Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Φωτοβολταϊκό έγκλημα στην Πεντέλη

ΔΡΑΣΤΕΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ

Στο «θεάρεστο» έργο παράδοσης του Πεντελικού όρους στα μονοπώλια, που δραστηριοποιούνται στη μπίζνα με τις ανανεώσιμες πηγές και την «πράσινη ανάπτυξη», προχωράει η εκκλησία με τη σύμπραξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τις ευλογίες της διοίκησης του δήμου Πεντέλης και του συνδέσμου για την προστασία του Πεντελικού και μάλιστα με όρους fast track. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνουν το έργο των «γνωστών–άγνωστων» εμπρηστών της Πεντέλης, παραδίνοντας πολύτιμη δημόσια γη στην οικονομική ολιγαρχία του πλούτου, ντόπια και ξένη.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ έχει προκαλέσει τη διοίκηση του Δήμου Πεντέλης και το Δήμαρχο δύο φορές (και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο) με ερωτήσεις της, να ενημερώσει το λαό της περιοχής για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκανε τόσο με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο (κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κατάρ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του εγχειρήματος), όσο και με τον ηγούμενο της Μονής, και να πάρει θέση σαν Διοίκηση σχετικά με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα. Ζήτημα που βέβαια δεν είναι υπόθεση μόνον του δήμου Πεντέλης αλλά των λαϊκών στρωμάτων όλης της Αττικής.

Αντί όμως του Δημάρχου, απάντησε, όπως άλλωστε συνηθίζει η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας πως το θέμα έχει εξαντληθεί. Ο δε κος Στεργίου, έδωσε απάντηση με την ηχηρή σιωπή του. Μια σιωπή ύποπτη και ένοχη, για τα σχέδια που ετοιμάζονται παρέα με εκκλησία, κυβέρνηση, μονοπώλια του κλάδου και τραπεζίτες για το πολύπαθο βουνό της Πεντέλης. Και πριν αλέκτωρα φωνήσαι, απολαύσαμε τον κ. Στεργίου στις οθόνες μας σε εκπομπή γνωστού καναλιού από την μια να λέει ότι δεν ξέρει για ποια περιοχή του βουνού γίνεται λόγος και από την άλλη να μιλά για πετρώδεις περιοχές και για παζάρεμα με αντισταθμιστικά οφέλη.

Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στη διαδικασία του σχετικού νόμου της κυβέρνησης, που έγινε γνωστός ως fast track. Το σχέδιο προβλέπει, επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, σε έκταση 16.000 στρεμμάτων, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Στην έκταση των 3.500 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο και στα υπόλοιπα 12.500 στρέμματα θα φυτευτούν από την εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου 3 εκατ. δέντρα, και αυτό είναι το τυράκι στη φάκα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ από την προεκλογική περίοδο προειδοποιούσε για το Μεγάλο Φαγοπότι που θα γινόταν στο βουνό, για τα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονταν την Πεντέλη σαν νέο επιχειρηματικό πεδίο δράσης με καταστροφικές αλλαγές στις χρήσεις γης, εξαιρετικά προσοδοφόρες για το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, μέσω της επένδυσης αυτής στοχεύεται να κατοχυρωθεί υπέρ της Μονής Πεντέλης μια ευρύτερη δημόσια δασική έκταση 25.000 στρεμμάτων, και παράλληλα να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του ορεινού όγκου, πολύτιμης πηγής ανάσας για τα λαϊκά στρώματα ολόκληρου του λεκανοπέδιου της Αθήνας. Άλλωστε τα όποια «νομικά και συνταγματικά κωλύματα» πάντα, έτσι κι αλλιώς, έβρισκαν πρόθυμους να τα ξεπερνούν σε βάρος του λαϊκού συμφέροντος. Τώρα, με συνυπεύθυνους την κυβέρνηση, το ιερατείο και τις δημοτικές αρχές (παραπέμπουμε και στις δηλώσεις του κου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του ΣΠΑΠ), συνεχίζεται το έργο των εμπρηστών, με την παράδοση αναδασωτέων, ορεινών εκτάσεων στους ιδιώτες,

Με τη συγκεκριμένη επένδυση κρύβουν την αλήθεια από το λαό της περιοχής, ότι στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η διάθεση των χιλιάδων στρεμμάτων γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι η προίκα για το πάντρεμα του ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου.

Όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα πιο πάνω φωτοβολταϊκά, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί, μέσω και της ΔΕΗ ΑΕ και της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), με μακροχρόνια συμβόλαια για την εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής, πληρώνοντας την κιλοβατώρα σε τιμές περίπου δεκαπλάσιες σε σχέση με το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από το εγχώριο καύσιμο. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά θα την πληρώνει η λαϊκή οικογένεια με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα θα επιβαρύνεται και με το αυξημένο τέλος για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

Συμπέρασμα: Ο μεγάλος μονοπωλιακός όμιλος που θα αναλάβει το έργο, θα εξασφαλίσει δουλειές και κέρδη δισεκατομμυρίων, ικανό μερίδιο στην παραγωγή ενέργειας αλλά και δύναμη επίδρασης στο σύνολο της οικονομίας λόγω της σημασίας του κλάδου της ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την παρουσία του «στρατηγικού επενδυτή» στην περιοχή, δηλαδή από τις επενδύσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου στην Ενέργεια. Η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μαζί και της ΔΕΗ ΑΕ (που όλο το προηγούμενο διάστημα οδήγησε στη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της Ενέργειας, στις μειώσεις μισθών, στην κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ασυδοσία του δουλεμπορίου των εργολάβων), ήταν και είναι στρατηγική επιλογή, προϋπόθεση και απαίτηση του ιδιωτικού κεφαλαίου για να διευκολυνθεί στην εγκατάστασή του στην Ενέργεια, ζητώντας όχι μόνο εγγυημένες τιμές και εξασφαλισμένη κερδοφορία, αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ καλεί σε αγώνα για την προστασία του Πεντελικού από τα σχέδια καταστροφής του, για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
ΚΡΑΤΟΥΣ – ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***