Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Να εμποδίσουμε τη δημοπράτηση των νέων έργων στην Αττική

Με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα της δημοπράτησης της κατασκευής των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι των εργολάβων και των διαχειριστών της εξουσίας.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται η υλοποίηση ενός προαποφασισμένου σεναρίου με διαδικασίες fast track, με όρους που καθορίζονται στα κρυφά και αναπροσαρμόζονται αυθαίρετα, με τη χρήση ενός κακού εργαλείου (ΣΔΙΤ), στην υπηρεσία ενός καταστροφικού μοντέλου διαχείρισης, που έχει στον πυρήνα του βασικές στρεβλές επιλογές, ισοδύναμες ενός οικονομικού, τεχνικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού σκανδάλου.

Επισημαίνεται η ανάγκη της έμπρακτης εκδήλωσης της αντίθεσης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών στα σχέδια που εκτυλίσσονται, ενώ καλούνται σε άμεση συνεννόηση για ένα δυναμικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων και αντιδράσεων: όλες τις συλλογικότητες που εκφράζουν τις αντιστάσεις των πολιτών στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρώτα απ’ όλα στις «στοχευμένες» περιοχές (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο, τοπικά και περιφερειακά αυτοδιοικητικά σχήματα και όλους τους πολίτες της Αττικής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο


πηγή: Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΔΕ: Αναγκαία η λήψη μέτρων για την λαθροϋλοτομία

Να μην «καούν» τα δάση ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) από τα συναρμόδια υπουργεία. Η εκτίναξη του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη «καίει» στην κυριολεξία τεράστιες δασικές εκτάσεις, καθώς χιλιάδες πολίτες προσφεύγουν στη λύση της ξυλόσομπας για να μην παγώσουν. Η αυξημένη ζήτηση ξυλείας έχει ως συνέπεια αρκετοί επιτήδειοι να αποψιλώνουν μεγάλα τμήματα δασικών περιοχών ανενόχλητοι.

Οι δήμαρχοι με πρόταση που έχουν καταθέσει ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να λάβουν μέτρα προστασίας και ελέγχου τέτοιου είδους φαινόμενων.

Με υπόμνημα που έχουν καταθέσει ζητούν να υπάρξει κατάρτιση ειδικού νομοθετικού πλαισίου. Το θέμα της λαθροϋλοτομίας με σκοπό την εμπορία και τη κερδοσκοπία παρουσίασε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ο δήμαρχος Αμφιλοχίας και γενικός γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς πρόκειται για ανεξέλεγκτη και περιβαλλοντικά εγκληματική υλοτόμηση χωρίς κανόνες, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς κανένα έλεγχο. Το πρόβλημα σχετίζεται:

1. Με τη προστασία του δασικού πλούτου και των οικοσυστημάτων.
2. Με τη προστασία της βιοποικιλότητας.
3. Με τη δημιουργία κανόνων παραοικονομίας.
4. Με την εμφάνιση φαινομένων καταπάτησης κάθε έννοιας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε δημόσιο ή ιδιωτικό δασικό χώρο.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ο Αληθινός Φασισμός


Μέρος 1ο


Μέρος 2ο
"Ο φασισμός παρέσυρε τις μάζες γιατί κατόρθωσε να μπει στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου από την πλάγια πόρτα του συναισθηματισμού, παραλύοντας προηγουμένως τέλεια τη λογική."
Βασίλης Ραφαηλίδης, 1966

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ενα γενναίο και τολμηρό «ΟΧΙ»

Η χώρα που επί σχεδόν 80 χρόνια δίνει κεντρικό ρόλο στις εθνικομιλιταριστικές παρελάσεις και παράτες που καθιέρωσε η δικτατορία του Μεταξά, σήμερα για άλλη μια φορά, θερίζει την εθνικιστική παράνοια. Πλέον κάποιοι αρχίζουν να δυσανασχετούν, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το εθνοκεντρικό σκηνικό ταιριάζει πολύ περισσότερο σε μια εθνικιστική επιδρομή παρά σε μια σύγχρονη δημοκρατία.

Αμαλία Τόκα
Στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, όμως, προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτε και επιδίδονται στις business as usual. Σε ένα δημοτικό συμβούλιο, εν μέσω ρουσφετάκηδων και λουφαδόρων, που κλείνει τα μάτια στην εγκληματική δράση των νεοφασιστικών εθνικιστικών συμμοριών, ένας άνθρωπος, μία γυναίκα δημοτική σύμβουλος, η Αμαλία Τόκα, ήταν η μόνη που τόλμησε να εκφράσει με ένα απλό και προφανές αίτημα την αντίθεσή της στην παρουσία του νεοναζιστικού εθνικιστικού μορφώματος στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Ακόμη και μία μόνο φωνή, που παρεμβαίνει ενάντια στην ενεργητική ή παθητική διευκόλυνση της φασιστικής προπαγάνδας, αξίζει! Από μόνη της ίσως δεν φέρνει αποτέλεσμα. Συναντά όμως και μπολιάζεται με άλλες φωνές για έναν κόσμο με αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και ελευθερία.

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών



Προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δ.Σ.
24/10/2012

Αίτημα

Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου για τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν τόσο στην πόλη της Ραφήνας όσο και στο Πικέρμι και σε συνδυασμό με τις φασιστικές προκλήσεις ανά την Ελλάδα (μηδέ εξαιρουμένης και της πόλης μας) της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, καλούμε την Δημοτική Αρχή και τον ίδιο τον Δήμαρχο να μην δώσει βήμα ούτε να επιτρέψει την κατάθεση στεφάνου στους σημερινούς θαυμαστές και απογόνους των συνεργατών των Γερμανών ναζιστών και κατακτητών της πατρίδας μας.

η δημοτική σύμβουλος
Αμαλία Τόκα

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο φασισμός πρώτα έρχεται για τους άλλους...

Δημοσιεύουμε τετρασέλιδη προκήρυξη που μοιράζεται σε σχολεία της περιοχής μας από αντιφασίστες-αντιφασίστριες ανατολικής Αττικής.


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οδηγός φυτεύσεων

http://www.forest.gr/ylh/sites/default/files/ylh/attachments/treeplantingguide.pdf

Ο οδηγός φυτεύσεων δημιουργήθηκε από την εταιρεία ΥΛΗ στο πλάισιο της συνεργασίας της με το UNEP (United Nations Environment Programme) των Ηνωμένων Εθνών για την εκστρατεία PLANT FOR THE PLANET: A BILLION TREE CAMPAIGN.

Ο οδηγός φύτευσης απευθύνεται σε κάθε εθελοντή πολίτη, που θέλει μόνος ή σε ομάδα να συμβάλει ενεργά στο φύτεμα όσο το δυνατό περισσότερων δέντρων.
Επίσης μπορεί να διευκολύνει ομάδες και παιδιά που θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα περιβαλλοντική συνείδηση και κατανοώντας τις θετικές ενέργειες από τη συμμετοχή σε σχετικά προγράμματα.

Ο οδηγός έχει εκδοθεί και στην Αγγλική γλώσσα.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Οδηγός φυτεύσεων640.65 KB
Tree planting guide711.58 KB

πηγή: ΥΛΗ

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας



19-20-21 Οκτώβρη Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού) παλιά αμερικανική βάση.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.

Η δράση και η συμμετοχή σ' αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρ­κελ με­σά­ζων των ερ­γο­λά­βων για σκου­πί­δια, ε­νέρ­γεια και Τ.Α.

Photo: Bundesregierung/Kugler
Η έ­λευ­ση της κα­γκε­λα­ρίου στη χει­μα­ζό­με­νη Ελλά­δα, ε­κτός α­πό τους πο­λυ­συ­ζη­τη­μέ­νους συμ­βο­λι­σμούς υ­πο­στή­ρι­ξης της κυ­βέρ­νη­σης, εί­χε και έ­να πο­λύ πιο πρα­κτι­κό πε­ριε­χό­με­νο που α­να­κοι­νώ­θη­κε ευ­θαρ­σώς: το α­δη­φά­γο ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό εν­δια­φέ­ρον της γερ­μα­νι­κής πλευ­ράς στους το­μείς της υ­γείας, της ε­νέρ­γειας και της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης με ε­πί­κε­ντρο τη δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των.

Σε και­ρούς κρί­σης ό­σο πιο α­πα­ραί­τη­το εί­ναι για τη ζωή μας έ­να α­γα­θό τό­σο πιο ελ­κυ­στι­κό γί­νε­ται ως ε­μπό­ρευ­μα. Ενέρ­γεια, νε­ρό, δια­χεί­ρι­ση α­πορ­ριμ­μά­των, υ­πη­ρε­σίες το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και υ­γεία με­τα­φέ­ρο­νται με γρή­γο­ρους ρυθ­μούς στο πε­δίο των πο­λυε­θνι­κών και των χρη­μα­τι­στη­ρια­κών συ­ναλ­λα­γών σε πα­γκό­σμιο ε­πί­πε­δο.

Η προ­ε­τοι­μα­σία στη χώ­ρα μας έ­χει αρ­χί­σει α­πό και­ρό. Στην ε­νέρ­γεια ό­που η διά­λυ­ση της ΔΕ­Η και το μοί­ρα­σμα της πί­τας στους ε­πι­χει­ρη­μα­τίες ε­πι­βάλ­λε­ται με πο­λι­τι­κές α­πο­φά­σεις ε­δώ και μία δε­κα­ε­τία. Στο νε­ρό με πρώ­τες για εκ­ποίη­ση την ΕΥ­ΔΑΠ και την ΕΥΑ­Θ, με τον νό­μο για τα δι­καιώ­μα­τα χρή­σης, με την ε­ξε­λισ­σό­με­νη ι­διω­τι­κο­ποίη­ση των πο­τα­μών μέ­σω των υ­δρο­η­λεκ­τρι­κών έρ­γων.

Αλλά και στο πε­δίο των σκου­πι­διών ο τζί­ρος εί­ναι σί­γου­ρος και ά­με­σος με το ζε­στό χρή­μα α­πό τα δη­μο­τι­κά τέ­λη. Μία α­κό­μη πιο σκο­τει­νή πλευ­ρά με τε­ρά­στια πε­ρι­θώ­ρια κέρ­δους εί­ναι η διά­θε­ση των βιο­μη­χα­νι­κών α­πο­βλή­των. Πά­νω α­πό έ­να ε­κα­τομ­μύ­ριο τό­νοι βιο­μη­χα­νι­κών και ε­πι­κιν­δύ­νων α­πο­βλή­των το χρό­νο… α­γνοού­νται σύμ­φω­να με ε­κτι­μή­σεις του Υ­ΠΕ­ΚΑ. Η πιο συ­νη­θι­σμέ­νη κα­τά­λη­ξή τους εί­ναι οι χω­μα­τε­ρές και η πα­ρά­νο­μη διά­θε­σή τους γί­νε­ται φυ­σι­κά με το α­ζη­μίω­το. Για­τί να μην μπουν στο παι­χνί­δι και οι με­γα­λο­ε­πι­χει­ρη­μα­τίες;

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι δασολόγοι τους τα ψέλνουν....


Mε αφορμή την έντονη φημολογία για την πιθανή διάλυση της Ειδικής Γραμματείας Δασών (Κεντρική Δασική Υπηρεσία), το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) βγαίνει στον αέρα και ζητάει από τους ιδιοτελείς μαστροχαλαστές του Ελληνικού Δημοσίου να «αφήσουν τα σάπια» - π.χ. τις αντιλογίες περί υπαγωγής των Δασών εδώ ή εκεί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο ΥΠΕΚΑ…  Λέει το Δελτίο Τύπου της ΠΕΔΔΥ :

Δεν πέρασαν δύο χρόνια από τότε που η αρμοδιότητα Δασικής Πολιτικής μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και κάθε μας προσδοκία μετατράπηκε σε απόγνωση. Αντί να συζητάμε για την διοικητική οργάνωση του Τομέα και συνεπώς για τη δασική ανάπτυξη και προστασία, βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης των Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Δασών

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να δώσει επιτέλους εξηγήσεις για την πρόταση που διαμόρφωσε με δική της και μόνο ευθύνη και κατέθεσε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η Ένωσή μας θέτει προ των ευθυνών τους και τον Ειδικό Γραμματέα και την υπηρεσιακή ηγεσία, για τη στάση τους, απέναντι στο διαφαινόμενο ενδεχόμενο διάλυσης της δασικής υπηρεσίας, με στόχο να εξυπηρετηθούν συμφέροντα που επιδιώκουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το «παραεμπόριο» και τα λαθραία από την μεριά του καταναλωτή


Το πόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης λειτουργούν προς όφελος του κράτους και του παρακράτους και σε βάρος των καταναλωτών, δεν φαίνεται πουθενά πιο ξεκάθαρα από την συκοφαντική δυσφήμιση του «παραεμπορίου», και την υποστήριξη που παρέχουν στην διαβρωμένη από τον ναζισμό ελληνική αστυνομία (κρατική και δημοτική), όπως και στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ή των «αγανακτισμένων πολιτών», στις επιθέσεις τους κατά των μεταναστών πλανόδιων πωλητών. Το αν οι χαμηλές τιμές του «παραεμπορίου» ευνοούν τον καταναλωτή, ποτέ δεν μπαίνει καν σαν θέμα συζήτησης.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

MUTE - The visualization of an economic rape


MUTE - The Visualization of an Economic Rape from Yiannis Biliris

Without too many words. Or even better, no words at all. Mute is answering in the following questions: Which is the picture of the Greek crisis? What’s its colour? An economic rape that then turns to a social one.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Για την μάχη της Cable Street (4/10/1936)

"The Ghosts of Cable Street" by The Men They Couldn't Hang

Μικρή σημείωση για τον αντιφασισμό στην Αγγλία

Το 1936 ήταν μια χρονιά όξυνσης των ανταγωνισμών, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών -που μετά την κρίση του 1929 είχαν μπει σε μια τροχιά πολεμικής οικονομικής ανάπτυξης- όσο και κυριότερα στο εσωτερικό τους, ενάντια στο προλεταριάτο. Στην Αγγλία, η εργατική τάξη έδειχνε να μην έχει αναρρώσει ακόμη από την ήττα της Γενικής Απεργίας του 1926 και τη συνακόλουθη αποσύνθεση μέρους της Αριστεράς. Οι φιλελεύθεροι Τόρυς πατούσαν γερά στην κυβέρνηση, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος της επίθεσης στην εργατική τάξη που έβλεπε τα πιο περιθωριοποιημένα κομμάτια της (άνεργοι κλπ) να υποτιμούνται ακόμα περισσότερο. Εκτός όμως από την κεντρική πολιτική σκηνή, μια άλλη δύναμη έκανε την εμφάνισή της, οικειοποιούμενη χαρακτηριστικά του εργατικού κινήματος (πχ. διαδηλώσεις, βία στο δρόμο): οι φασίστες.