Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την λαθροϋλοτομία

Να μην «καούν» τα δάση ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) από τα συναρμόδια υπουργεία. Η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη «καίει» στην κυριολεξία τεράστιες δασικές εκτάσεις, καθώς χιλιάδες πολίτες προσφεύγουν στη λύση της ξυλόσομπας για να μην παγώσουν. Η αυξημένη ζήτηση ξυλείας έχει ως συνέπεια αρκετοί επιτήδειοι να αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα δασικών περιοχών ανενόχλητοι.

Οι δήμαρχοι με πρόταση που έχουν καταθέσει ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα προστασίας και ελέγχου τέτοιου είδους φαινόμενων.

Με υπόμνημα που έχουν καταθέσει ζητούν να υπάρξει κατάρτιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου. Το θέμα της λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία και τη κερδοσκοπία παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πρόκειται για ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κανένα έλεγχο. Το πρόβλημα σχετίζεται:

1. Με τη προστασία του δασικού πλούτου και των οικοσυστημάτων.
2. Με τη προστασία της βιοποικιλότητας.
3. Με τη δημιουργία κανόνων παραοικονομίας.
4. Με την εμφάνιση φαινομένων καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό δασικό χώρο.

Στη πρόταση που καταθέτουν οι αιρετοί υπογραμμίζεται ότι η παράνομη δράση κυκλωμάτων εκμετάλλευσης του δασικού πλούτου της χώρας έχει μια σειρά από άμεσες συνέπειες όπως, η απορρύθμιση διαδικασιών υλοτομίας, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων, η περιβαλλοντική καταστροφή και η φοροδιαφυγή. Η άνθηση τέτοιου είδους φαινόμενων παραοικονομίας οδηγεί και σε μια σειρά από έμμεσες συνέπειες όπως η διάβρωση του εδάφους και η αύξηση των αερίων ρύπων.

Η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση

Τα μέτρα που προτείνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως υποστηρίζουν θα πρέπει να είναι «άμεσα, δραστικά και συνδυαστικά». Συγκεκριμένα προτείνουν:

Διοικητικά μέτρα

1. Μετακίνηση δασικών υπαλλήλων σε θέσεις εποπτείας δασικών χώρων και κυρίως εκεί που εμφανίζονται με ένταση τα φαινόμενα αυτά.
2. Ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη – επιτήρηση των περιοχών αυτών και ιδίως των εισόδων προς τις δασικές περιοχές (Αξιοποίηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, εθελοντικές ομάδες, κυνηγετικοί σύλλογοι κτλ).
3. Ανάληψη πρωτοβουλίας άμεση και με εγκύκλιο των αρμόδιων υπουργείων για τον άμεσο συντονισμό κρατικών φορέων Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
4. Διάθεση κλιμακίων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για επιτήρηση περιοχών με τον αντίστοιχο σχεδιασμό και υποδομή που χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες για τη πυροπροστασία.

Θεσμικά μέτρα

1. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας και των ποινών με πρόβλεψη κατάσχεσης οχημάτων, εργαλείων κτλ.
2. Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα της νόμιμης αγοράς καυσόξυλων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
3. Επιβολή αυστηρών προστίμων σε όλο το κύκλωμα διακίνησης και διάθεσης καυσόξυλων προερχόμενων από λαθροϋλοτομία.

Επιχειρησιακά μέτρα

1. Σύσκεψη σε κεντρικό επίπεδο με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΣ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΚΕΔΕ κτλ για την άμεση λήψη μέτρων.
2. Ανάπτυξη εταιρικότητας των οικείων Δήμων, των δασικών συνεταιρισμών,  άλλων κοινωνικών συνεταιρισμών και άλλων κοινωνικών φορέων για την ενεργό συμμετοχή τους στο περιορισμό του φαινομένου και τη ταυτόχρονη εξασφάλιση των ετήσιων αναγκών τους σε καυσόξυλα.
3. Καθολική εκπόνηση συνοπτικών μελετών δασοκοπής με την ευθύνη των τοπικών δασικών υπηρεσιών και την εφαρμογή των μελετών αυτών από δασικούς συνεταιρισμούς ή ελλείψει αυτών από αγρότες ή και κτηνοτρόφους της οικείας τοπικής κοινότητας με ειδική άδεια.
4. Πρόβλεψη και έγκριση πίστωσης για τη χρηματοδοτική κάλυψη όσων δράσεων προκαλούν δαπάνη από το Πράσινο Ταμείο. Χρηματοδοτική Γραμμή για τη προστασία του Δασικού Πλούτου.

πηγή: ΟΤΑnews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***