Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Και εγκληματίες και άχρηστοι

[Στο τέλος του άρθρου ακολουθεί σημείωση από «Δασαμάρι S.O.S.»]

Εγκληματική η δασική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ανεπαρκέστατο το δίδυμο Στυλιανίδη-Τουρνά


Ο πυροσβέστης με το ποτιστήρι! Λες και ποτίζει γλαστράκια στο μπαλκόνι. Εμβληματική φωτογραφία για το ανεπαρκέστατο δίδυμο Στυλιανίδη-Τουρνά και τις «σαπιοκοιλιές» που κάθονται στα επιτελεία και μοιράζουν συγχαρητήρια σε «εαυτούς και αλλήλους».

Σήμερα το πρωί, οι λαλίστατοι Στυλιανίδης και Τουρνάς, υπουργός και υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αντίστοιχα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Ανω Γλυφάδα και επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη. Σκόπιμα όμως απέφυγαν να αναφέρουν ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ, για να μην χρεωθούν με εγκληματικές ευθύνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι χρυσοκάνθαροι, τα golden boys με τους ιλιγγιώδεις μισθούς και τα μπόνους, που έχει τοποθετήσει στη ΔΕΗ.

Ο Τουρνάς ισχυρίστηκε ότι «η πυρκαγιά ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες στην Ανω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, με ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Ανω Βούλας». Αποσιώπησε ότι η φωτιά ξεκίνησε από υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ανω Γλυφάδα, γεγονός που είχε αποκαλύψει ο δεξιός δήμαρχος της πόλης.

Δεύτερον, αποσιώπησε εντελώς τους λόγους για τους οποίους η φωτιά απλώθηκε τόσο γρήγορα:

  • Δεν έχουν καθαριστεί τα οικόπεδα που είναι φορτωμένα με ξερά χόρτα και ο Υμηττός που είναι «τίγκα» από διάσπαρτα ξερά κλαδιά και κορμούς δένδρων.
  • Ενώ οι άνεμοι ήταν ισχυροί και η θερμοκρασία υψηλή, δεν φρόντισαν όλοι οι δήμαρχοι των δήμων που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού να ανεβάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα για να είναι σε ετοιμότητα. Και κανένας δεν έλεγξε αν έγινε αυτό.

Φίλος δασολόγος, πολύ έμπειρος σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη και προστασία των δασών, επικοινώνησε μαζί μας αγανακτισμένος, μετά τη συνέντευξη του διδύμου του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, και ανάμεσα στ’ άλλα μας είπε: «Χθες, είχα σκοπό να βγάλω το σκύλο μου βόλτα στον Υμηττό. Ομως όταν διαπίστωσα ότι οι άνεμοι είναι ισχυροί, ανέβαλα τη βόλτα. Καλά, αυτοί της πολιτικής προστασίας τι κάνουν; Γιατί αγνόησαν τις συνθήκες —δυνατοί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες και άφθονη ξερή καύσιμη ύλη στον Υμηττό και στα οικόπεδα— και δεν έδωσαν εντολή στους δημάρχους ν’ ανεβάσουν στον Υμηττό τα πυροσβεστικά οχήματα; Κι ακόμη, γιατί δεν ελέγχουν αν λειτουργούν σωστά οι υποσταθμοί της ΔΕΗ;».

Αν το δίδυμο της πολιτικής προστασίας έκανε τις ενέργειες που μας είπε ο φίλος δασολόγος, είναι πιθανό η φωτιά να μην φούντωνε ή, αν φούντωνε, η ζημιά στο δασικό πλούτο και στα σπίτια να ήταν σημαντικά μικρότερη.

Ο Τουρνάς παραδέχτηκε ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν βγάλει τα πυροσβεστικά οχήματα στον Υμηττό, λέγοντας: «Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού έφτασαν στο σημείο σε 12 λεπτά». Δεν είπε, όμως, πόσος χρόνος χρειάστηκε γα να πάνε «στο σημείο» όλα τα πυροσβεστικά οχήματα;

Είναι φανερό ότι έχουμε έναν καταστροφικό συνδυασμό. Μια εγκληματική δασική πολιτική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ταυτόχρονα ένα δίδυμο της συμφοράς, δύο ανεπαρκέστατους τύπους (Στυλιανίδη-Τουρνά) στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου!

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (5/6/2022)


Σημείωση από «Δασαμάρι S.O.S.»:
Πριν από δύο χρόνια καταγγέλλαμε την κακή οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας, που σε ημέρα υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς είχε παρκαρισμένα όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου στο Οχυρό, στο πυροφυλάκειο, αντί να τα έχει διασπείρει στο ορεινό δασώδες μέρος του δήμου, εκεί που ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης, όπως επιτάσσει άλλωστε και το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών «Ιόλαος».
Το πρόβλημα της μη διασποράς των πυροσβεστικών επιδεινώθηκε πέρυσι λόγω της ανεύθυνης αποποίησης από τον δήμαρχο Ραφήνας, Ευ. Μπουρνού, των διοικητικών ευθυνών του στη δασική έκταση Δασαμάρι Πικερμίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό έλλειμμα δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στην περιοχή.
Εχουμε ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας και πλέον, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή, οι ευθύνες κάθε ανεύθυνου είναι σαφώς προσδιορισμένες!
Ας υπενθυμίσουμε για πολλοστή φορά τι αναφέρει το σχέδιο «Ιόλαος»:
«σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, [ο φορέας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας] να διασπείρει τα πυροσβεστικά και υδροφόρα οχήματα του Δήμου στην περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας (εντός χωρικής και διοικητικής αρμοδιότητάς του) προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***