Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Αυτή είναι η θέση του Δήμου Ραφήνας για τον πόλεμο;

Δεν θα σταματήσουμε να εκφράζουμε τον αποτροπιασμό που προκαλεί το εκτρωματικό έργο της παραποίησης της ιστορίας στη Ραφήνα. Στο λόφο του Οχυρού τα απομεινάρια της ναζιστικής στρατιωτικής κατοχής σερβίρονται πλέον, απονοηματοδοτημένα, σαν ουδέτερος χώρος αναψυχής. Έργο νοσηρό που εγκαινίασε ο αποπεμφθείς δήμαρχος λίγες ώρες πριν λήξει το 2023 και μαζί η θητεία του. Ένα τανκ, ένα κανόνι και το escape room στην υπόγεια οχύρωση των ναζί επάνω στον λόφο, όπου σήμερα βρίσκεται το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Ραφήνας. Η μετατροπή μιας φρικαλέας ιστορικής περιόδου σε πολεμικό παιχνίδι.


Πυροβόλα δίπλα στο Γυμνάσιο/Λύκειο της Ραφήνας

Οι φρικαλεότητες του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου, των ναζί όταν διενεργούσαν μαζικά εγκλήματα πολέμου κατά των Εβραίων, των Ρομά, των κομμουνιστών..., όταν υποδούλωσαν τη χώρα, απουσιάζουν από το κάδρο. Στη Ραφήνα σήμερα, μέσα από μια απίθανη στρεβλή ματιά, επιλέχτηκε η ανάδειξη της αμυντικής οχύρωσης των ναζί εναντίον των συμμάχων του αντιφασιστικού πολέμου. Όχι η Αντίσταση. Επιλέχτηκε η διαπαιδαγώγηση και η εξοικείωση με το τέρας του πολέμου.

Πρώτο θύμα της καταναλωτικής τουριστικής ατραξιόν υπήρξε το ίδιο το δάσος του λόφου. Παράλληλα, θύμα είναι η ιστορική αλήθεια.

Σήμερα που η οργή ξαναζωντανεύει για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραηλινό κράτος κατά των Παλαιστίνιων, γίνεται άμεσα αντιληπτό το άλλο έγκλημα που διαπράττεται ανεπαισθήτως, με τη συσκότιση της ιστορικής μνήμης γενικά, αλλά και δίπλα μας με το αδίστακτο μασκάρεμα του Οχυρού.


Σιωνιστικά τανκς έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους. Δεν θα συνηθίσουμε ποτέ τη φρίκη του.

Αν έστω και ένα θετικό έργο μπορεί να επιτελέσει, ακόμη και εκ των υστέρων, ο πρώην δήμαρχος, ας μαζέψει το τανκ και το κανόνι στο σπίτι του. Και να μην ξεχάσει να αφήσει τα λεφτά των φορολογούμενων, που δαπάνησε για τα παιχνίδια του με τα όπλα, στο ταμείο του Δήμου.

Κατά τα άλλα, η ευθύνη της νέας δημοτικής διοίκησης με τις γενικόλογες προεκλογικές υποσχέσεις, μεταξύ άλλων και για το Οχυρό, είναι ακέραια. Ευθύνη έχουν και οι κάτοικοι που δεν δυνάμωσαν έγκαιρα τις μεμονωμένες φωνές και πρωτοβουλίες για την αποτροπή του διπλού αίσχους, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού. Ας το πράξουν έστω και τώρα.

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος14/1/24, 7:00 μ.μ.

    Η αλλη πλευρα λεει οτι τετοια πραγματα θυμιζουν τους αγωνες που εδωσαν οι συναθρωποι μας σε διαφορους τοπους για να ειμαστε εμεις σημερα ελευθεροι να γραφουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιά είναι η "αλλη πλευρα"; ποιά είναι τα "τετοια πραγματα"; ποιοί είναι οι "συνανθρωποι μας"; ποιοί είναι οι "διαφοροι τοποι"; Και ποιοί "εισαστε εσεις"; Ολη αυτή η ασάφεια κάτι υποκρύπτει.
    Ο πρώην δήμαρχος και η παρέα του με αυτά τα σκηνικά και τις εγκαταστάσεις (δίπλα από το λύκειο!) προωθούν τα αρρωστημένα μιλιταριστικά ιδεολογήματά τους. Πιο αρμόζον θα ήταν να προβάλλουν τον αντιφασιστικό αγώνα της εθνικής αντίστασης. Αλλά από τους στρατόκαυλους της Ραφήνας δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό.
    Οι θεούσες της νέας διοίκησης τι θα κάνουν άραγε με αυτά τα τερατουργήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηνελόπη16/1/24, 3:53 μ.μ.

    Τραγικό αν κάποια άλλη πλευρά δεν προσβάλεται από τη μνημειοποίηση του ναζιστικού οχυρού. Το οποίο θυμίζει πολέμους που έδωσε εκείνο το είδος των ανθρώπων για να μην ειμαστε ελεύθεροι. Ευτυχώς νικήθηκαν, γιατί υπήρξαν (και πάντα θα υπάρχουν) άνθρωποι που αντιστέκονται ενάντια σ' εκείνο το είδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***