Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Προς όφελος τίνος τα «βελτιωτικά» έργα στο δασικό Δασαμάρι; (ΙΙ)


Δασαμάρι 29-12-2023 © Ν.Σ.

Συνεχίζουμε την έρευνά μας [βλ. 26-12-2023] σχετικά με τις εργασίες «συντήρησης» ή «βελτίωσης» (και τα δύο είναι ευφημισμοί του μπαζώματος) του δασικού οδικού δικτύου στη δασική έκταση Δασαμάρι. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περίοδο των Χριστουγέννων με αποφάσεις του αποπεμφθέντος πλέον δημάρχου Ραφήνας και χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στο προηγούμενο άρθρο μας είχαμε σχολιάσει τις προβληματικές εγκρίσεις των εργασιών από την τοπική διοίκηση, μέσω της Τεχνικής Εκθεσης υπ' αρ. 23/7-7-2023 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ραφήνας, της Απόφασης Δημάρχου 388/13-7-2023 [ΑΔΑ: 9ΩΘΣΩ16-Ω9Φ] και της Απόφασης Δημάρχου 401/18-7-2023 περί απ' ευθείας ανάθεσης [ΑΔΑ: ΨΖΑΑΩ16-ΧΝ7]. Ας σημειωθούν οι ημερομηνίες των εγκρίσεων συναρτώμενες με τα επόμενα.

Πριν λίγες μέρες περιήλθαν σε γνώση μας δύο συμπληρωματικά έγγραφα της διοίκησης:

  • αίτημα του αποπεμφθέντος δημάρχου Ραφήνας προς το Δασαρχείο Πεντέλης για την «έγκριση εργασιών συντήρησης στο δασικό οδικό δίκτυο» (αρ. πρωτ. 13179/7-7-2023)
  • απάντηση της Δ/νσης Δασών Ανατολικής Αττικής προς τον Δήμο Ραφήνας με απόφαση «έγκρισης εκτέλεσης μικρών έργων και εργασιών πρόληψης δασικών πυρκαγιών» (αρ. πρωτ. 383506/24-7-2023).

Και τα δύο έγγραφα τεκμηριώνουν τον σχεδιασμό εκτέλεσης των εργασιών με μια εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Περιβάλλοντος [αρ. πρωτ. 117871/2040/2-5-2011] που αφορά μόνο την «αποκομιδή υπολειμμάτων κατακείμενης και εύφλεκτης ύλης καθώς και απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις από τους ΟΤΑ» και όχι τη συντήρηση και αποκατάσταση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου.

Στο αίτημα του αποπεμφθέντος, που υποβάλλεται στις 7-7-2023, δηλώνεται ρητά ότι οι εργασίες αφορούν την «τρέχουσα αντιπυρική περίοδο [...] με σκοπό την άμεση έγκριση των εργασιών [...] προκειμένου να προβούμε έγκαιρα στην εκτέλεση των εργασιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου». Η απάντηση της Δ/νσης Δασών, στις 24-7-2023, εγκρίνει τις εργασίες επίσης «εν όψει της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου [...] για αντιμετώπιση επεισοδίων πυρκαγιάς στα πλαίσια της προληπτικής αντιμετώπισης αυτών». Υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν την περίοδο των Χριστουγέννων! Εργασίες που, σύμφωνα με τη διοίκηση, όφειλαν να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2023, ξεκινούν λίγο πριν το 2024. Η αμέλεια της διοίκησης τι συνέπειες έχει; Ή πρώτα πρέπει να επιφέρει εκατόμβη και τότε να θεωρηθεί ...πλημμέλημα;

Με το αίτημά του το καλοκαίρι του 2023, ο αποπεμφθείς πλέον ζητά την έγκριση εργασιών «στα διοικητικά όρια του Δήμου» υποβάλλοντας Τεχνικό Δελτίο όπου «περιγράφονται ενέργειες που αποσκοπούν σε εργασίες συντήρησης τμήματος του δασικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας του Δήμου». Είναι ο ίδιος που από το 2021 —λίγο πριν την αντιπυρική περίοδο— δήλωνε ανεύθυνα την αποποίηση των διοικητικών ευθυνών του και τη διοικητική αναρμοδιότητά του στη δασική έκταση Δασαμάρι. Στο μεταξύ, το καλοκαίρι του 2022 το δασικό Δασαμάρι αφέθηκε να καεί απροστάτευτο.

Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην απογοητευτική στάση του Δασαρχείου Πεντέλης απέναντι στις καταχρηστικές εργασίες μπαζώματος δασικών δρόμων στο Δασαμάρι. Για «κτήμα» του τάδε έλεγε στο δημοτικό συμβούλιο ο αποπεμφθείς, για «ιδιωτικό δάσος» μίλαγε ο υπάλληλος του Δασαρχείου Πεντέλης. Εδώ, τουλάχιστον, η απόφαση της Δ/νσης Δασών είναι σαφής: «εργασίες συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου του Δήμου σας σε επιλεγμένες θέσεις και μέσα σε δημόσια δάση - δασικές εκτάσεις». Προς γνώση και συμμόρφωση!

Η απόφαση της Δ/νσης Δασών θέτει κάποιες προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την εκτέλεση των εργασιών. Ορθά υποδεικνύεται η «στρώση κοκκώδους υλικού», δηλαδή αμμοχάλικου (3Α), που αποτελεί τη συνήθη πρακτική σε αυτές τις εργασίες. Εν τούτοις, τόσο το Τεχνικό Δελτίο που υποβλήθηκε με το αίτημα του αποπεμφθέντος, όσο και η Τεχνική Εκθεση υπ' αρ. 23/7-7-2023 αναφέρονται μόνο σε «αξιοποίηση του υπάρχοντος αδρανούς υλικού» και σε «προσθήκη επί πλέον χωμάτων, αν υπάρχουν από παρακείμενες καταπτώσεις...». Μπάζωμα και πάλι μπάζωμα δηλαδή!

Το Τεχνικό Δελτίο που υπέβαλε ο αποπεμφθείς αναφέρει ότι «δεν θα λάβουν χώρα εργασίες κλαδέματος ή κοπής δένδρων και θάμνων». Ομοίως στις προδιαγραφές της απόφασης της Δ/νσης Δασών αναφέρεται ότι δεν θα γίνει «ουδεμία υλοτομία, εκρίζωση, φθορά κ.λ.π. δασικής βλάστησης». Η επιτόπια αυτοψία τους διαψεύδει. Νεαρά πευκάκια και αγριελιές έχουν ήδη εξοντωθεί από το πέρασμα της μπουλντόζας. Οταν μάλιστα οι προδιαγραφές επιβάλλουν την «επίβλεψη του έργου από δασικό υπάλληλο». Σα δεν ντρέπονται!

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται η ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ στον δασικό χωματόδρομο, ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ και η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. Τα δύο ερωτήματα που θέσαμε ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά έχουν πλέον απάντηση! Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταθεί απέναντι σε σχεδιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων. Ομοίως και κάθε μία που έχει «δεσμευτεί» με αυτήν τη δημοτική αρχή...


Ενημέρωση 5-1-2024 :
Εχει ενδιαφέρον η κατακλείδα της απόφασης της Δ/νσης Δασών Ανατ. Αττικής. Την καταθέτουμε φωτογραφικά, χωρίς σχολιασμό.

ποινικές ευθύνες

2 σχόλια :

  1. Ο απελθών δήμαρχος πρώτα υπέγραψε την απ' ευθείας ανάθεση (18-7-2023) και ύστερα (24-7-2023) πήρε την έγκριση της δασικής υπηρεσίας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος Σ.9/1/24, 5:16 μ.μ.

    Οπως ακριβως τα λες εγιναν τα πραγματα. Το δυστυχημα ειναι οτι δεν φαινεται να ιδρωνει το αυτι κανενος. Η μια ετσι κι αλλιως εχει προ καιρου δηλωσει οτι «δεν ακουει». Η αλλη, το ετερον ημισυ της «δεσμευσης», καθαρογραφει ακομα την ...αυτοκριτικη της :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***