Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

[Συλλογή υπογραφών] Όχι αντλιοστάσιο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ μέσα στην προστατευόμενη ζώνη στις Μαρίκες

κειμενο υπογραφων

Το έργο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ προβλέπει κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων στις Μαρίκες, μέσα σε διπλά προστατευόμενη ζώνη από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ. Ήδη από τον Ιανουάριο αποψιλώθηκε τμήμα της περιοχής, μία καταστροφή που ευτυχώς σταμάτησε μέσα από τις παρεμβάσεις περιβαλλοντικών και τοπικών φορέων.

Συγκεντρώνουμε υπογραφές από κατοίκους και φίλους της περιοχής Μαρίκες με αίτημα τη μετακίνηση του αντλιοστασίου εκτός προστατευόμενης ζώνης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε αντιγραφή το παρακάτω κείμενο και να το στείλετε στο megalorema@gmail.com με το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή σας:

ΟΧΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΖΩΝΗ ΣΤΙΣ ΜΑΡΙΚΕΣ

Την Τετάρτη 19/1/22 η εταιρία ΑΚΤΩΡ εκχέρσωσε με μπουλντόζες περίπου 150τ.μ. του παράκτιου υγροτόπου Μαρίκες για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, στα πλαίσια της κατασκευής του έργου αποχέτευσης (ΚΕΛ).

Η περιοχή που αποψιλώθηκε είναι ενταγμένη στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ ως περιοχή που προορίζεται για προστασία οικοτόπων και ειδών, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει τύπους οικοτόπων κοινοτικής σημασίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της βιοποικιλότητας.

Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη περιβαλλοντικού οφέλους από την βιολογική επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Ωστόσο το κράτος, οι δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος και οι μελετητές όφειλαν να γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή και Εθνική νομοθεσία για την περιοχή Μαρίκες «απαγορεύει τη δόμηση, την άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων και κάθε δραστηριότητας που υποβαθμίζει την οικολογική κατάσταση του υγροτόπου».

Οι παρακάτω υπογράφοντες ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, να συμβάλλει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στην επανεξέταση της μελέτης ως προς τη χωροθέτηση του αντλιοστασίου στις Μαρίκες, βρίσκοντας μία εναλλακτική θέση ΕΚΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΖΩΝΗΣ.

Πηγή: Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***