Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Καταστροφικές δασικές πυρκαγιές: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Για τον Κικίλια φταίει… ο κακός μας ο καιρός και το… γεωγραφικό ανάγλυφο. Τίποτ’ άλλο. Οπως αναφέρει σε δήλωση που διένειμε ο μηχανισμός προπαγάνδας πριν από μισή ώρα, «οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες ΚΑΙ λόγω των σφοδρών ανέμων, ΚΑΙ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά ΚΑΙ λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος».

Μας κουνάει και το δάχτυλο, μάλιστα: «Θέλω να είμαι σαφής: Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500. Δυστυχώς, η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε».

Πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά; Μάλλον από καλώδιο της ΔΕΗ, λέει ο κοινοτάρχης Βαρνάβα. Μούγκα ο Κικίλιας. Βλέπετε, υπάρχουν ανακοινώσεις του σύμφωνα με τις οποίες ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ καθάρισαν τις περιοχές διέλευσης ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Γιατί η φωτιά «τρέχει» με τέτοια ταχύτητα; Φταίει, η παρατεταμένη ξηρασία, το δύσκολο ανάγλυφο σε πυκνό άκαυτο δάσος (δηλαδή θα ήταν προτιμότερο να ήταν καμένο;) και οι σφοδροί άνεμοι (κάθε χρόνο δεν έχουμε σφοδρούς ανέμους τέτοια εποχή;), λέει ο Κικίλιας. Για τα εδώ και πολλά χρόνια ακαθάριστα δάση, στα οποία έχουν συσσωρευτεί τεράστιες μάζες καύσιμης ύλης, μετατρέποντάς τα σε μπαρουταποθήκες, μούγκα ο Κικίλιας. Τι να πει, ότι δε διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνει η σωστή δουλειά στα δάση;

Το να ζητήσεις την παραίτηση του Κικίλια μάλλον αποπροσανατολιστικά θα λειτουργήσει. Οσο ανίκανα κι αν είναι τα πρόσωπα που τοποθετούνται στην πολιτική ηγεσία (για την ανικανότητά τους δεν υπάρχει αμφιβολία), πάνω από τα πρόσωπα υπάρχει η ασκούμενη πολιτική. Το «φύγε εσύ – έλα εσύ» των υπουργών βοηθάει απλά τους πρωθυπουργούς να μεταφέρουν τη δημόσια συζήτηση στα πρόσωπα, αντί για την ασκούμενη πολιτική. Ο Μητσοτάκης έφερε τον Στυλιανίδη από την Κύπρο σαν «μεταγραφή αεροδρομίου» και είδαμε τα χαΐρια του. Εδιωξε τον Στυλιανίδη και έβαλε τον… Κικίλια, χωρίς φυσικά ν’ αλλάξει τη δασοκτόνα πολιτική. Είναι και η οικογενειακή παράδοση, βλέπετε. Ο πατέρας του, προστάτης των κάθε είδους καταπατητών και πλιατσικολόγων, έλεγε πως στην Ελλάδα έχουμε… πάρα πολλά δάση!

Τι έκανε ο Κικίλιας; Οργάνωσε μια εκστρατεία γκεμπελίστικης προπαγάνδας μπροστά στην οποία ο Στυλιανίδης μοιάζει… προσκοπάκι. Και τι δεν έκανε (στα λόγια): άλλαξε το δόγμα δασοπυρόσβεσης, καθάρισε τα δάση, το ένα, το άλλο, το παράλλο. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Από χτες το μεσημέρι η βορειοανατολική Αττική έχει παραδοθεί και πάλι στις φλόγες. Ο τόσο πολύτιμος δασικός πλούτος καταστρέφεται. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία», λέει ο Κικίλιας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η φωτιά θα σταματήσει όταν δε θα έχει τίποτ’ άλλο να κάψει. Τα ίδια γίνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, που δεν απασχολούν τη δημοσιότητα όσο η Αττική.

Πριν από σαράντα μέρες, την 1η Ιούλη, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο που ξεκινούσε ως εξής: «Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμα χρονιά. Τις τελευταίες μέρες, δασικές πυρκαγιές κατάκαιγαν το δασικό πλούτο της χώρας. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε». Δεν έχουμε παρά να ξαναδημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο, που αποκαλύπτει την αλήθεια για τις δασικές πυρκαγιές και τη συστηματική καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας.

Μια φορά ακόμα: Οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες  [KONTPA-eksegersi.gr, 1 Ioύλη 2024]

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***