Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

«Τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός»

[Αναδημοσίευση από Εφ.Συν. και ακολουθεί εκτενές σχόλιο.]


H χθεσινή φορτισμένη ανάρτηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργου Παπαδιά.

Γιώργος Παπαδιάς - πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, στην «Εφ.Συν.»: «Το μοντέλο που ακολουθείται είναι πολύ λάθος. Στην προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές γίνονται εκκενώσεις και περιμένουμε τη φωτιά, ενώ αυτή πρέπει να χτυπηθεί μέσα στο δάσος, μετά το παιχνίδι έχει χαθεί»

Με μια έντονα φορτισμένη ανάρτηση στο facebook, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργος Παπαδιάς, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις φωτιές που κατέκαψαν περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα στην Ελλάδα και συνεχίζουν να κατακαίουν εκτάσεις στη Δυτική Αττική.

«Προχώρησα σε μια οργισμένη ανάρτηση περί ανικανότητας των αρμοδίων», σημειώνει. «Εχω υπηρετήσει 39 χρόνια στη Δασική Υπηρεσία και με πονάει να βλέπω τον δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαι και παθών γιατί το 2018 το εξοχικό μου κάηκε στο Μάτι. Δεν αντέχω να βλέπω τις περιουσίες άλλων ανθρώπων να καίγονται. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι πολύ λάθος. Στην προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές γίνονται εκκενώσεις και περιμένουμε τη φωτιά, ενώ αυτή πρέπει να χτυπηθεί μέσα στο δάσος, μετά το παιχνίδι έχει χαθεί. Ενώ μας έλεγαν ότι είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι, τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Ο κ. Παπαδιάς εντοπίζει συγκεκριμένα ζητήματα έλλειψης προετοιμασίας των πυροσβεστικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές. «Αυτό που βλέπω με τις φωτιές στα Βίλια, την Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη όταν καίνε τόσες μέρες είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Νομίζω ότι δεν μπαίνει μέσα η Πυροσβεστική σε δασικούς δρόμους-χωματόδρομους και έτσι αφήνουν τη φωτιά να επεκταθεί. Το δεύτερο που φταίει είναι ότι δεν έχουν καλή γνώση της περιοχής. Οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν τους δρόμους για να φτάσουν στη φωτιά. Τρίτον, περιμένουν τα εναέρια μέσα να σβήσουν τις φωτιές. Τα εναέρια μέσα καθυστερούν τη φωτιά, δεν τη σβήνουν ολικά και μέσα πρέπει να μπουν τα πεζοπόρα τμήματα να κάνουν κατάσβεση. Κάτι άλλο που είδαμε φέτος να συμβαίνει κατά κόρον είναι οι αναζωπυρώσεις. Μεταξύ καμένου και άκαυτου υπάρχουν φλόγες-καντήλια που καίνε και κατευθύνονται προς το άκαυτο μόλις υπάρξει ριπή του ανέμου. Πρέπει να γίνεται πλήρης κατάσβεση. Δεν υποστηρίζουμε ότι οι πυροσβέστες δεν εργάζονται και δεν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, απλά τους είναι άγνωστη η περιοχή που πάνε να σβήσουν», υπογραμμίζει.

Και σημειώνει τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε καταστροφές εξαιτίας κακού σχεδιασμού, αμέλειας και εγκληματικών λαθών «Χρειάζεται καλύτερη κατανομή των πυροσβεστικών αυτοκινήτων, σε «καραούλια» που λέμε, ώστε αν εντοπίσουν τη φωτιά και να τη σβήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ δασικών υπαλλήλων και πυροσβεστών, ώστε να εκπαιδευτούν στις ιδιαιτερότητες του κάθε βουνού. Μέχρι τώρα στις πυρκαγιές είχαν όλοι λόγο πλην της Δασικής Υπηρεσίας. Το 1998 η αρμοδιότητα πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, αλλά και να επιστρέψει αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει το προσωπικό και τα μέσα».

Πηγή: ΕΦ.ΣΥΝ. (20/8/2021)


Σχόλιο από Δασαμάρι S.O.S. :

Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την ανάρτηση του προέδρου της ομοσπονδιάς δασοφυλάκων (Π.Ο.Δ.Δ.Υ.) με έμφαση σε κάποια σημεία που θεωρούμε ότι αφορούν άμεσα την κατ' όνομα Πολιτική Προστασία της περιοχής μας.

Άντε στο διάλο ηλίθιοι και ανίκανοι. Μετά από πόσα χρόνια θα μάθετε ότι τις φωτιές δε τις σβήνουν στην άσφαλτο και τα εναέρια μέσα. Πότε επιτέλους θα μάθουν ότι τα δάση είναι πυκνά και δύσβατα. Πότε επιτέλους θα μάθουν ότι όλα τα δάση στο κόσμο έχουν καύσιμη ύλη και δεν είναι πάρκα και άλση. Πότε επιτέλους θα μάθουν να κάνουν καλή διασπορά αυτοκινήτων για γρήγορη επέμβαση και σε θέσεις που να έχουν ορατότητα στα δάση και όχι να περιμένουν την αναγγελία της φωτιάς από τους πολίτες ή τους εθελοντές. Πότε επιτέλους θα μπουν σε ένα χωματόδρομο και να χτυπήσουν τη φωτιά πριν γίνει ανεξέλεγκτη. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν όλοι οι άσχετοι να συντονίζουν τη φωτιά επειδή έτυχε να έχουν ένα θεσμικό ρόλο με ειδικότητα Δικηγόρου, Οικονομολόγου, Γιατρού Επιχειρηματία κ.λπ. Πότε επιτέλους θα σταματήσουν να πιπιλίζουν τη λέξη αντιπυρικές ζώνες όταν η φωτιά κάνει βόλτες στην Εθνική Οδό, όταν περνάει το 2009 τη φυσική αντιπυρική ζώνη, τη Λίμνη Μαραθωνα. Όταν η φωτιά για δέκα μέρες κάνει βόλτες από τον Ευβοϊκό στο Αιγαίο. Μετά τι; Μετά τρίβουν τα χέρια τους για καλή οικονόμα οι κάθε λογής εργολάβοι και τα λαμόγια για να ξεσκίσουν τις σάρκες: υλοτομίες, κλάδο πλέγματα, αναδασώσεις κ.λπ. Το σχόλιο βέβαια δεν αφορά τους πυροσβέστες που ξέρω από κοντά την δουλειά τους και τον αγώνα των παιδιών που δίνουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο Γιώργος Παπαδιάς θέτει το δάκτυλό του εις τον τύπον των ήλων επισημαίνοντας τα λάθη(;) που κάνουν οι «άσχετοι» κοντόφθαλμοι παράγοντες της διοίκησης (τοπικής ή κεντρικής) όταν καταπιάνονται με την πολιτική προστασία, με απώτερω σκοπό είτε να γεμίζουν με extreme photography τα προεκλογικά φυλλάδιά τους, είτε να τακτοποιούν οικιστικές αυθαιρεσίες («πυκνώσεις» κατά ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ.) εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων.

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην κατ' όνομα Πολιτική Προστασία της Ραφήνας. Όλα όσα επισημαίνει ο Γ. Παπαδιάς την χαρακτηρίζουν πλήρως.

  • Δεν έχουμε δει ποτέ την Πολιτική Προστασία Ραφήνας να διενεργεί καθαρισμό των δασικών εκτάσεων του Πικερμίου από την «καύσιμη ύλη» της ξερής βιομάζας (ξερά φύλλα και πευκοβελόνες). Οι εργασίες αυτές θα έπρεπε να γίνονται ήδη από τον χειμώνα (για την ξερή βιομάζα του προηγούμενου καλοκαιριού) και να επαναλαμβάνονται στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου.
  • Όλη η λογική των Χαρδαλιάδων της διοίκησης είναι η λογική του ...«εκκενώστε!». Έχει δημιουργηθεί έτσι μια αντίληψη προτεραιοτήτων προστασίας όπου ο άνθρωπος και οι κατασκευές του (οι οικισμοί) αξίζουν υπέρτερη προστασία από την φύση που τους περιβάλλει και τους εμπεριέχει. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να βλέπουμε τα πυροσβεστικά μέσα της Πολιτικής Προστασίας αραγμένα είτε εντός του αστικού ιστού, είτε στην «άσφαλτο» των οικισμών, αντί να βρίσκονται στον «χωματόδρομο» εντός των δασικών εκτάσεων για να επιτεθούν αμέσως στη φωτιά και «να την χτυπήσουν» μόλις ξεσπάσει. Τη φωτιά δεν την περιμένεις έξω από τα σπίτια, της επιτίθεσαι μέσα στο δάσος!
  • Η ίδια λογική ακολουθείται και στο θέμα της «διασποράς» των πυροσβεστικών μέσων. Τα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, που η ίδια η διοίκηση ψηφίζει αλλά δεν υλοποιεί, αναφέρουν ότι «Το Επιχειρησιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθ’ όλη την διάρκεια της Αντιπυρικής Περιόδου, φροντίζει για την επάνδρωση των πυροσβεστικών και υδροφόρων οχημάτων του Δήμου και σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πρόκλησης, πυρκαγιάς, τα διασπείρει σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, προς άμεση επέμβαση όταν απαιτηθεί, πάντα υπό τις οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος.» [Ιόλαος, σελ. 38, 86] Έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν την κατ' όνομα Πολιτική Προστασία Ραφήνας, που παρκάρει τα πυροσβεστικά οχήματα κοντά στο Οχυρό Ραφήνας, αντί να τα «διασπείρει» στα ορεινά του δήμου «για γρήγορη επέμβαση». Από 'κει έρχεται πάντα η φωτιά. Και τι να προλάβει το πυροσβεστικό που αράζει εντός του οικισμού, στην παιδική χαρά της Πίνδου, «σε θέση που δεν έχει ορατότητα στo δάσος», όταν σε συνθήκες πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα έρθει η φωτιά από τη Μικρή Μαυρηνόρα (ας μη μιλήσουμε για το δασικό Δασαμάρι); Αρκεί όμως που παρκάρει στο οπτικό πεδίο των ψηφοφόρων τους για να εφησυχάζουν μέσα στην αδιάφορη ευδαιμονία τους.
  • Επιχαίρει ο ιθύνων της Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας και οι παρατρεχάμενοί του για τα «σεληνιακά τοπία» που δημιούργησαν πέριξ του δασικού οικισμού της Διώνης, εκχερσώνοντας δασικές εκτάσεις και μπαζώνοντας ρέματα. «Αντιπυρικές ζώνες τις πιπιλίζουν» και προσεύχονται για τον «έλληνα ...Τσακ Νόρις» που χωρίς αυτόν «το Δασαρχείο δεν θα τους έδινε ποτέ άδεια για τέτοιου είδους αποψιλώσεις» και διαπλατύνσεις οικισμών. Αγνοούν οι «ανίκανοι» ότι με δυνατό αέρα 7-8 μποφόρ οι καύτρες θα πετάξουν πάνω από τις αντιπυρικές ζώνες και θα σκορπιστούν μέχρι και ένα χιλιόμετρο μακρυά.

Οι φωτιές του φετινού καλοκαιριού φαίνεται να ανοίγουν την όρεξη σε πολλά αρπακτικά που ενορχηστρώνουν συντονισμένες επιθέσεις ενάντια στις δασικές υπηρεσίες και τη δασική επιστήμη. Καραδοκούν να εξουδετερώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, για να προχωρήσουν και ολοκληρώσουν τα καταπατητικά τους σχέδια. Εστω και αργά, είναι καιρός να ειπωθούν σκληρές αλήθειες, έξω από τα δόντια. Αυτό ακριβώς περικλείει η οργισμένη ανάρτηση του Γ. Παπαδιά.

Να στηρίξουμε τις δασικές υπηρεσίες. Να υπερασπιστούμε τα δάση! Μόνο έτσι υπερασπίζουμε τη ζωή!

Είναι από καθαρή τύχη που δεν έχει καεί φέτος το Πικέρμι ...και το καλοκαίρι δεν θα τελειώσει σύντομα.

1 σχόλιο :

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***