Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Τσεβά και Κοροϊδία [ενημερώθηκε 13/11/2023]

Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Ευ. Μπουρνού της Δήμητρας Τσεβά στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» του Κώστα Τσαπάκη.

Δημοσιογράφος: —[...] Μου έκανε εντύπωση, αν κυττάξουμε λίγο τα αποτελέσματα, θα δούμε ότι στον πρώτο γύρο πήρατε ένα 31,3% έναντι περίπου 42% του κυρίου Μπουρνούς, άρα μάλλον μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ανατροπή αυτό που έγινε. Ετσι δεν ειναι;

Τσεβά: —Ναι. Η ανατροπή έγινε γιατί οι άλλοι δύο συνδυασμοί επέλεξαν να είναι κοντά μας, με τους ψηφοφόρους τους αν θέλετε ή να πουν μια καλή κουβέντα για μας...

—Μιλάτε για τη Δύναμη Ανάπτυξης με επικεφαλής τον κύριο Ανδρέα Βασιλόπουλο και την παράταξη Γη και Ελευθερία[1] με επικεφαλής την κυρία Εμμανουέλα Τερζοπούλου. Ετσι δεν είναι;

—Ναι, ναι! Θεώρησαν ότι εεε... προσεγγίζονται οι απόψεις μας καλύτερα, ένθεν και ένθεν!!!

—Να ρωτήσω τι θα γίνει τελικά με το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας; [...]

—Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ζωή των πολιτών. Αυτή τη στιγμή έχουν όλοι μια αγωνία, αν τυχόν γίνει μια ξαφνική μεγάλη νεροποντή, όπως έγινε στη Θεσσαλία, ή μια πλημμύρα, πού, πώς θα φύγουν τα νερά προς τις εκβολές, να πάνε στη θάλασσα; Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

—Αυτό έχει να κάνει με τον καθαρισμό του ρέματος αυτή τη στιγμή.

—Ναι, για τον καθαρισμό. Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω για το έργο. Για το έργο είναι ενός άλλου μέλημα, των Υπουργείων. Είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν μπορώ να σας μιλήσω γι' αυτό. Ξαναγίνεται.

—[...] Θυμάμαι τότε ότι υπήρξε μια έτσι ένταση, ότι μα γιατί καθαρίζετε έτσι όπως καθαρίζετε, δεν καθαρίζετε σωστά κ.τ.λ. Η δική σας άποψη ποια είναι κυρία δήμαρχε;

—Οτι πρέπει να καθαριστεί με έναν τρόπο που ίσως(!) είναι λίγο(!) ήπιος για το περιβάλλον, αλλά τώρα πόσο(!) ήπιος αυτό δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, δεν είμαι τεχνικός. Το ότι όμως είναι πολύ πυκνή βλάστηση και δεν επιτρέπει τη δίοδο του νερού, γιατί πραγματικά είναι αυτό δύσκολο να γίνει, εεε γι' αυτό χρειάζονται άνθρωποι που μελετούν αυτό. Και παίρνουν και αποφάσεις με μια υπογραφή, γιατί ούτε υπογραφή μπορώ να βάλω εγώ σ' αυτό, ούτε είμαι ο ειδήμονας.

—Μάλιστα, μάλιστα, το κατανοώ απολύτως. Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του ρέματος συνολικά, είπατε ότι δεν είναι αρμοδιότητα ή ευθύνη του Δήμου. Ετσι δεν είναι;

—Οχι, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι κανενός Δήμου. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα του Υπουργείου Υποδομών.

—Αρα, απ' ό,τι καταλαβαίνω, τα έργα θα συνεχιστούν για τη διευθέτηση του ρέματος έτσι όπως έχουν ξεκινήσει. Ετσι δεν είναι;

Φαντάζομαι. Υπάρχουν υπογραφές, υπάρχουν αρμόδιοι φορείς...

Είστε σαφής!

—Εεε, είναι το Τμήμα Υδραυλικών Εργων του Υπουργείου Υποδομών, θα πρέπει να μεριμνήσουν αναλόγως.

—Μάλιστα.

🤮

Ενημέρωση 13/11/2023 :
Συμπληρωματικά στις παραπάνω διαχρονικές και αμετακίνητες θέσεις του Ευ. Μπουρνού (ωπ! πάλι lapsus;) της Δήμητρας Τσεβά[2], ακολουθεί βίντεο με την τοποθέτησή της σε πρόσφατη εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία του Μεγάλου Ρέματος.

Τσεβά: —Η ομάδα της Γης και Ελευθερίας ξέρει απ' την αρχή ότι και εγώ και οι συνεργάτες ήμασταν κοντά, συνταυτιζόμαστε επί πολλού με τις απόψεις σας και είναι απόψεις όλων, αλλά αντιμετωπίζουμε κάποια διλήμματα. Οταν ορκιστούμε μάλιστα και εγώ και η Εμμανουέλα επίσημα με τη νέα δημοτική αρχή, θα αντιληφθούν και οι υπόλοιποι και εμείς ότι δεν είναι τόσο εύκολο το διοικείν όταν είσαι από τη μέσα πλευρά του ποταμού λοιπόν κι όχι απέναντι. Μπορεί να είμαι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά τώρα καλούμαι να ασκήσω διοίκηση κάτω από άλλο πρίσμα. Εχω, νοιώθω, λοιπόν, αυτές τις μέρες, με πολλές πιέσεις κατοίκων, ότι έχω υποχρέωση απέναντι σε δύο αντίθετα θέματα. Το ένα είναι η αγάπη στο περιβάλλον, που εγώ γεννήθηκα εδώ και βίωσα το ποτάμι που κανείς σας δεν το 'χε δει, που 'ταν ένα απλό ποταμάκι, πριν μας στείλουνε τα νερά από την Πάρνηθα μέχρι εδώ [...] άρα ξέρω πολύ καλά τι έχει συμβεί και τι συμβαίνει κάθε μέρα, πρέπει όμως να συγκεραστούν και οι φοβίες των κατοίκων που μένουν παραπλεύρως στις όχθες. Μπορεί να είναι παράνομοι, μπορεί να είναι εύκολο να τους ενοχοποιούμε, αλλά για σκεφτείτε να μέναμε κι εμείς εκεί. Εγώ και η Εμμανουέλα, ας πούμ' εκ του ασφαλούς, μένουμε σε μια πολύ ωραία συνοικία, σε ένα νόμιμο σπίτι με άδεια οικοδομής κ.λπ. [...] ό,τι ζητούσε η νομοθεσία, αλλά εγώ σκέφτομαι κι αυτούς, για κάποιο λόγο το έκαναν εκεί το σπίτι, κανείς δεν τους εμπόδισε, είναι νόμιμοι πολίτες, πληρώνουν τους φόρους τους. Λοιπόν, σήμερα εμείς πρέπει να τους πούμε φύγετε γιατί είστε οι κακοί. Πώς, λοιπόν, θα εξισορροπηθούν δύο αντίθετα πράγματα; Αυτό μου ζητάν κι άλλοι κι αυτές τις μέρες. Πρέπει να το βάλουμε όλοι στο μυαλό, γιατί δεν ξέρουμε πώς πρέπει να αντιδράσουμε, σας το λέω ειλικρινά από καρδιάς, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, [...] δεν θα κάνουμε διάλογο [...] αλλά να ξεφρακάρουνε δύο απόψεις, είναι καλό να παλεύουμε για τη φύση, αλλά θέλω να σκεφτείτε άλλη ώρα, όχι εδώ, δεν θα κάνουμε καυγά [...] σκεφτείτε να μη μένετε εκεί. Τέλος πάντων, εγώ έδωσα μια συνέντευξη, τα είπα όλα αυτά και είπα και γιατί έφυγε το φράγμα στην Πετρέζα. Εχουμε πολλά να πούμε και να κάνουμε στην πορεία, ίσως η Εμμανουέλα το καταλάβει μετά από 3-4 μήνες [...] ευχαριστώ.

🤮 🤮 🤮


[1] «Γη και Ελευθερία»: Δημοφιλής μπροσούρα του Ιταλού αναρχικού Ερρίκο Μαλατέστα. Ο τίτλος του ιταλικού πρωτοτύπου είναι «Fra Contadini» (μτφρ. Μεταξύ Αγροτών). Οι αμέτρητες εκδόσεις και μεταφράσεις αυτής της μπροσούρας του Μαλατέστα σε όλο τον κόσμο δείχνουν τη σπουδαιότητα και την αξία της, που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως.
Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ δύο αγροτών, ενός συνειδητοποιημένου και πολιτικοποιημένου νεαρού και ενός γεμάτου απορίες και ερωτήματα μεγαλύτερου, για τη ζωή, την κοινωνία, την πολιτική, την αναρχία. Σκοπός του Μαλατέστα είναι να εξηγήσει στον αναγνώστη (τον αγρότη, τον εργάτη, τον λούμπεν προλετάριο) τον μηχανισμό εκμετάλλευσης και καταπίεσης, και γενικότερα το σύστημα της ιδεολογικής και πολιτικής εξαπάτησης, με απώτερο στόχο να τον πείσει για το νόημα και την αξία της Υπόθεσης, ώστε τελικά να επαναστατήσει εναντίον του ταξικού εχθρού.
[2] Ηδη από το 2017, στην τότε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας με θέμα την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, η Δήμητρα Τσεβά-Μήλα είχε ψηφίσει υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα διευθέτησης-εγκιβωτισμού που καταστρέφουν οριστικά τo Μεγάλο Ρέμα και το οικοσύστημά του.

1 σχόλιο :

  1. "Υπάρχουν υπογραφές" λέει η πρώην ακόλουθος του Μπουρνού. Μάλλον εννοεί και τη δική της υπογραφή, το 2017, υπέρ της διευθέτησης-εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρεματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***