Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Χτίζουν επιμελώς ένα αντιπεριβαλλοντικό προφίλ


Νέα απόπειρα του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας να εφαρμόσει έναν ιδιαίτερα δασοκτόνο νόμο, το άρθρο 12 του ν. 4315/2014 που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 2014 σε περίοδο προεκλογική. Στο έκτακτο δ.σ. της 16ης Ιουλίου ο εισηγητής E. Μπουρνούς πρότεινε τη μεταφορά κονδυλίου "λόγω καταληκτικών προθεσμιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση ... [για] σχετική μελέτη λόγω καταληκτικής ημερομηνίας του Ν. 4315/2014 άρθρο 12 περί νομιμοποίησης λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων εντός δασικών εκτάσεων" [1] στο Οχυρό της Ραφήνας. Δεδομένου ότι το καθεστώς των αθλητικών εγκαταστάσεων προβλέπεται από προηγούμενο νόμο, η επίκληση και εφαρμογή του νόμου-οδοστρωτήρα 4315 προκαλεί τους κατοίκους που επαγρυπνούν για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Εκπρoσωπώντας την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S. ζητήσαμε το λόγο και ενημέρωσαμε το δ.σ. σχετικά με τον αντιπεριβαλλοντικό χαρακτήρα αυτού του νόμου. Επικαλεστήκαμε τις θέσεις του ελληνικού τμήματος του WWF για τον "σκανδαλωδώς πελατειακό και δασοκτόνο νόμο 4315/2014 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 ενώ φαινόταν πως η χώρα πάει για εκλογές" [2], ένα νόμο που "ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λόγω του προφανούς πελατειακού του χαρακτήρα" και, όπως τονίζει το WWF, "είναι αναγκαίο να καταργηθούν άμεσα τουλάχιστον τα άρθρα 12 και 59" διότι "με τις διατάξεις αυτές υποβαθμίζεται σοβαρά η δασική νομοθεσία" [3].

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε σε Δελτίο Τύπου του ΥΠΑΠΕΝ [4] όπου ο ίδιος ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης "τόνισε την προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας για αλλαγές στη δασική νομοθεσία, ιδίως όσον αφορά τις διατάξεις των νόμων 4280 και 4315" λόγω των "προβλημάτων εφαρμογής των δύο τελευταίων νόμων". Ειδικότερα το άρθρο 12 του νόμου περιλαμβάνεται στις "άμεσα καταργούμενες διατάξεις μνημονιακών νόμων" που προτείνονται προς το ΥΠΑΠΕΝ από την Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δ.Υ. [5].

Συμπληρώσαμε δε ότι ο δήμος Ραφήνας έχει καταγραφεί ως αντιπεριβαλλοντικός δήμος, λόγω σειράς αποφάσεων εχθρικών προς το περιβάλλον για τις οποίες ελέγχεται από περιβαλλοντικούς φορείς και ενεργούς πολίτες. Σταχυολογούμε ενδεικτικά τρία πρόσφατα παραδείγματα:

1. Επιστολή του WWF Ελλάς [α.π. 49/24-4-2015] με την οποία ο Δήμος ελέγχεται για την απόφαση 5/2015 περί "μελέτης επισήμανσης των προς οριοθέτηση οικισμών στερούμενων νόμιμης έγκρισης βάσει των άρθρων 23 και 24 του ν. 3889/2010, χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά στους οικισμούς". Το WWF Ελλάς ζητά από τον Δήμο "Σε συνέχεια του προγράμματος προστασίας δασών του WWF Ελλάς και προκειμένου να είμαστε πλήρως ενήμεροι για τις πραγματικές συνθήκες της περιοχής για την άσκηση του δικαιώματος αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών [...] παρακαλούμε θερμά όπως μας διευκρινίσετε τους οικισμούς που θα περιληφθούν στη μελέτη που μνημονεύεται στην υπ' αριθμό 5/2015 απόφαση" και ζητά επιπλέον "την εισήγηση της υπηρεσίας σας που προσδιορίζει τους οικισμούς που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και μπορούν να υπαχθούν σε πολεοδόμηση" καθώς και αντίγραφο της μελέτης. Στενό μαρκάρισμα από το WWF για την αδιαφανή, αν όχι σκοτεινή, απόφαση του δήμου που στοχεύει στην απομείωση του δασικού πλούτου της περιοχής.

2. Σε άρθρο μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Αμαρυσία, ο δήμος Ραφήνας έχει την τιμητική του: "Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί σιγά-σιγά, τρώνε ότι έμεινε από το βουνό. Η τοπική αυτοδιοίκηση όταν δεν βοηθά την οικοπεδοποίηση, όπως ο δήμος Ραφήνας, δείχνει αδυναμία να κινηθεί επιθετικά και γόνιμα, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων."

3. Δελτίο Τύπου των Οικολόγων-Πράσινων, ύστερα από επιτόπια επίσκεψή τους στο Δασαμάρι, γράφει: "Ανησυχητική είναι επίσης και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πικερμίου-Ραφήνας (Φεβρουάριος 2015) για έγκριση μελέτης οριοθέτησης οικισμών Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που στερούνται νόμιμης έγκρισης, έτσι ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις του καταστρεπτικού Ν. 3889/2010 παράλληλα με την άρση της αναδάσωσης στην περιοχή. Η Σ.Γ. της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων προσκαλεί τις δημοτικές αρχές να μην ενδώσουν στα σχέδια των καταπατητών..."

Κυρίως όμως ο δήμος Ραφήνας καταγράφεται ως αντιπεριβαλλοντικός δήμος στη συνείδηση των κατοίκων του που αγωνίζονται να προστατεύσουν και να διασώσουν τα υποβαθμιζόμενα ή απειλούμενα οικοσυστήματα της περιοχής μας και απέναντί τους βρίσκουν τον ίδιο το δήμο.

Παραλειπόμενο 1: Πριν καλέσουμε το δήμο να σταματήσει να καλλιεργεί το αντιπεριβαλλοντικό προφίλ του, ο αντι-δήμαρχος E. Μπουρνούς επιδόθηκε στη συνήθη εκτροπή του, εκμηδενίζοντας τον πρόεδρο του ΔΣ, διακόπτοντας με απαράδεκτα έντονο ύφος και φωνασκώντας προς την κατεύθυνση των λιγοστών κατοίκων που εννοούν να μην αφήνουν τα κοινά κεκλεισμένων των θυρών. Με παντελή έλλειψη μέτρου και αιδούς πεταγόταν όρθιος και κραύγαζε "δεν σας αφήνω να ολοκληρώσετε! ...ντροπή σας που ερχόσαστε εδώ! ...όχι δεν θα μιλήσεις!" Άραγε με αυτό το ιταμό επίπεδο επιχειρεί να αποτρέψει κατοίκους με συγκρότηση και γνώσεις, να ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμα του λόγου στα δημοτικά συμβούλια; Γιατί ενήλικες δημοτικοί σύμβουλοι ανέχονται ανελλειπώς την προσβλητική συμπεριφορά του; Μήπως συντρέχει κάτι άλλο;
Ο άνθρωπος αυτός είναι πολύ λίγος για ...δήμαρχος.


Βίντεο της συνεδρίασης από την ιστοσελίδα irafina.gr

Παραλειπόμενo 2: Στη σχετική απόφαση [αρ. αποφ. 162/2015] που ελήφθη κατά πλειοψηφία, με λευκή ψήφο της Αμαλίας Τόκα (Μέτωπο Ψηλά), έχει απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά στο ν. 4315....


2 σχόλια :

  1. Ανώνυμος27/7/15, 10:33 π.μ.

    Δυστυχώς η πολιτική του Δήμου Ραφήνας -Πικερμίου δείχνει ότι το περιβάλλον, η περιουσία αλλά και η ποιότητα ζωής μας απειλούνται από την πολιτική των Δημάρχων. Οι 2 αυτοί άρχοντες, δεν σέβονται τους δημότες που χρεώνουν με δυσβάστακτα τέλη για άλλα αντί άλλων ΜΠΕ και έργα χωρίς να λογοδοτούν και να έχουν αίσθηση ευθύνης και χρηστής διοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή η πρόσκληση για το Δ.Σ. της 16ης Ιουλίου με την αναφορα στον αντιδασικό νόμο 4315/2015 έχει διαγραφεί από το σάϊτ του δήμου και προκειμένου οι θέσεις μας να έχουν πλήρη τεκμηρίωση, την προσθέτουμε εδώ:

    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα κάτωθι θέματα για τους παρακάτω αναφερόμενους λόγους:

    Λόγω καταληκτικών προθεσμιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση α) για την επίλυση του αποχετευτικού θέματος του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου πρέπει να ενταχθεί η διερεύνηση και αξιολόγηση των τεχνικών επιλογών διαχείρισης λυμάτων των Δήμων Σπάτων – Αρτέμιδας και Ραφήνας – Πικερμίου και β) σχετική μελέτη λόγω καταληκτικής ημερομηνίας του Ν. 4315/2014 άρθρο 12 περί νομιμοποίησης λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων εντός δασικών εκτάσεων πρέπει να παρθεί απόφαση περί:.

    1. Λήψη απόφασης περί τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος έτους 2015.

    Επειδή η οικονομική επιτροπή έχει την υποχρέωση να υποβάλλει στο δημοτικό συμβούλιο έκθεση για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του β΄ τριμήνου 2015 εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη λήξη του β’ τριμήνου, δηλαδή έως 30/7/2015 και μέχρι 30/7/2015 δεν θα ακολουθήσει άλλη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου πρέπει να συζητηθεί το θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως:

    2. Λήψη απόφασης περί έγκρισης της υπ’ αριθμ. 153/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά την έκθεση κατάστασης εσόδων – εξόδων του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου Β’ τριμήνου 2015.

    Επίσης επειδή υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στο Ν. 4321/2015 και την καταβολή δόσεων (εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ένταξη),πρέπει να παρθεί απόφαση έγκρισης διάθεσης πίστωσης ώστε να γίνει δυνατή η καταβολή χρημάτων σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου από εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, αλλά και άλλων εγγραφών που έχουν ανελαστικές ημερομηνίες πρέπει να συζητηθεί το θέμα

    3. Λήψη απόφασης περί έγκρισης της 7ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού έτους 2015.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΜΙΣΟΚΟΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***