Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ιερές business στην Πεντέλη

vouno200
Σκεπτικισμός δημιουργείται από τα επιχειρηματικά σχέδια της Εκκλησίας στην Πεντέλη, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το φωτοβολταϊκό πάρκο και την εξόρυξη μαρμάρου. Τι διαπραγματεύτεται με τη Μονή ο δήμαρχος.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη

Η πρόσφατη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ -μετά από πρόσκληση του εμίρη της χώρας Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου- με στόχο την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας και η εξ αναβολής συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης, την Πέμπτη 10/11/2011, για την επένδυση με τα φωτοβολταϊκά στο Πεντελικό, έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο τα επιχειρηματικά σχέδια της Εκκλησίας για την εκμετάλλευση του βουνού, που δεν περιορίζονται, όπως φαίνεται, μόνο στην πράσινη ενέργεια.

Σε ό,τι αφορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο, θυμίζουμε ότι το προωθούμενο σχέδιο αφορά στην εκμετάλλευση από την Εκκλησία 16.000 στρεμμάτων στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού (ακριβές στίγμα της τοποθεσίας δεν έχει δοθεί επισήμως). Κατά δήλωση στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ του ηγούμενου της Μονής Πεντέλης, επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννη, στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί φωτοβολταϊκό πάρκο και στα υπόλοιπα 13.000 στρέμματα θα φυτευτούν, από την εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου, 3 εκατομμύρια δέντρα. Προβλέπεται επίσης η εταιρεία να αναλάβει τη φροντίδα τους για τα 20 χρόνια που θα διαρκέσει η επένδυση.

Με βάση και την πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε με τον ηγούμενο της Μονής (4/10/2011), οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου προχωρούν κανονικά, παρ’ ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσει σε ποια ακριβώς φάση βρίσκονται. Δυστυχώς, παρά τις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις μας προς την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), δεν κατέστη δυνατό να πάρουμε λεπτομερέστερη ενημέρωση, λόγω φόρτου εργασίας των αρμοδίων, όπως μας είπαν.

Από την άλλη, μετά από επικοινωνία της εφημερίδας μας με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), προέκυψε ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα -έτσι τουλάχιστον μας δήλωσαν- μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Κατά τ’ άλλα, θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς η περιβόητη διαδικασία του fast track θα παρακάμψει το γεγονός ότι η έκταση που προορίζεται για ιδιωτική εκμετάλλευση είναι δασική και κηρυγμένη αναδασωτέα...

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου, τοποθετούμενος στην εκπομπή «Μακελειό» του Kontra Channel (30/10/2011) περί του δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα της έκτασης που προορίζεται να φιλοξενήσει το πάρκο, είπε χαρακτηριστικά:

«Η περιοχή που έχει καεί δεν θα αναδασωθεί ποτέ από μόνη της. Στα πετρώδη υψώματα  του Πεντελικού -τρία με τέσσερα είναι αυτά- που δεν ήταν ποτέ δάσος, μπορούν να γίνουν χώροι πράσινης ενέργειας, εφόσον αυτά τα οποία θα πάρει η Εκκλησία θα μπορέσει να τα δώσει και στον πεντελιώτικο λαό είτε με απομείωση από τα κοινόχρηστα φώτα που καίει, είτε με θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερο με αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων».

Από τα συμφραζόμενα, λοιπόν, προκύπτει ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ του Δήμου Πεντέλης και της Εκκλησίας έχουν μπει μόνο τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη μπορούν να προκύψουν για τους Πεντελιώτες και όχι το αν και πώς θα προχωρήσει το επιχειρηματικό σχέδιο. Σε σχετικό ερώτημα της «Α», ο ηγούμενος της Μονής δηλώνει ότι θα υπάρξουν οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με το δήμαρχο Πεντέλης:

«Τα αντισταθμιστικά οφέλη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Κουβεντιάζουμε τώρα και με τον δήμαρχο του “Καλλικρατικού” Δήμου Πεντέλης. Το σπουδαιότερο πάντως αντιστάθμισμα είναι ότι θα φυτευτούν 3 εκατομμύρια δέντρα», δήλωσε σχετικά.

Παρενθετικά εδώ να σημειώσουμε ότι ο δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) Δορύλαος Κλαπάκης, με παρέμβασή του στην εκπομπή «Μακελειό», στην οποία ο Δ. Στεργίου άνοιξε τα χαρτιά του για το φωτοβολταϊκό πάρκο, άφησε ξεκάθαρα αιχμές για τη στάση του δημάρχου Πεντέλης στην όλη διαδικασία: «Δεν θα πήγαιναν εκεί να κάνουν φωτοβολταϊκά, αν δεν ξέρανε ότι ο δήμαρχος ήταν τέτοιος που θα τους δώσει το δικαίωμα. Αν ο δήμαρχος έλεγε στον Ιερώνυμο ξέχασέ το, τίποτα δεν θα γινότανε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και εξόρυξη μαρμάρου

Ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης πάντως επιβεβαίωσε στην «Α» την πληροφορία που δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ότι η ΕΚΥΟ πραγματοποιεί έρευνα και για το ενδεχόμενο υπόγειας εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη. Επ΄αυτού ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης σημείωσε ότι πρόκειται ουσιαστικά για έναν σχεδιασμό που για πρώτη φορά έπεσε στο τραπέζι πριν από περίπου 15 χρόνια, με δική του πρωτοβουλία, με στόχο την αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού αγαθού, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος το μάρμαρο της Πεντέλης.

Μας ανέφερε μάλιστα ότι την περίοδο που ανακινήθηκε το θέμα, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε δει πολύ θετικά το σχέδιο, το όποιο όμως «κόλλησε», όπως σημείωσε, «στις απόψεις ορισμένων περί περιβάλλοντος και στα σχέδια για ανάπλαση των λατομείων με τα μπάζα της Αττικής Οδού». Ο σχεδιασμός, όπως προωθούνταν τότε, προέβλεπε να απαλειφθεί η λατύπη από τα παλιά λατομεία, με τη δημιουργία ενός εργοστασίου που θα την μετέτρεπε σε χαλίκι, γαρμπίλι και άμμο. Ο ίδιος τονίζει ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά, αφού αφ’ ενός θα εξέλειπαν οι όγκοι της λατύπης που ασχημαίνουν το βουνό κι αφ’ ετέρου θα προέκυπτε οικονομικό όφελος όχι μόνο για τη Μονή, αλλά και για τους γύρω Δήμους.

Συνεχίζοντας, ο ηγούμενος της Μονής υποστήριξε ότι η εξόρυξη του μαρμάρου θα μπορούσε να επαναληφθεί με τη μέθοδο όμως των οπών, διόδων που οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά του μαρμάρου, όπως έχει γίνει στην πλευρά του Διονύσου.

Τέλος, ανέφερε ότι παράλληλα  θα μπορούσαν να καλυφθούν οι «πληγές» από τα παλαιά λατομεία και να δημιουργηθούν χώροι ψυχαγωγίας, όπως για παράδειγμα ένα Κέντρο Αναρριχήσεων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου. Κλείνοντας πάντως τη συζήτησή μας έσπευσε να επισημάνει ότι όλη η έρευνα περί εξόρυξης μαρμάρου είναι ακόμα μια σκέψη: «Σήμερα είμαστε στο “μήπως” σε σχέση με τα λατομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***