Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Ο αλήστου μνήμης Βύρων Πολύδωρας το είχε πει με τον δικό του τρόπο το 2007: πώς να τα βάλεις με το στρατηγό άνεμο;

Ο Μητσοτάκης, εν έτει 2021, το είπε με άλλα λόγια: «Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης».

Δυο μέρες πρωτύτερα, ο Χρυσοχοΐδης είχε απονείμει εύσημα στον εαυτό του και τους υποτελείς του: «Θέλω μόνο να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά»!

Τον απέσυραν άρον-άρον ως… αντιεμπορικό. Αφησαν μόνο τον Χαρδαλιά να μοιράζει γραπτές ανακοινώσεις, εν είδει δημοσιογραφικών ανταποκρίσεων. Στην αρχή ήταν γεμάτες αυτοεπαίνους («σύμμαχος αποδείχθηκαν τα έργα πρόληψης», «στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, υπενθυμίζουμε πάλι υπό την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, φέτος έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου», «καταλυτικής σημασίας είναι η ενίσχυση του εναέριου στόλου μας, που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κατά κεφαλήν εναέρια μέσα» κτλ.). Στη συνέχεια, του είπαν να αφαιρέσει τους αυτοεπαίνους, γιατί κάνουν επικοινωνιακή ζημιά.

Γιατί το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τούτες τις μέρες που οι δασικές πυρκαγιές κατακαίνε τη χώρα, είναι η προπαγάνδα. Σκέτη προπαγάνδα, ωμή, γκεμπελίστικου τύπου. Με παπαγαλάκια που «βλέπουν» «εναέρια μέσα να επιχειρούν» ακόμα και εκεί που δεν τα βλέπει κανένας.

Η προπαγάνδα εστιάστηκε στο «ευτυχώς που δεν είχαμε νεκρούς», σε σύγκριση με το Μάτι (και ξεχνώντας την Ηλεία του 2007). «Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», είπε ο Μητσοτάκης. «Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται», συμπλήρωσε με νόημα. Θα το πληρώσει πολιτικά κι αυτό, γιατί η περιβόητη «μεσαία τάξη» βάζει τις περιουσίες πολύ ψηλά (σίγουρα ψηλότερα από το δάσος, από το φυσικό περιβάλλον), όμως το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι το πολιτικό κόστος που θα πληρώσει ή δε θα πληρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συζήτηση για τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής; Καμία. Τη δικαιολογία την έχουν έτοιμη: «Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη» (ο Μητσοτάκης πάλι). Δηλαδή, όπου υπάρχει πυριτιδαποθήκη θα εκραγεί οπωσδήποτε! Δεν υπάρχει λύση! Κορυφαία λογική από τον… στρατηλάτη Κούλη.

Τα έχουμε γράψει δεκάδες φορές, τα φωνάζουμε εδώ και χρόνια, θα τα ξαναγράψουμε αναλυτικά λίαν συντόμως. Εδώ περιοριζόμαστε στις επικεφαλίδες.

  • Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών και κυρίως για τη μεγάλη έκταση και καταστροφικότητά τους.
  • Οι συνθήκες που οδηγούν στην έκρηξη δασικών πυρκαγιών τεράστιας έκτασης και καταστροφικότητας δεν είναι «από το θεό» (ή από την κλιματική αλλαγή, που η επίκλησή της έχει γίνει της μόδας για τις αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια), αλλά είναι καθαρά «ανθρωπογενείς». Και για να μη μιλάμε με γενικότητες, αγαπημένες στην αστική δημοσιολογία, το «ανθρωπογενείς» αναφέρεται ευθέως στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων.

Καταγράφουμε μερικές πλευρές αυτής της πολιτικής:

  • Καταπατήσεις δασών και οικοδόμηση οικισμών στο εσωτερικό τους. Ας μην ξεχνάμε την προσπάθεια όλων των αστικών κυβερνήσεων να νομιμοποιήσουν τις περιβόητες οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή τους σχηματισμούς βιλών κυρίως (και απλών σπιτιών δευτερευόντως) που έχουν «φυτέψει» μέσα στα δάση διάφοροι… λάτρεις της φύσης. Κι επειδή αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους μεγαλόσχημοι, γι’ αυτό οι κυβερνήσεις πασχίζουν να τους βολέψουν στο εγκληματικό τους έργο.
  • Εγκατάλειψη της δασοπροστασίας, η οποία δε γίνεται το καλοκαίρι αλλά στο τέλος του χειμώνα με αρχές της άνοιξης. Με αποτέλεσμα μέσα στα δάση να έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες ξερής καύσιμης ύλης (ξεραμένα δέντρα, ξεραμένα χόρτα, σπασμένα κλαδιά), που είναι οι πραγματικές πυριτιδαποθήκες. Τα γράψαμε και πάλι αναλυτικά, απ’ αφορμή την πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά φέτος, που ξέσπασε στα Γεράνεια Ορη στις 19 του Μάη. Να θυμίσουμε μόνο ένα στοιχείο: η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε και φέτος μόλις το 10% των κονδυλίων που ζήτησαν οι δασικές υπηρεσίες για να υλοποιήσουν απαραίτητα έργα δασοπροστασίας. Ζητούν δέκα, τους δίνουν ένα και μετά μας λένε ότι φταίει… η κλιματική αλλαγή με τις ψηλές θερμοκρασίες! Για να μη μιλήσουμε για τους δασεργάτες που δεν προσλαμβάνονται και όταν προσλαμβάνονται ελάχιστοι, αυτό γίνεται μέσα στο καλοκαίρι που δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα.
  • Εγκατάλειψη των απαραίτητων εργασιών συντήρησης του δικτύου εναέριας μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα κάθε πυλώνας να αποτελεί δυνητικά έναν εμπρηστικό μηχανισμό.
  • Διάσπαρτες χωματερές μέσα στα δάση, ιδιαίτερα τα περιαστικά, οι οποίες επίσης αποτελούν εν δυνάμει εμπρηστικούς μηχανισμούς, που πυροδοτούνται μόλις υπάρξουν συνθήκες σαν αυτές των τελευταίων ημερών.
  • Ακόμα και στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώνονται, έχουν εδώ και πολλά χρόνια αφαιρέσει την αρμοδιότητα από τη δασική υπηρεσία και την έχουν μεταφέρει στην πυροσβεστική, ο μηχανισμός της οποίας δεν έχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση που μόνον οι δασολόγοι έχουν.
  • Κοντά σ’ αυτά, τα πάγια και διαχρονικά, προσθέστε και την πλήρη ανικανότητα του περιβόητου «επιτελικού κράτους» του Μητσοτάκη, χαρακτηριστική στη διαχείριση κάθε κρίσης. Σκεφτείτε το λίγο: ένα τρίο αποτελούμενο από ένα μπάζο του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να επανέλθει στην αστική πολιτική, έναν πλήρως αποτυχημένο πρώην δήμαρχο που παριστάνει τον «σκληρό επιτελικό» και έναν εντελώς ανίκανο πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, που εκτός των άλλων έχει τεράστιες ευθύνες για το έγκλημα στο Μάτι, έχει αναλάβει να συντονίσει και να καθοδηγήσει το έργο της καταστολής των δασικών πυρκαγιών! Το μόνο που ενδιαφέρει αυτό το τρίο, είναι να «γράψει» ένσημα, μπας και στις επόμενες εκλογές καταφέρει να διεκδικήσει εκλογή στη Βουλή μέσω των γαλάζιων ψηφοδελτίων.

Θα το ξαναπούμε, λοιπόν. Αυτό που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενας καλοκαιρινός καύσωνας που παρατάθηκε για μερικές μέρες έκανε στάχτη και μπούρμπερη ένα τεράστιο μέρος του δασικού πλούτου που έχει απομείνει στη χώρα, πλήττοντας και κατοικημένες περιοχές. Αυτό συνέβη για τους λόγους που εντελώς επιγραμματικά αναφέραμε παραπάνω, με τη δέσμευση ότι θα επανέλθουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

Μητσοτάκης, Χρυσοχοϊδης
Αν ο Στάλιν, ο Βασιλέφσκι και ο Ζούκοφ ήταν σαν αυτουνούς, η Ευρώπη θα μιλούσε σήμερα γερμανικά…
Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***