Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ρε, αφήστε την Εύβοια στην ησυχία της!

Το νησί της Εύβοιας είναι μία από τις πιο κακοπαθημένες περιοχές της Ελλάδας. Το βόρειο τμήμα του σχεδόν ολοκληρωτικά καμένο από τη φωτιά του 2021. Και το νότιο, ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας με 709 εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες εν λειτουργία. Αλλά και ένα απέραντο νεκροταφείο ανεμογεννητριών που ενώ έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους (20ετία) παραμένουν εκεί, παρατημένα σίδερα. Το 0,5% της επιφάνειας της χώρας παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τί πιο λογικό…

Τί έχει απομείνει λοιπόν; Η κεντρική Εύβοια, εκεί όπου στέκουν οι επιβλητικοί όγκοι της Δίρφυς και του Ξεροβουνίου, τα τελευταία πυκνά δάση του νησιού πάνω από την Στενή, τους Στρόπωνες, τα Καμπιά. Αυτό το τελευταίο πράσινο κομμάτι, γεμάτο με έλατα, πεύκα, βελανιδιές και πλατάνια, προστατευόμενο σε κάποια σημεία του ή κηρυγμένο αναδασωτέο σε κάποια άλλα, έχει μπει στο μάτι των επενδυτών, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Βαρδινογιάννη και της πορτογαλικής πολυεθνικής EDP Renewables. Σχεδιάζουν την εγκατάσταση τεσσάρων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με 86 ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή της Δίρφυς, του Ξεροβουνίου, των Κοτυλαίων Όρεων και του Ευβοϊκού Ολύμπου. 108 χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης θα ανοιχθούν μέσα στα συμπαγή εναπομείναντα δάση της περιοχής, ενώ τόνοι μπετόν και σιδήρου θα πέσουν σε σημεία απ’ όπου κυλούν 61 ρέματα και αναβλύζουν 133 πηγές από τις οποίες υδροδοτούνται οι οικισμοί της περιοχής. Το τελευταίο κομμάτι του νησιού που δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη πρωτογενών παραγωγικών δραστηριοτήτων —όπως η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η αγροτική εκμετάλλευση— αλλά και ορειβατικών και φυσιολατρικών δραστηριοτήτων θα καταστραφεί, συμπιέζοντας τα μέσα επιβίωσης των ανθρώπων που παραμένουν στα χωριά τους.

Τα επενδυτικά σχέδια για την κεντρική Εύβοια προχωρούν και πια έχουμε μπει σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή. Η πρόσφατη απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής που είχε γίνει από κατοίκους και συλλόγους της Εύβοιας ενάντια στην έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα αιολικά εργοστάσια στην περιοχή, μας θέτουν προ των ευθυνών μας.

Αυτά τα σχέδια καταστροφής της κεντρικής Εύβοιας δεν είναι ανώνυμα. Έχουν από πίσω τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Έχουν έναν έμπορα πετρελαίου, τον Βαρδινογιάννη, που από τη μία είναι ιδιοκτήτης της Motor Oil και από την άλλη το παίζει περιβαλλοντικά ευαίσθητος επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσα από εταιρείες όπως η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θυγατρικές της —στην περίπτωσή μας ο Ευβοϊκός Βορέας— προσθέτουν μερικά ακόμα μηδενικά στα τεράστια νούμερα κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους.

Έχουν όμως και έναν δασολόγο ο οποίος υποτίθεται ότι ερευνά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδύσεων στα βουνά, προσπαθεί να τις σταθμίσει και να τις μετριάσει. Στην περίπτωση της κεντρικής Εύβοιας πρόκειται για τον Ελευθέριο Καραπιδάκη και την εταιρεία του Green Repower ο οποίος άλλοτε εμφανίζεται σαν εκπονητής των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων ΑΠΕ και άλλοτε σαν επενδυτής. Στεγάζοντας το γραφείο του στην Αθήνα συμμετέχει σε έργα καταστροφικά για τις τοπικές κοινωνίες ανά την επικράτεια. Βάζει τις υπογραφές σε μελέτες copy-paste, με στοιχεία που μπορεί να μην έχει συλλέξει ποτέ από το πεδίο ή με στοιχεία που μπορεί να αντιστοιχούν σε άλλες περιοχές (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελέτη του για ένα αιολικό στην ορεινή Ναυπακτία όπου η ΜΠΕ που κατέθεσε ήταν η ίδια με ένα άλλο έργο που είχε αναλάβει στον κάμπο της Αργολίδας, ξεχνώντας μάλιστα ακόμα και να αλλάξει τα ονόματα των περιοχών που αναφέρονταν σε αυτήν!). Η ΜΠΕ που έχει καταθέσει για τα αιολικά στην κεντρική Εύβοια κατά 70% είναι αντιγραφή αντίστοιχης μελέτης για αιολικό της νότιας Εύβοιας, περιοχές οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των χωριών της κεντρικής Εύβοιας ενάντια στην καταστροφή του τόπου τους. Στην περιφρούρηση των βουνών, της δυνατότητας των κατοίκων να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τους όρους της ζωής στον τόπο τους. Όταν τα αφεντικά επεκτείνουν τον κύκλο της κερδοφορίας τους εις βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος, εμείς οφείλουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των αγώνων-από-τη-βάση. Για την υπεράσπιση των βουνών, για την υπεράσπιση της ίδιας της δυνατότητάς μας να ζούμε ελεύθεροι.

* Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από την πεζοπορία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στα Καμπιά της Εύβοιας από την τοπική κοινότητα και τον Ορειβατικό Σύλλογο της Χαλκίδας.

Πηγή: Συνέλευση για την υπεράσπιση των βουνών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***