Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Και η εγχείρηση ΑΠΕΤΥΧΕ και ο ασθενής ΑΠΕΒΙΩΣΕ

Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ραφήνας —με υπογραφή του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας— για την πυρκαγιά της Δευτέρας 12 Αυγούστου, που κατέκαψε πάλι τα πολύπαθα δάση του ορεινού Πικερμίου και τη βόρεια Διώνη, θα προβούμε σε κάποιους σχολιασμούς για την αυταρέσκεια με την οποία εξωραΐζεται και εξιδανικεύεται η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. Κυρίως διότι, όπως φαίνεται από τα γραφόμενα, η διοίκηση του Δήμου και εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι για την πυροπροστασία, δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από τις πυρκαγιές που εδώ και δεκαετίες καταστρέφουν τα δασικά οικοσυστήματα του Πεντελικού βουνού και της Ανατολικής Αττικής.

Παραθέτουμε πρώτα ολόκληρο το αυτοθαυμαστικό Δελτίο Τύπου της Πολιτικής Προστασίας (επισημαίνοντας κάποια σημεία με έντονη γραφή).

14/8/2024

Ενέργειες και δράσεις αντιμετώπισης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 11/8/2024 στον Βαρνάβα και έπληξε τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου στις 12/8/2024

Η υπηρεσία μας από Κυριακή 11/08/2024 γνωρίζοντας το στάδιο επικινδυνότητάς (Στάδιο 5 – Κατάσταση Συναγερμού) και ότι η κατάσταση στην Ανατολική Αττική θα δυσκόλευε λόγω της έντασης των ανέμων και των αυξημένων θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών, προέβη σε ανάκληση αδειών και ρεπό των υπαλλήλων, σε ενεργοποίηση της Εθελοντικής ομάδας (ΕΘΟΡΠ) σύμφωνα με το Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ» του Δήμου και σε ενίσχυση των βαρδιών της με περισσότερα πληρώματα για την επίτευξη της πλήρους ετοιμότητας.

Με την έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, κατόπιν αιτήματος του Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ, διαθέσαμε άμεσα υδροφόρο όχημα 10 τόνων για την συνδρομή στο Π.Σ. στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και προχωρήσαμε στην διάθεση οχήματος για την μεταφορά εμφιαλωμένων νερών (προσφορά ιδιωτών) για τις ανάγκες των ανθρώπων που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη στον Βαρνάβα. Ταυτόχρονα και σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, έγινε μεγαλύτερη διασπορά οχημάτων και δυνάμεων της υπηρεσίας μας, γνωρίζοντας εν μέρη (λόγω της εμπειρίας των στελεχών της υπηρεσίας μας στην αντιμετώπιση αντίστοιχων πυρκαγιών στο παρελθόν) το ποια θα ήταν η εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 12/8/2024 και καθώς βλέποντας την πυρκαγιά να εξελίσσεται και πλέον να είναι ορατή η απειλή για την περιοχή μας, η υπηρεσία μας, περί ώρας 04.00 προχώρησε στην μεταφορά των δυνάμεων της στην περιοχή της Άνω Διώνης και Ντραφίου και την διασπορά των οχημάτων της σε στρατηγικά σημεία. Μόλις η πυρκαγιά είχε πλέον περάσει απτή Λεωφ. Διονύσου και βρισκόταν στην περιοχή της Ραπεντώσας, ζητήθηκε ο απεγκλωβισμός του υδροφόρου οχήματος μας από την πυρκαγιά στον Βαρνάβα και η επιστροφή του στην περιοχή του Δήμου μας και συγκεκριμένα στην περιοχή άνω της Καλλιτεχνούπολης.

Στις 05:24 τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι η πυρκαγιά θα έμπαινε στα όρια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και ειδικότερα στην περιοχή ανάμεσα σε Νταού Πεντέλη, Διώνη και Ντράφι, πραγματοποιήθηκε αποστολή ενημερωτικού μηνύματος μέσω του συστήματος Gi-Polis που αφορούσε την προληπτική απομάκρυνση κάτοικων και επισκεπτών από τις περιοχές Ντραφίου και Διώνης προς την Λεωφ. Μαραθώνος και επιπλέον ενημέρωση τους μέσω δυο εποχούμενων μεγαφωνικών συστημάτων (1 στην περιοχή Ντραφίου και 1 στην περιοχή Διώνης). Η ανωτέρω διαδικασία συνεχίστηκε με περισσότερα μηνύματα μέσω του συστήματος Gi-Polis και σε πλήρη και αρίστη συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προχωρήσαμε στην ασφαλή απομάκρυνση και μεταφορά πολιτών με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Η ανωτέρω φάση ολοκληρώθηκε περί ώρας 09.30πμ, με την τελευταία αποστολή μηνύματος απομάκρυνσης από τις περιοχές Αγίου Σπυρίδων, Δασαμάρι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, να πραγματοποιείται στις 09:05πμ και ενώ ήδη οι δυνάμεις μας σε συνεργασία με το Π.Σ. επιχειρούσαν στην άνω Διώνη και στην Νταού Πεντέλη.

Στις 06:20πμ η Υπηρεσία μας έλαβε εντολή από την Δήμαρχο για έκτακτη συνεδρίαση του ΤΕΣΟΠΠ η οποία πραγματοποιήθηκε στον Χώρο του Κέντρου Επιχειρήσεων στις 07.30πμ, παρουσία των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων. Το ΤΕΣΟΠΠ ολοκληρώθηκε στις 08.20.

Σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου από τις 08:0πμ το πρωί της Δευτέρας οι αίθουσες των δυο ΚΑΠΗ του Δήμου μας, ήταν ανοιχτές και εφοδιασμένες με όλα τα απαραίτητα για την υποδοχή και προσωρινή διαμονή των πληγέντων και μη, πολίτων του δήμου μας και στις 08:06 έγινε αποστολή ενημερωτικού μηνύματος για το ανωτέρω, μέσω του συστήματος Gi-Polis. Καθόλη την διάρκεια της ημέρας, οι δυνάμεις μας επιχειρούσαν στην Περιοχή της Διώνης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες, έγινε αντιληπτό από την υπηρεσία μας ότι νέο μέτωπο κατευθυνόταν προς την περιοχή της Νταού Πεντέλης και της Καλλιτεχνούπολης. Άμεσα ενημερώθηκε το Π.Σ. και όλες οι δυνάμεις της υπηρεσίας μας μετακινήθηκαν και έλαβαν θέσεις στις ανωτέρω περιοχές, ενώ το Π.Σ. μετακίνησε αντίστοιχα δίκες του δυνάμεις και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την εισήγηση του επικεφαλής της υπηρεσίας μας, σχετικά με την κατεύθυνση της πυρκαγιάς (ανω της Μονής Παντοκράτορος και Β/Βορειοανατολικά της Καλλιτεχνούπολης) και την τοποθέτηση των δυνάμεων σε ζώνη άμυνας, ώστε να ανακοπεί επιτυχώς το νέο μέτωπο. Για την ασφάλεια των κατοίκων των περιοχών Διώνης, Καλλιτεχνούπολης και Βγένας, στάλθηκαν νεότερα μηνύματά περί προληπτικής απομάκρυνσης μέσω του Gi-Polis στις 16:47 και 17:02 και πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με χρήση εποχούμενων μεγαφωνικων συστήματων.

Στις 17:05 το μέτωπο έμπαινε ήδη στην περιοχή της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στην Νταού Πεντέλη και χάρη στην συντονισμένη προσπάθεια των δυνάμεων του Π.Σ. και της υπηρεσίας μας, το μέτωπο που εισήλθε από τρία διαφορετικά σημεία, ανακόπηκε και δεν απείλησε της ανωτέρω περιοχές. Από την ανακοπή του μετώπου αυτού και έπειτα, οι δυνάμεις μας επιχείρησαν και επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον Βαρνάβα, η υπηρεσία μας σε πλήρη συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα του Δήμου (ΕΘΟΡΠ), τις άλλες υπηρεσίες του Δήμου, το Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμεναρχείο και άλλους εμπλεκομένους φορείς, προχώρησε στην υλοποίηση όλων των προβλεπόμενων δράσεων, με αποτέλεσμα την όσο το δυνατόν μικρότερη καταστροφή δασικού πλούτου και περιουσίων στην περιοχή μας και την πλήρη ασφάλεια των κατοίκων καθώς εγκαίρως ενημερωθήκαν και μετακινήθηκαν με ασφάλεια μακριά από τα θερμά σημεία.

Τέλος, συγχαρητήρια αξίζουν στους εθελοντές και το προσωπικό της υπηρεσίας που μπροστά σε μια φωτιά (megafire όπως χαρακτηρίστηκε), έδρασαν με αυταπάρνηση και συνεχίζουν παρόλη την κούραση τους να επεμβαίνουν οπού χρειαστεί στην πληγείσα περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας
Ζαφειρόπουλος Χαράλαμπος

Γνώριζαν, λοιπόν, από την παραμονή την επικινδυνότητα των συνθηκών και είχαν θέσει την υπηρεσία Π.Π. σε πλήρη ετοιμότητα... Γνώριζαν, λένε, ακόμη και ποιά θα ήταν η εξέλιξη της πυρκαγιάς... και ήδη από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχαν ξεκάθαρο ότι η πυρκαγια θα έμπαινε στον δήμο... «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει.» Σαν μέντιουμ μπορούν να πάρουν άριστα! Στην πυροπροστασία, όμως, αποδείχθηκαν ανίκανοι και ανεπαρκείς!

Οι εν μέρει ενημερωτικές καταγραφές της πλήρους ετοιμότητάς τους, όπου χρονομετρούν τις ενέργειες και τις δράσεις τους, δεν εξηγούν

  • πώς επιχείρησαν επιτόπου να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς και γιατί απέτυχαν;
  • ποιές ήταν οι ζώνες άμυνάς τους (αν υπήρχαν) τα ξημερώματα;
  • γιατί δεν λειτούργησαν τότε; ενώ ισχυρίζονται ότι λειτούργησαν στο απογευματινό μέτωπο των αναζωπυρώσεων,
  • τι λάθη έγιναν, ώστε να τα διορθώσουν στο μέλλον;

Αντί, λοιπόν, να προβούν στον αναλυτικό απολογισμό της οργάνωσης της πυρόσβεσης τις ώρες που η φωτιά έμπαινε πλέον στον δήμο, αφήνουν ένα κρίσιμο χρονικό κενό ενημέρωσης, ένα σκοτεινό χρονικό διάστημα στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που δυστυχώς φωτίζεται από την ανεξέλεγκτη εισβολή της φωτιάς στο ορεινό Πικέρμι. Και ύστερα... συνεχίζουν με την διήγηση των επιδόσεών τους στις εκκενώσεις του οικισμού της Διώνης και στις συνεδριάσεις του ΤΕΣΟΠΠ κατ' εντολή της δημάρχου...

Η πυροπροστασία στηρίζεται σε δύο κρίσιμους και αλληλεπιδρώντες πυλώνες: ΠΡΟΛΗΨΗ και ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ. Αναγκαίοι και οι δύο για να έχει θετική έκβαση η πυροπροστασία. Στο Πικέρμι γνωρίζουμε καλά ότι η πρόληψη είναι άγνωστη έννοια για τη διοίκηση του Δήμου Ραφήνας, διαχρονικά! Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι ανύπαρκτη είναι και η καταστολή! Τη φωτιά δεν κάθεσαι να την περιμένεις στα όρια των οικισμών ή έξω από τα σπίτια. Της επιτίθεσαι και την κυνηγάς όπου εμφανίζεται μέσα στο δάσος. Αυτή είναι —ή μάλλον ήταν— μια βασική αρχή δασοπυρόσβεσης που ανακόπτει και καταστέλλει το μέτωπο της πυρκαγιάς. Ετσι έσβηναν τις δασικές πυρκαγιές οι επίγειες ομάδες των δασοπυροσβεστών της Δασικής Υπηρεσίας πριν από μερικές δεκαετίες, με πολύ ισχνότερα μέσα. Σήμερα έχουμε το 112, τα μεγαφωνικά συστήματα, το Gi-Polis και τις εκκενώσεις... Ετσι, όμως, δεν σβήνονται οι δασικές πυρκαγιές. Συγχαρητήρια;;;

🔥 🔥 🔥

Η απουσία ανάληψης ευθυνών από την Πολιτική Προστασία του Δήμου ισοσταθμίστηκε από την προπαγάνδα εντυπωσιασμού της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης με επίδειξη ενός ανανεωμένου λεξιλογίου, εμπλουτισμένου με όρους και ερμηνείες, που μέχρι πρότινος αγνοούσαν σχεδόν όλοι και ξαφνικά εισβάλλουν στην καθημερινότητά μας. Οι «χαοτικές κηλιδώσεις» και τα «επιθετικά πεύκα» αντικατέστησαν την παλαιική και ντεμοντέ επιχειρηματολογία για τον «στρατηγό άνεμο», το «ανάγλυφο μπακλαβά», το «πυρονέφος νύχτας» κ.α. που δεν έπειθαν πια το πόπολο.

Ο καθ' ύλην αρμόδιος εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος δήλωσε:

«Οι αναζωπυρώσεις και οι κηλιδώσεις είναι συνεχόμενες, δημιουργούν διαρκώς νέες εστίες και εξαπλώνονται αστραπιαία, υποβοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.»

Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και η καθ' ύλην αναρμόδια δήμαρχος Ραφήνας:

«Οι άνεμοι «οδηγούν» τις αναζωπυρώσεις από Βαρνάβα, Καλεντζι, Ν. Βουτζα, Νταού, Διωνη, Ντράφι, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Νέα και Παλαιά Πεντέλη, χωρίς διακρίσεις...»

Τι είναι οι κηλιδώσεις, που τις χαρακτήρισαν και χαοτικές προκειμένου να δικαιολογήσουν τη χαοτική αποτυχία κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και σβήστηκε όταν μπήκε πλέον στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας; Σχετικό άρθρο για το φαινόμενο της κηλίδωσης (η μετάφραση του αγγλικού spotting) έχει δημοσιευτεί, ήδη από το 2014, στο περιοδικό Πυροσβεστική Επιθεώρηση. Παραθέτουμε μερικά καίρια και κατατοπιστικά αποσπάσματα του άρθρου (με έντονη γραφή είναι οι επισημάνσεις μας).

Η μετάδοση των δασικών πυρκαγιών με καύτρες στην Ελλάδα
των Μιλτιάδη Αθανασίου και Γαβριήλ Ξανθόπουλου

[...Οι δασικές πυρκαγιές] σε πολλές όμως περιπτώσεις, μεταδίδονται και με αναμμένα τεμάχια καύσιμης ύλης, τα οποία καλούνται καύτρες, μεταφέρονται από τον άνεμο και προσγειώνονται μακριά από την περίμετρό τους. Το φαινόμενο της μετάδοσης των δασικών πυρκαϊών με καύτρες καλείται συχνά και "κηλίδωση".
[...] οι καύτρες μεγαλύτερου βάρους καίγονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και τα τμήματα ή τα λέπια του κουκουναριού της χαλεπίου πεύκης [Pinus halepensis] έχουν αυτή την ιδιότητα η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης της βλάστησης στην οποία θα προσγειωθούν.
[...] Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη ή/και η ευρεία εξάπλωση του αρκουδόβατου [Smilax aspera] σε θαμνώνες και υψηλά δάση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καυτρών οι οποίες συχνά μπορεί να μεταφερθούν σε αποστάσεις πολλών εκατοντάδων μέτρων, ακόμα και υπό συνθήκες ανέμου χαμηλής ταχύτητας.
[...] κατά τη διάρκεια εξάπλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, τον Ιούλιο του 1981 —σε συνθήκες νηνεμίας και υποπνέοντος ανέμου— βρέθηκαν μακριά από την κεφαλή της α) μισοκαμμένα, "σβησμένα" κλαδάκια σε αποστάσεις 500 έως 1000 μέτρων και β) μισοκαμμένα, "σβησμένα" φύλλα αρκουδόβατου σε αποστάσεις 1 έως 2 χιλιομέτρων.
[...] Στις περιπτώσεις εμφάνισης [τριών] έως και εννέα καυτρών ή δέκα και περισσότερων, επηρεάζεται καθοριστικά η συμπεριφορά της φωτιάς καθώς το βεληνεκές της τροχιάς των καυτρών, οδηγεί πολλές από αυτές, αρκετά μακριά από την περίμετρο της κύριας πυρκαγιάς η οποία τις δημιουργεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αριθμός των καυτρών που παράγονται είναι αξιοσημείωτος και οι εστίες που δημιουργούν οι περισσότερες από τις καύτρες αυτές εξελίσσονται ως νέες πυρκαγιές και ενώνονται μεταξύ τους ή και με την κύρια πυρκαγιά, αυξάνοντας τον ρυθμό εξάπλωσης και την έντασή της.
[...] ο κρίσιμος παράγοντας δεν είναι πάντοτε ο αριθμός των καυτρών. Η απόσταση μετάδοσης από την περίμετρο σε συνδυασμό με την θέση προσγείωσης, το ανάγλυφο, την ανομοιογένεια της βλάστησης και την ένταση του ανέμου μπορεί να "επιτρέψουν" σε μία και μόνο καύτρα να αλλάξει άρδην τις συνθήκες της καταστολής ή και της ασφάλειας του προσωπικού πυρόσβεσης.

Πυροσβεστική Επιθεώρηση, Μάρτιος-Απρίλιος 2014, τεύχος 164/περίοδος Β'

Καύτρες που ταξιδεύουν πολλές εκατοντάδες μέτρα, έως και 2 χιλιόμετρα, προσγειώνονται και δημιουργούν εστίες που εξελίσσονται σε νέες πυρκαγιές. Η σχετική βιβλιογραφία, ελληνική και διεθνής, αρκετά πλούσια, τουλάχιστον από τη δεκαετία του '60 και μέχρι σήμερα. Προς τι, λοιπόν, η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων; Πρόκειται για κοινωνικά φαινόμενα χαοτικής Κικιλιάδωσης.

Ομως, στην προσπάθειά τους να αποσείσουν για άλλη μια φορά τις ευθύνες για την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς, προβάλλοντας επικοινωνιακά τεχνάσματα, οι μηχανισμοί της διοίκησης πέφτουν σε σημαντικές αντιφάσεις. Απενάντι στην ανασφάλεια των πολιτών, που βλέπουν τις φλόγες απ' τον Βαρνάβα να φτάνουν στα σπίτια τους στη Διώνη, στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι, προωθούν τη φενάκη των αντιπυρικών ζωνών στην περίμετρο των οικισμών. Αντιπυρικές ζώνες πλάτους 50 μέτρων εκχέρσωνε ο αποπεμφθείς δήμαρχος Ραφήνας, όταν οι κηλιδώσεις φτάνουν τα 2 χιλιόμετρα... Στα 10 μέτρα μειοδοτεί η μαθήτριά του παραγγέλοντας και τεχνικές εκθέσεις 10.000€. Ας ελπίσουμε ότι τώρα που εργαλειοποιούν το φαινόμενο των κηλιδώσεων δεν θα απαιτήσουν αντιπυρικές ζώνες 500 μέτρων πέριξ των οικισμών, εξαφανίζοντας έτσι ολοκληρωτικά τις δασικές/αναδασωτέες εκτάσεις του Πεντελικού βουνού.

Το ιστολόγιό μας περιέχει αρκετά άρθρα που καταγγέλλουν αυτές τις αντιπυρικές ζώνες ως δασικές εκχερσώσεις, οι οποίες υποστηρίζονται εμμονικά από τους εχθρούς του δάσους που διοικούν αυτόν τον τόπο [23/9/2018, 20/6/2019, 22/8/2021, 26/8/2021, 28/7/2023, 18/5/2024, 16/6/2024].

Σε μια Αττική όπου τα οκτώ τελευταία χρόνια έχει καεί το 37% των δασών, είναι ανάγκη να επανεξεταστεί συνολικά η στρατηγική προστασίας των δασών αντί να επισπεύδεται η εξάλειψή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***