Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Μουσική εκδήλωση και απελευθέρωση πουλιών για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος και των χώρων πρασίνου της Ραφήνας

Κάτοικοι της Ραφήνας σε συνεργασία με την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας προσκαλούν όλους τους συνδημότες και συμπολίτες μας, την Κυριακή 19/2, ώρες 12:00–14:30, στην εκβολή του ρέματος Ραφήνας (πεζογέφυρα πάρκου Καραμανλή) για:

  • ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ και
  • ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ με την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής.

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη

  • στη διάσωση του ρέματος Ραφήνας από την άμεση έναρξη του έργου που θα το μετατρέψει από ένα ζωντανό οικοσύστημα σε τσιμεντένιο αγωγό
  • στη διάσωση ζώνης πρασίνου 12 στρεμμάτων δίπλα στα σχολεία της Ραφήνας από την μετατροπή της σε εργοτάξιο του έργου για τουλάχιστον 7 χρόνια.

Η καταστροφή του ρέματος Ραφήνας βρίσκεται προ των πυλών… Η πολιτεία αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα νέο Κηφισό.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής. Είναι μέρος του δικτύου υγροτόπων της Ανατ. Αττικής που αποτελεί βασικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πουλιά. Θα είναι ο 8ος από τους 12 υγρότοπους που καταστρέφονται σήμερα στην Αν.Αττική.

Το έργο που ξεκινάει θα αποψιλώσει όλη τη φυσική βλάστηση σε μήκος 17 χιλιομέτρων για να την αντικαταστήσει με τσιμέντα και πέτρες. Πάνω από 2500 δέντρα θα κοπούν, καταστρέφοντας το βιότοπο εκατοντάδων πουλιών, ψαριών και άλλων ειδών. Δεκάδες απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θα απομακρυνθούν. Ορισμένα είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση (πχ. το ενδημικό αττικόψαρο).

Το έργο θα αυξήσει κατά πολύ τα νερά που θα φθάνουν στη Ραφήνα, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας τον οικιστικό ιστό, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

Το εργοτάξιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο, θα κατασκευαστεί στο κέντρο της Ραφήνας, δίπλα σε 6 σχολεία, ένα οικισμό και 2 κεντρικούς οδικούς άξονες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων, ιδιαίτερα όμως των μαθητών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΤΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ.
ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Δείτε το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης εδώ.

Πηγή: Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***