Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Μελέτη αμελέτητη

Ο ηττηθείς στις εκλογές δήμαρχος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η αναρτηθείσα Πολεοδομική Μελέτη Πικερμίου πάσχει από νομιμότητα, παρότι την υπερασπίζεται έως σημερα με νύχια και με δόντια. Πώς προέκυψε αυτή η ομολογία; Κάτω από την πίεση των ενστάσεων των κατοίκων —και αντίστοιχων δημοσιευμάτων σε ανεξάρτητες ιστοσελίδες— για πλειάδα παραβάσεων και, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη των προαπαιτούμενων μελετών, στα εξαγόμενα των οποίων οφείλει να στηρίζεται και να τεκμηριώνεται η πολεοδομική μελέτη.

«Κατατέθηκε σήμερα η τοπογραφική μελέτη για το ρεμα Βαλανάρη και τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί και η υδρολογική μελέτη που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία πλήρους νομιμότητας της πολεοδομικής μελέτης του οικισμού στο κεντρικό Πικέρμι» σοφίζεται ο για 2 μήνες ακόμη δήμαρχος Ραφήνας. Ομολογεί, λοιπόν, ότι η διαδικασία που ακολουθεί μέχρι τώρα δεν είναι νόμιμη (ποσοστιαία νομιμότητα δεν υφίσταται) και ταυτόχρονα παραπλανά ότι με την κατάθεση δύο μελετών αποκαθίσταται η νομιμότητα. Όμως η απλή κατάθεση των μελετών δεν αρκεί. Χρειάζονται θεώρηση και έγκριση από τους συναρμόδιους φορείς (εννοείται και από το δ.σ. Ραφήνας), ώστε στη συνέχεια να ενσωματωθούν τα τεχνικά στοιχεία τους στην πολεοδομική μελέτη.

Επίσης, χρειάζεται να θυμηθεί να παραγγείλει εκ των υστέρων και όλες τις άλλες μελέτες που ο νόμος προβλέπει: μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, υδρογεωτεχνική μελέτη, κυκλοφοριακή μελέτη, στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων… Και να περάσουν και αυτές από τα στάδια θεώρησης και έγκρισής τους.

Επιπρόσθετα, να θυμηθεί να τηρήσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο ως προς όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τον βιώσιμο σχεδιασμό του οικισμού, όπως π.χ. το ασυμβίβαστο της συνύπαρξης της επιδιωκόμενης ΒΙ.ΠΕ. σε περιοχή κατοικίας, την απαράδεκτη προώθηση καθεστώτος εξαίρεσης για ορισμένες ιδιοκτησίες, την πρόκληση πλημμυρικού κινδύνου με το βλέμμα ταυτόχρονα στραμμένο ...σε εργολαβία ανάσχεσής του και άλλα αυτού του είδους.

Οι διαδικασίες της διοίκησης ή είναι νόμιμες ή είναι παράνομες. Και στην προκείμενη περίπτωση η σύνταξη πολεοδομικής μελέτης καθ' υπόδειξη της δημοτικής διοίκησης, αντί βάσει αντικειμενικών στοιχείων των απαραίτητων εξειδικευμένων μελετών, φέρνει σε δεινή θέση όχι μόνο τη διοίκηση, αλλά και την εργολήπτρια εταιρεία.

Συμπέρασμα: Η τρέχουσα πολεοδομική μελέτη (σταδίου απροσδιόριστου… καθώς κάνει σημειωτόν στο στάδιο Β1) είναι άκυρη και πρέπει να επανυποβληθεί λαμβάνοντας υπόψη τα τεχνικά δεδομένα των προαπαιτούμενων μελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***