Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

3η επιστολή για την ανευθυνότητα

Ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και λόγω των νέων ανεύθυνων δηλώσεων του δημάρχου Ραφήνας περί αποποίησης των διοικητικών ευθυνών του για την προστασία της δασικής έκτασης Δασαμάρι, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα με νέα επιστολή-καταγγελία προς τους αρμόδιους φορείς δασοπροστασίας (βλ. παλαιότερα δημοσιεύματα: 1/5/2021, 23/5/2021, 27/5/2021, 27/6/2021, 3/11/2021).

ΠΡΟΣ
● Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Δ/νση Σχεδιασμού & Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
   [αρ.πρωτ. 4945/16-6-2021, 3648/12-5-2021]
● Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Δ/νση Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών
   [αρ.πρωτ. 63921/31-5-2021, 53436/10-5-2021]
ΚΟΙΝ.
● Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου [αρ.πρωτ. 7427/20-5-2021]
● Δήμος Πεντέλης  [αρ.πρωτ. 10221/1-7-2021]

Πικέρμι 5/4/2022

ΘΕΜΑ: Όρια διοικητικής ευθύνης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου σε συνάρτηση με την υλοποίηση σχεδίου αντιπυρικής προστασίας («Ιόλαος») στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού

3η επιστολή

Μετά ένα χρόνο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ίδιο ακριβώς θέμα για το οποίο σας είχαμε ζητήσει πέρυσι να λάβετε επείγοντα μέτρα, αφού το ζήτημα παραμένει έως σήμερα ανεπίλυτο.

Η δασική έκταση Δασαμάρι του Πεντελικού βουνού ανήκει χωρικά και διοικητικά στο Πικέρμι από συστάσεως της πρώην Κοινότητας Πικερμίου (1952) μέχρι και σήμερα που το Πικέρμι έχει συνενωθεί σε ένα Δήμο με τη Ραφήνα (πρόγραμμα Καλλικράτης/Κλεισθένης).

Εν τούτοις, πέρυσι ο δήμαρχος Ραφήνας αποποιήθηκε των διοικητικών ευθυνών του στην περιοχή διατεινόμενος ότι «το οικοσύστημα αυτό ανήκει ξεκάθαρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και ουδεμία σχέση έχει με τη διαχείρισή του» και προφασιζόμενος ένα ζήτημα επουσιώδες και εντελώς γραφειοκρατικό: τον μη καθορισμό των ορίων μεταξύ Πεντέλης και Πικερμίου από κάποια Επιτροπή Ορίων, που άγνωστο πότε θα συσταθεί, πότε θα συνεδριάσει και πότε θα αποφασίσει. Για το εν λόγω θέμα ο δήμαρχος αποφάσισε μόνος του και ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας.

Την ανεύθυνη θέση του [βλ. προηγούμενες επιστολές], ο δήμαρχος την επανέλαβε πριν μερικές μέρες στο προσφιλές του μέσο διοικητικής κοινωνικής δικτύωσης facebook, όπου έγραψε πάλι ότι η δασική περιοχή είναι «εκτός ζώνης ευθύνης και δικαιοδοσίας του Δήμου Ραφήνας». Συνέπεια της στάσης του αυτής είναι ότι ο αρμόδιος φορέας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας δεν θα συμπεριλάβει ούτε φέτος το δασικό Δασαμάρι στον σχεδιασμό του για την οργάνωση της πυροπροστασίας/δασοπροστασίας της περιοχής, όπως καθορίζεται από το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών Ιόλαος [ΑΔΑ: 6ΖΓ9Ω16-4ΕΩ], π.χ. «σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, να διασπείρει τα πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα του Δήμου στην περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας (εντός χωρικής και διοικητικής αρμοδιότητάς του) προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί».

Σημειώνουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης με την απόφασή του 67/2021 έχει αποφανθεί σαφώς ότι η περιοχή Δασαμάρι «δεν ανήκει στα Διοικητικά Όρια του Δήμου Πεντέλης» [ΑΔΑ: ΩΔ0ΘΩΞ3-ΔΔ7].

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι σήμερα, όπως και πέρυσι, —και ενώ ήδη από τα τέλη Μάρτη έχουν ξεσπάσει οι πρώτες δασικές πυρκαγιές (Σάμος, Ζάκυνθος, Πήλιο, Ηλεία, Ρόδος, Ξυλόκαστρο) προμηνύοντας τους κινδύνους του καλοκαιριού— δεν υπάρχει δημοτικός φορέας Πολιτικής Προστασίας που να έχει την ευθύνη της δασοπροστασίας της δασικής έκτασης Δασαμάρι λειτουργώντας επικουρικά προς τις Πυροσβεστικές και Δασικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης.

Δεδομένου ότι οι δύο γειτονικοί Δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την περιοχή και ενόψει της επικείμενης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, σας ζητάμε:

Μέχρι να εκδώσει οριστική απόφαση η Επιτροπή Ορίων, να ανατεθεί σε έναν από τους δύο Δήμους, με απόφαση της ΓΓΠΠ ή/και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η υποχρέωση να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την πυροπροστασία/δασοπροστασία της περιοχής.

- ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι S.O.S.»
- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος


Χάρτης με το δασικό Δασαμάρι και εκατέρωθεν αυτού οι εντός σχεδίου οικισμοί του Πικερμίου, Ντράφι και Διώνη, προς αποφυγή περαιτέρω συσκοτίσεων από ενδεχόμενη λανθασμένη χρήση τοπωνυμίων.
(σημ. οι καταρράκτες του Βαλανάρη βρίσκονται εντός της δασικής έκτασης Δασαμάρι και όχι στο Ντράφι.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***