν.

Θυμίζουμε ότι ακόμη εκκρεμεί δεύτερη προσφυγή κατά της οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί 9/6 και πήρε αναβολή για 22/9. Για τη συγκεκριμένη προσφυγή, η πρώτη (μη οριστική) απόφαση του ΣτΕ (Α1360/2020) δικαιώνει τους προσφεύγοντες, δίνοντας προθεσμία 6 μηνών στη Διοίκηση να συμμορφωθεί με την κατά το νόμο οριοθέτηση ενός ρέματος Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος όπως είναι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και όλοι οι κλάδοι του.

Είναι η δεύτερη φορά που ο δήμαρχος προδικάζει απόφαση του ΣτΕ!!! Το ίδιο είχε κάνει και για την πρώτη προσφυγή κατά της αδειοδότησης του έργου, με δηλώσεις του σε δημόσια εκδήλωση της περιβαλλοντικής ομάδας του γυμνασίου της Ραφήνας στις 27/4/2019. Γνωρίζει κάτι;;; Μήπως γνωρίζει «εκ των έσω» ότι η πολιτικές αποφάσεις και τα επενδυτικά συμφέροντα στην Ελλάδα είναι πάντα ισχυρότερα των επιστημονικών μελετών και των νόμων;;;

Πηγή: Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***