Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Η πύρινη λαίλαπα της Βαρυμπόμπης στέλνει σήματα καπνού στο Δασαμάρι...

[προστέθηκε ενημέρωση 7/8/2021]

...και, δυστυχώς, μόνο τέτοια μηνύματα μπορούν να κινητοποιήσουν τους ανευθυνοϋπεύθυνους «Χαρδαλιάδες» της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και του Δήμου, οι οποίοι για να κουνηθούν και να κάνουν ένα βηματάκι για την πυροπροστασία χρειάζονται τουλάχιστον μια μεγάλη δασική πυρκαγιά. Και μάλιστα πρόσφατη.

Η καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια, τον Μάϊο, τους πίεσε να ορίσουν οικιστικές περιοχές ως «επικίνδυνες και ευάλωτες» σε πυρκαγιά. Σ' αυτές συγκαταλέγονταν το Τατόι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, οι Θρακομακεδόνες... Μια άλλη, στα μέρη μας, ήταν η Διώνη, δίπλα από το δασικό Δασαμάρι.

Τον Ιούνιο, λοιπόν, ξεκίνησαν κάποιες εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των περιμετρικών δρόμων.

Ολο τον Ιούλιο κομμένοι κορμοί, κλαδιά και σωροί από κλαδοθρύμματα παρέμειναν επί τόπου, εύφλεκτο προσάναμμα στα όρια δάσους και οικισμού, παίζοντας με τη φωτιά.


Σωροί παρατημένων κλαδοθρυμμάτων στην οδό Επτανήσων και Αλικαρνασσού

Η καταστροφή στη Σταμάτα δεν στάθηκε ικανή να τους κινητοποιήσει να τα μαζέψουν.

Η κίνηση αποκομιδής του εύφλεκτου υλικού ξεκίνησε ενάμιση μήνα μετά: τη δεύτερη μέρα της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη (μία από τις αιτίες της οποίας είναι η παρατημένη καύσιμη ύλη των καθαρισμών) και ενώ μαίνεται εκείνη της Εύβοιας...

Δύο μήνες πριν, μας έλεγαν:

«Ακόμη μια έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήσαμε σήμερα με τους Δημάρχους 11 Δήμων της Αττικής, 18 περιοχών, οι οποίες έχουν κηρυχθεί από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας ως επικίνδυνες, ευάλωτες περιοχές. [σ.σ. Τατόι, Ιπποκράτειος Πολιτεία, Θρακομακεδόνες, Διώνη, κ.ά.]
Γίνεται για πρώτη φορά αυτή η διαδικασία, γιατί, όπως ξέρετε, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μέχρι τώρα κηρυσσόταν μετά από μια καταστροφή. Τώρα λοιπόν ακολουθούμε την ανάστροφη διαδικασία. [σ.σ. σώπα;!]
Έντεκα Δήμαρχοι, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Πατούλης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας, αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Νίκος Χαρδαλιάς και εγώ είμαστε παρόντες, προκειμένου να συντονίσουμε όλη αυτή την προσπάθεια. Δεν θέλουμε να αφήσουμε τίποτα στην τύχη, έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να πάρουμε όλα τα μέτρα πρόληψης, όπως να κάνουμε τους καθαρισμούς, την αποκομιδή των κλαδιών που υπάρχουν ακόμα και από τη «Μήδεια», καθώς και αυτών που θα κλαδευτούν κι αυτές τις μέρες, έτσι ώστε, μπαίνοντας στην αντιπυρική περίοδο, να εξασφαλίσουμε ότι οι οικισμοί αυτοί, η Αττική, ολόκληρη η Ελλάδα, θα είναι ασφαλείς, δεν θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα θα προστατεύσουμε το περιβάλλον.»
Μ. Χρυσοχοΐδης, 29/5/2021

Τι να πρωτοσχολιάσεις;   %$^)#!*?>}@⅋§=€€€€€€€€€€€...


Ενημέρωση 7/8/2021:

Ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα,
ενώ οι στάχτες από Εύβοια, Κρυονέρι, Αφίδνες, Θρακομακεδόνες, Αγιο Στέφανο, Σταμάτα (όλο και πλησιέστερα!) σκορπίζονται σε όλο το Πικέρμι,
ενώ εισπνέουμε τους ρύπους και τα σωματίδια PM2.5,
ενώ η Αττική όλη βρίσκεται στην κατηγορία 5 κινδύνου πυρκαγιάς (κατάσταση συναγερμού),
...
ογκώδεις σωροί καύσιμης ύλης από κλαδιά και θρύμματα των «Δρυάδων» παραμένουν μέχρι σήμερα σε διάφορα σημεία στην περίμετρο του δασικού οικισμού της Διώνης.

«Δρυαδο»-θρύμματα παρατημένα στην οδό Επτανήσων και Πίνδου

Καταλληλότερες συνθήκες δεν μπορούσε να βρει και ο ασυνείδητος(;) ή βλάκας(;) ή κάθαρμα(;) ή όλα μαζί, που κλάδεψε τα δέντρα της μάντρας του και τα ξεφορτώθηκε προς τη μεριά του δάσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***