Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Καταγγελία για ακαταλληλότητα του χώρου εναπόθεσης καμένων

Σε συνέχεια των ζητημάτων που άνοιξε το άρθρο μας Η τέταρτη ταφή του ρέματος Μπάκα, δημοσιεύουμε τις καταγγελίες προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος [α.π. 97673/5300/12-9-2024] και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής [α.π. 64268/13-9-2024] για την ακαταλληλότητα του χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της Διώνης από την πυρκαγιά “Βαρνάβα-Χαλανδρίου”.

Θέμα: Ακαταλληλότητα χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου 2024.

Κυρίες/Κύριοι,

Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με την επιλογή από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου του χώρου επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της Διώνης Πικερμίου από την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2024.

Ακαταλληλότητα χώρου λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου —σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προδιαγραφές της Τεχνικής Μελέτης 24/2024 [Δημοτική Επιτροπή απόφ. 255/2024 και 259/2024] του έργου επεξεργασίας των καμένων, που όριζε ότι «ενδεικτική απόσταση [από κατοικίες] του χώρου συγκέντρωσης των καμένων είναι τα 5 χλμ.»— ψήφισε στις 30/8/2024 την ενοικίαση του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ 051233004352 στην περιοχή της λεγόμενης “ΖΑΑ Πικερμίου”, για τη μεταφορά, συγκέντρωση και επεξεργασία (θρυμματισμό) καμένων, παρότι το γεωτεμάχιο δεν πληρεί την ανωτέρω βασική προϋπόθεση. Παρόλα αυτά ο χώρος κρίθηκε «κατάλληλος λόγω της απομακρυσμένης θέσης του από τον οικιστικό ιστό της Κοινότητας Πικερμίου και του γεγονότος ότι λόγω της θέσης αυτής δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε όχληση από τις εργασίες που θα πραγματοποιούνται εντός αυτού» [Δημοτικό Συμβούλιο απόφ. 135/2024]. Όμως στην πραγματικότητα το γεωτεμάχιο απέχει περίπου 120 μ. από την πλησιέστερη κατοικία, 550 μ. από τον οικισμό του Πικερμίου, 600 μ. από τον οικισμό της Καλιτεχνούπολης και 900 μ. από τον πυρόπληκτο οικισμό της Διώνης Πικερμίου. Επομένως, κατά την επεξεργασία θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια καμένης ύλης, τα οποία παράγονται από τον θρυμματισμό των καμένων κλάδων και κορμών και τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, πολλώ δε μάλλον που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει επί μακρόν (4 μήνες με πιθανή παράταση σύμφωνα με την απόφαση).

Ακαταλληλότητα χώρου λόγω παραβίασης της προστασίας του περιβάλλοντος

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Με τον Δεντρογένη ή τον Σάρουμαν;


Αντώνης Ραλλάτος, Δασολόγος
Μαργαρίτα Γεωργιάδου, Δασολόγος
Δημοσιουπαλληλική Ενότητα Δασολόγων

Με τον Δεντρογένη[1] ή τον Σάρουμαν[2];

Ας φανταστούμε για μια στιγμή, ότι η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα την Κυριακή 11 Αυγούστου 2024, έβρισκε απέναντι της έναν τελείως διαφορετικό κρατικό μηχανισμό, με ένα εξίσου διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας του.

Έναν κρατικό μηχανισμό που θα ήταν νύχι–κρέας με την κοινωνία σε όλες τις πλευρές της ζωής της, υπηρέτης της και όχι, κυρίως, απέναντί της και συγκυριακά (ίσως και πονηρά) δίπλα της. Έναν κρατικό μηχανισμό που διαχειρίζεται τα δάση ολοκληρωμένα, με βάση της αρχές της δασολογικής επιστήμης.

Έβρισκε επίσης απέναντί της, μια δασική υπηρεσία με άλλον προσανατολισμό, διαφορετική οργάνωση, όλα τα απαραίτητα μέσα και μόνιμο προσωπικό, έτοιμη. Σε δράση μέρα και νύχτα, να ανακόπτει την όποια φωτιά μέσα στο δάσος, με ή χωρίς “κηλιδώσεις”, με ή χωρίς βραδινά ή ημερήσια “πυρονέφη”, με ή χωρίς “κλιματική αλλαγή” ή οποιαδήποτε άλλη υπαρκτή ή όχι δυσκολία.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Η τέταρτη ταφή του ρέματος Μπάκα

Μετά την πυρκαγιά της 11ης και 12ης Αυγούστου που έκαψε, μεταξύ άλλων, το ορεινό Πικέρμι και το βόρειο τμήμα του οικισμού της Διώνης, το πολύπαθο ρέμα Μπάκα απειλείται από μια νέα ανθρωπογενή καταστροφή.

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας με θέμα την υλοτόμηση των καμένων δέντρων της Διώνης, την επεξεργασία (θρυμματισμό) των προϊόντων υλοτόμησης καθώς και την ενοικίαση χώρου για την εναπόθεση και επεξεργασία των καμένων. Το θέμα είχε ήδη συζητηθεί και υπερψηφιστεί την Τρίτη 27 Αυγούστου στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής [απόφ. 251/2024 και 255/2024].

Ως χώρος εναπόθεσης και επεξεργασίας των καμένων προσδιορίστηκε μια ιδιωτική έκταση στη λεγόμενη «ΖΑΑ Πικερμίου» επειδή κρίθηκε «κατάλληλη λόγω της απομακρυσμένης θέσης της από τον οικιστικό ιστό της Κοινότητας Πικερμίου και του γεγονότος ότι λόγω της θέσης αυτής δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε όχληση από τις εργασίες που θα πραγματοποιούνται εντός αυτού.» [απόφ. 251/2024]. Σημειώνουμε ότι η έκταση απέχει περίπου 120 μ. από την πλησιέστερη κατοικία, 550 μ. από τον οικισμό του Πικερμίου, 600 μ. από τον οικισμό της Καλιτεχνούπολης και 900 μ. από τον πυρόπληκτο οικισμό της Διώνης. Επειδή το έργο περιλαμβάνει θρυμματισμό καμένων κλάδων και κορμών, απ' τον οποίο παράγονται επικίνδυνα σωματίδια αιωρούμενα στην ατμόσφαιρα, η Τεχνική Μελέτη του έργου θέτει κάποιες προδιαγραφές ασφάλειας για τη θέση του χώρου καθορίζοντας ότι η «ενδεικτική απόσταση του χώρου συγκέντρωσης των καμένων είναι τα 5 χλμ.» [απόφ. 255/2024 (ανακληθείσα) και απόφ. 259/2024]. Τι κι αν το αναφέρει η Τεχνική Μελέτη; Οι δημοτικοί σύμβουλοι αγνόησαν αυτές τις προδιαγραφές που έθεσε η υπηρεσία του Δήμου τους, που συνέταξε την Τεχνική Μελέτη, και ψήφισαν ομόφωνα την ενοικίαση του προφανέστατα (όπως θα δείξουμε και στη συνέχεια) ακατάλληλου χώρου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Βασιλόπουλος και Στέλιος Αλειφαντής της Δύναμης Ανάπτυξης έδωσαν λευκή ψήφοδεν καταψήφισαν!— και συνεπώς δεν προσμετρήθηκαν στα παρόντα μέλη για τη λήψη απόφασης, δηλ. θεωρήθηκαν απόντες κατά τη λήψη απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα, εξού και η δήθεν ομόφωνη απόφαση. Η Εμμανουέλα Τερζοπούλου του οικολογικού σχήματος Γη & Ελευθερία υπερψήφισε(!!!) την απόφαση, ο δε Παναγιώτης Ευαγγέλου της Λαϊκής Συσπείρωσης απουσίαζε από τη συνεδρίαση.

Εχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην ελαφρότητα και ανευθυνότητα (αν όχι κάτι άλλο) που επικρατεί στα δημοτικά συμβούλια κατά τη συζήτηση ενός θέματος. Το ίδιο συνέβη και στη συζήτηση του θέματος ενοικίασης του χώρου εναπόθεσης των καμένων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, στην ολότητά τους, έδειξαν να μην γνωρίζουν πού βρίσκεται ο χώρος εναπόθεσης των καμένων, αδιαφόρησαν για τη μορφολογία του χώρου, τη γεωμετρία του και για την περιβαλλοντική καταλληλότητά του. Μια υποτυπώδης έρευνα θα αρκούσε για να φανεί η καταφανώς άκυρη (τυπικά και ουσιαστικά) επιλογή του χώρου. 'Η μήπως το δημοτικό συμβούλιο χρειαζόταν να συνεδριάσει επί τόπου;