Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

[video] Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο, 2ο μέρος: "Πάρτυ Συνεργειών"

«...αυτό το ντοκιμαντέρ έχει ως αφορμή τη Βόρεια Εύβοια, αλλά αφορά σε όλη τη χώρα», επισημαίνουν οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ.
Ας αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό αφορά την πυρκαγιά της 19ης-20ής Ιουλίου, που αφέθηκε να κατακάψει για πολλοστή φορά το Πεντελικό βουνό.
«Δασαμάρι S.O.S.»
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών

Μετά από δεκατέσσερις μήνες έρευνας ολοκληρώθηκε το έργο που αναλάβαμε, να αναδείξουμε τις αιτίες της τεράστιας καταστροφής που υπέστη η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, με τη δημόσια ανάρτηση και του 2ου μέρους του ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο στην ιστοσελίδα μας https://www.tosxedio.com/

Το 2ο μέρος, με τίτλο “Πάρτυ Συνεργειών”, διερευνά μέσα από αναλύσεις, μαρτυρίες και ντοκουμέντα, το «Γιατί» αφέθηκαν να καούν δάση, χωριά, ζώα και καλλιέργειες στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021, τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εταιρείες για την περιοχή καθώς και από πότε ήταν έτοιμος ο σχεδιασμός αυτός. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο με αλλαγές χρήσεις γης, βιομηχανικές ζώνες και αιολικά, αλλά και με έκδηλες παρανομίες και παρατυπίες.

Στο πρώτο μέρος, με τίτλο “8 δέκατα και αναφορά”, που δημοσιεύσαμε τον Απρίλιο, παρουσιάσαμε μέσω των μαρτυριών των κατοίκων το “Πώς” κάηκε η Βόρεια Εύβοια. Ο κόσμος το υποδέχτηκε με θέρμη, και έχει ήδη 360.000 προβολές.

Της δημόσιας ανάρτησης του 2ου μέρους προηγήθηκαν πολλές προβολές στη Βόρεια αλλά και Κεντρική Εύβοια και Σκύρο, καθώς και σε πολλά μέρη σε όλη την Ελλάδα (Κρήτη, Πελοπόννησο, Αθήνα κλπ), όπου έγιναν πολύ έντονες συζητήσεις. Το ενδιαφέρον όλων των συμπολιτών μας για το τι συμβαίνει στη Βόρεια Εύβοια αποτυπώθηκε σε αυτές τις προβολές, καθώς και σε προσκλήσεις που είχαμε για πολλές περισσότερες πόλεις, κάτι που ήταν πέραν των δυνάμεών μας. Όμως, το ντοκιμαντέρ, ελεύθερα διαθέσιμο, είναι πλέον κτήμα όλων μας, και μπορούν όσοι θέλουν, (ομάδες, συλλογικότητες κ.α.) να οργανώσουν δημόσιες προβολές του.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτό το ντοκιμαντέρ έχει ως αφορμή τη Βόρεια Εύβοια αλλά αφορά σε όλη τη χώρα. Στις μελέτες που μόλις πριν λίγες μέρες κατατέθηκαν για την “ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας” από το σωματείο Διάζωμα, του Σταύρου Μπένου, αναφέρεται το εξής: «ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα».


Δείτε το ντοκιμαντέρ στο youtube

H διάδοση του ντοκιμαντέρ που έχει ήδη συμβεί από το 1ο μέρος αποτελεί σημαντική μορφή στήριξης, καθώς οι δημιουργοί είναι μια μικρή ομάδα ανεξάρτητων ερευνητών, με ελάχιστους πόρους, πυρόπληκτοι και οι ίδιοι (από τη Λίμνη που κάηκε στις πυρκαγιές).

Ευχόμαστε αυτή η έρευνα να αφυπνίσει τους συμπολίτες μας και να αναλάβουμε από κοινού δράση ώστε να υλοποιήσουμε τα δικά μας οράματα.

Νέλλη Ψαρρού - Ιωάννης Λαζάρου
email επικοινωνίας: info@tosxedio.com

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος26/6/23, 12:19 μ.μ.

    Καλό το ντοκιμαντέρ, αλλά φροντίστε να ενημερωθείτε για τις εθνικιστικές-ακροδεξιές συμπράξεις της Νέλλης Ψαρρού εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***