Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Σιγή ιχθύος και τρομοκρατία για τους λαθρολατόμους της Πεντέλης


Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το παράνομο κύκλωμα

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Eνα πέπλο σιωπής που συνοδεύεται από απειλές και τρομοκρατία έχει σκεπάσει την περιοχή της Πεντέλης έπειτα από τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το κύκλωμα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου και εκφόρτωσης μπάζων στο Πεντελικό.

Ενάμιση και πλέον μήνα μετά το πρώτο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το κύκλωμα που λυμαίνεται το βουνό, οι τοπικοί άρχοντες κρατούν το στόμα τους κλειστό παρόλο που, όπως αποδείχθηκε, γνωρίζουν με το… παραπάνω τον επικεφαλής του κυκλώματος και τη δράση του, επιχειρώντας έτσι να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Ανάλογο δρόμο επέλεξαν να ακολουθήσουν ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν απειληθεί ανοιχτά ή μη, ενώ κάποια άλλα στελέχη της αυτοδιοίκησης επέλεξαν να δώσουν πολιτική χροιά στις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπονοώντας πολιτική σκοπιμότητα.

Ομως, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την υπόθεση από το Αστυνομικό Τμήμα Πεντέλης σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Μεταλλείων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Δικαιοσύνη εξακολουθεί να κωφεύει, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιος εισαγγελέας έχει επιληφθεί της υπόθεσης.

Αυτή η ηχηρή απουσία της Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που ενοχοποιήθηκαν και απειλούνται από τον επικεφαλής τους κυκλώματος.

Υπενθυμίζεται ότι σε τρία κλιμακούμενα ρεπορτάζ, η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως της δημοσιότητας ακράδαντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, βρισκόταν σε έξαρση παράνομη εξόρυξη μαρμάρου στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, στο εγκαταλειμμένο λατομείο Πολυχρονίου.

Με οπτικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) που αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα αποδείχθηκε ότι επικεφαλής της παράνομης δραστηριότητας είναι ο 58χρονος Νεοπεντελιώτης Κ.Ν., ο οποίος πραγματοποιεί τις παράνομες εξορύξεις μαρμάρου μαζί με τον γιο του Β.Ν. Στο παρελθόν οι ίδιοι είχαν συλληφθεί για τα ίδια αδικήματα.

Πολιτικές «άκρες»


Πατέρας και γιος εν ώρα εργασίας

Ο Κ.Ν. και ο γιος του δραστηριοποιούνται επισήμως με εταιρεία που εκτελεί χωματουργικές εργασίες και διαθέτει έναν στόλο σκαπτικών και φορτηγών οχημάτων, που χρησιμοποιούν για την εξαγωγή και μεταφορά των ογκόλιθων του μαρμάρου που εξορύσσουν και οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε παράνομη περιφραγμένη μάντρα, εντός αναδασωτέας περιοχής, λίγο μετά τα τελευταία σπίτια στη Νέα Πεντέλη.

Και γι’ αυτή την εξόφθαλμη παρανομία δεν έχουν πράξει τίποτα μέχρι και σήμερα οι δημοτικοί άρχοντες της Πεντέλης ούτε κάποια άλλη αρμόδια αρχή.

Η παράνομη δραστηριότητά τους είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τόσο στη Νέα όσο και στην Παλαιά Πεντέλη. Ωστόσο οι μισοί τον φοβούνται, καθώς είχε απειλήσει ανθρώπους, και οι άλλοι μισοί θεωρούν ότι έχει «άκρες» που τον καλύπτουν σε όλο το φάσμα της εξουσίας.

Οπως αποκαλύφθηκε σε σχετικό βίντεο που δημοσιοποίησε η «Εφ.Συν.», χαρακτηριστικό των υψηλών γνωριμιών που διαθέτει ο επικεφαλής του κυκλώματος είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013 ο K.Ν. ήταν «εκλεκτό» στέλεχος του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου.

Κάτι που ομολόγησε ο ίδιος ο κ. Στεργίου σε προεκλογική ομιλία του στη Νέα Πεντέλη στις 11/12/2013. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του η «Εφ.Συν.», ο κ. Στεργίου δήλωσε ότι δεν θυμόταν να είχε πει κάτι τέτοιο, ενώ όταν δημοσιοποιήσαμε το σχετικό βίντεο, ο δήμαρχος Πεντέλης το προσπέρασε με τη σιωπή του.

Εξάλλου, καταδείχτηκε ότι η χωματουργική εταιρεία που κατέχει ο καταστροφέας της Πεντέλης μαζί με τον γιο του μετείχε συμβάλλοντας… εν είδει αγαθοεργίας σε σεμινάριο διάσωσης που διοργάνωσαν τον Απρίλιο του 2012 δύο ιδιωτικές εταιρείες σε αίθουσα του δημοτικού καταστήματος Πεντέλης, υπό τη σκέπη του δημάρχου Πεντέλης.

Κι ακόμη, ότι τα σκαπτικά μηχανήματα του Κ.Ν. συμμετείχαν στη διάνοιξη των δασικών δρόμων στην Πεντέλη που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΣΠΑΠ, Βλάσση Σιώμου, και του δημοτικού συμβούλου Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλου, οι οποίοι γνώριζαν για τις παράνομες δραστηριότητες πατέρα και γιου.

Στην ουσία, αποδεχόμενοι τη συμμετοχή ανθρώπων που λεηλατούν το βουνό σε έργα που, θεωρητικά τουλάχιστον, αποσκοπούσαν στην προστασία του Πεντελικού!

Μάλιστα, η «Εφ.Συν.» δημοσίευσε φωτογραφία από τις συγκεκριμένες εργασίες στην οποία εικονίζονται να ποζάρουν αγκαλιά φορώντας γιλέκα των εθελοντών του ΣΠΑΠ ο γιος του Κ.Ν. με τον δημοτικό σύμβουλο Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλο.

Σενάριο «πολιτικοποίησης»


Παράνομες εργασίες στο λατομείο του Νυμφαίου

Θα περίμενε κανείς ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης θα έδινε το έναυσμα προκειμένου να πέσει άπλετο φως και ότι ο δήμαρχος Πεντέλης, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και οι συμμετέχοντες σε αυτόν, καθώς και οι φορείς που αναφέρονταν στα δημοσιεύματα θα προέβαιναν σε κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα που ανέκυψε.

Οτι κάποιος θα έκανε κάτι για να σταματήσει οριστικά την εγκληματική δράση των λαθρολατόμων του Πεντελικού. Τουναντίον, όχι μόνο δεν δόθηκαν εξηγήσεις, αλλά επιχειρήθηκε ο αποπροσανατολισμός. Τα γεγονότα που ακολούθησαν των αποκαλύψεων είναι ενδεικτικά.

Επειτα από τη δημοσίευση του δεύτερου σχετικού ρεπορτάζ στις 6/9, ο κ. Στεργίου απέστειλε δύο επιστολές προς την εφημερίδα και τον συντάκτη των ρεπορτάζ, δίχως να κάνει την παραμικρή κουβέντα για το… μάρμαρο, δηλαδή για την ουσία των καταγγελλόμενων.

Στην πρώτη εξ αυτών ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι επιχειρούμε να σπιλώσουμε το όνομά του και να αμαυρώσουμε την πολύχρονη πορεία του ως αιρετού άρχοντα τόσο στον Δήμο Πεντέλης για πέντε θητείες, όσο και στον ΣΠΑΠ στο παρελθόν.

Υπαινίχθηκε δηλαδή -προσπερνώντας όλα όσα αποκαλύφθηκαν- ότι πίσω από τα δημοσιεύματα υπήρχε κάποια πολιτική σκοπιμότητα.

Κατά διόλου διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα που λάβαμε την πρώτη επιστολή του κ. Στεργίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γραμματεία της «Εφ.Συν.» και ο λαθρολατόμος Κ.Ν. ζητώντας να μιλήσει με τον συντάκτη.

Οπως είπε, προκειμένου να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, καθώς «δεν ήταν εμπεριστατωμένο το ρεπορτάζ» και προκειμένου να «μη γίνεται πολιτική» μέσω αυτού. Πολιτική σκοπιμότητα, λοιπόν, υπονόησε και ο καταστροφέας της Πεντέλης!

Στην ίδια ακριβώς «γραμμή» κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά τη δημοσίευση του δεύτερου ρεπορτάζ όπου, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, δέχτηκε πυρά από δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους για κάλυψη των λαθρολατόμων.

Ποιες ήταν οι εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Σιώμος; Τις αποκάλυψε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς και μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κηφισιάς που πραγματοποιήθηκε αργότερα την ίδια μέρα, στην πράξη συντασσόμενος με την κοινή γραμμή της «πολιτικής σκοπιμότητας» που είχε ήδη επινοηθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αδύνατον να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα…

«Τελικά, η εντύπωση ουσιαστικά που υπάρχει είναι ότι πρόκειται για ένα θέμα ενδοδημοτικό των συναδέλφων της δημοτικής αρχής του Δήμου Πεντέλης και της αντιπολίτευσης.

Η εξόρυξη γίνεται όπως λένε πολλά χρόνια, τώρα απλώς αναδείχθηκε το θέμα από συνάδελφο της αντιπολιτεύσεως, τον κ. Φειδοπιάστη (σ.σ. επικεφαλής του συνδυασμού «Πεντέλη εν Δράσει», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου Πεντέλης).

»Αυτό λοιπόν που έχει ειπωθεί είναι ότι πραγματικά ξέρουν ποιος είναι συγκεκριμένα, εμφανίζεται σε ώρες που είναι πολύ αδύνατον να εντοπιστεί από τις αρχές και σε ό,τι αφορά το θέμα του πρώην δημάρχου Μελισσίων ότι ήταν στη φωτογραφία (σ.σ. κάνει λάθος, εννοεί του δημοτικού συμβούλου Πεντέλης, Δημήτρη Σταυρόπουλου) μαζί με συνεργάτη του υποτιθέμενου παρανομούντα, δεν επρόκειτο περί αυτού, αλλά μια μπουλντόζα που ήταν ιδιοκτησία του συγκεκριμένου εργολάβου. Δηλαδή δεν υπάρχουν στοιχεία επίσημα τα οποία…»
.

Εχοντας υποπέσει σε ανακρίβειες και προσπερνώντας τις δέουσες εξηγήσεις για την επίμαχη φωτογραφία, ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε: «Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι σαφώς το θέμα τώρα αναδείχθηκε επειδή υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση στον συγκεκριμένο δήμο. Δεν εμπλέκεται ο ΣΠΑΠ στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το δημοσίευμα ήταν στην “Εφημερίδα των Συντακτών” και στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο”. Αυτοί ανέδειξαν το θέμα. Ουσιαστικά ήταν μια μομφή κατά του νυν δημάρχου, του κ. Στεργίου. Γι’ αυτό πρόκειται. Εγώ ενημερώνω συγκεκριμένα τι μας είπε ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στο Δ.Σ. που συνεδρίασε».


Νόμος της σιωπής


Απρίλιος 2013

Ωστε έτσι, λοιπόν! Επειδή η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε το κύκλωμα της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου και στη συνέχεια το ανέδειξε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης στην εκπομπή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», επινοήθηκε το σενάριο της αριστερής πολιτικής σκοπιμότητας που θέλει να χτυπήσει τον δήμαρχο Πεντέλης και τους συνεργάτες του στον ΣΠΑΠ.

Αποδίδοντας ψευδώς ότι το θέμα αναδείχθηκε από τον κ. Φειδοπιάστη, καθώς ο τελευταίος δεν είχε θέσει τέτοιο ζήτημα, αλλά κλήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στον Κ. Αρβανίτη.

Γίνεται φανερό ότι αυτό το σενάριο επινοήθηκε ώστε να δικαιολογηθεί η σιγή ιχθύος που επιλέχθηκε από τους αναφερόμενους σε αυτή την υπόθεση. Μια σιωπή που διατηρήθηκε και στον απόηχο των αποκαλύψεων, στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης που πραγματοποιήθηκε στις 22/9 και όπου η παράνομη εξόρυξη στο Πεντελικό έχει να συζητηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Και εκεί ο δήμαρχος Πεντέλης δεν τόλμησε να αρθρώσει κουβέντα για το ζήτημα, όπως δεν τόλμησε να το θέσει προς συζήτηση και κανείς από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του κ. Φειδοπιάστη που υποτίθεται ότι το ανέδειξε. Ετσι, ακόμη μια ευκαιρία για να δοθούν κάποιες στοιχειώδεις εξηγήσεις πήγε χαμένη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το θέμα δεν τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ούτε από τον δημοτικό σύμβουλο Μανώλη Γραφάκο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος απειλήθηκε ανοιχτά από τον Κ.Ν. επειδή τόλμησε να αναδημοσιεύσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook το πρώτο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για το ζήτημα συνοδευόμενο από το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο συγκεκριμένος κύριος (σ.σ. ο Κ.Ν.) ήταν φανατικά πολέμιός μου και υποστηρικτής του Στεργίου. Σε πολλά θέματα εκπτώσεις από εμένα δεν γίνονται. Απλά όσοι θέλουν μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους να δουν τι συμβαίνει γύρω τους».

Σε επόμενο σχόλιό του στο facebook ο κ. Γραφάκος γνωστοποίησε ότι απειλήθηκε από τον Κ.Ν., γεγονός που κατήγγειλε και στην εκπομπή του Κ. Αρβανίτη (7/9) προσθέτοντας ότι έκανε αναφορά γι’ αυτό στο Α.Τ. Πεντέλης.

«"Αν θέλεις πόλεμο, θα τον έχεις"... Αυτό το μήνυμα μου έδωσε ο κύριος που παράνομα κάνει εξορύξεις μαρμάρων στο Πεντελικό», έγραψε.

Ετσι, τελικά, οι προαναφερόμενοι επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής καθώς, ευρισκόμενοι ή έχοντας περάσει από επιτελικές θέσεις στον ΣΠΑΠ, επιχειρούν να αποποιηθούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην ασύδοτη καταστροφή του Πεντελικού από την παράνομη εξόρυξη και την εκφόρτωση μπάζων. Και παρόλο που είναι γνωστό ότι η σιωπή είναι συνενοχή.

Σωρεία απειλών


Προς διερεύνηση του λατομείου, προκειμένου να εξακριβωθεί
πού θα γίνει η αποκόλληση των μαρμάρινων όγκων

Η συγκάλυψη της υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αποθράσυνση του επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαινόταν το βουνό, καθώς τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» τον ανάγκασαν να διακόψει τις παράνομες εξορύξεις - ό,τι δηλαδή εδώ και τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να πετύχουν οι αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Ετσι, έχοντας χάσει το… μεροκάματο, καθώς οι παραγγελίες που έχει για το πανάκριβο πεντελικό μάρμαρο εξακολουθούν να τρέχουν δίχως να μπορεί να τις εξυπηρετήσει, ο Κ.Ν. απειλεί «θεούς και δαίμονες» προς όλες τις κατευθύνσεις προσωπικά ή μέσω τρίτων.

Ο κ. Γραφάκος ήταν ο πρώτος που απειλήθηκε ανοιχτά από τον Κ.Ν., αλλά δεν είναι ο μόνος, καθώς έχουν απειληθεί και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της Πεντέλης.

«Μαζευτείτε, θα σας κόψω τα πόδια», είναι το μήνυμα που στέλνει ο Κ.Ν. προς όλες τις κατευθύνσεις, καθώς, απ’ ό,τι φαίνεται, θεωρεί ότι το αποδεικτικό οπτικό υλικό που τον «καίει» δόθηκε στην «Εφ.Συν.» από κάποιον ή κάποιους από τους περιπατητές του βουνού.

Λόγος για τον οποίο κινεί «γη και ουρανό» προκειμένου να τους εντοπίσει και να εκδικηθεί. Μάλιστα, αποπειράθηκε πρόσφατα να ξυλοκοπήσει άτομο που θεώρησε «ύποπτο» στη Νέα Πεντέλη.

Οπως δείχνουν οι εξελίξεις και με την επικράτηση της τρομοκρατίας και του φόβου, εάν δεν επιληφθεί άμεσα η Δικαιοσύνη η τραμπούκικη δράση του Κ.Ν. θα συνεχιστεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα και η ζωή ανθρώπων που θεωρεί ότι του χάλασαν τη δουλειά.

Και είναι επιτέλους ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς η εντολή που έδωσε στο Α.Τ. Πεντέλης να σχηματίσει έναν φάκελο για την υπόθεση, που μπορεί να εξεταστεί και σε κάποια χρόνια, φαίνεται ότι καθίσταται παντελώς ανεπαρκής.

Αλλωστε, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το αν υπάρχει κύκλωμα που καλύπτει τον Κ.Ν. και αν οι «γνωριμίες» που διαθέτει του εξασφαλίζουν την αναγκαία ομπρέλα προστασίας προκειμένου να συνεχίζει τις κατ’ επάγγελμα πανομοιότυπες παρανομίες.

1 σχόλιο :

  1. Ο Τ. Σαράντης μιλά για την υπόθεση παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη (audio)

    Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» Τάσος Σαραντής μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Νίκο Τσιμπίδα και αναφέρθηκε σε απειλές που δέχονται ανθρώπινες ζωές μέχρι και σε ξυλοδαρμό σχετικά με την υπόθεση παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη. «Είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθεί η υπόθεση», συμπλήρωσε.

    Ακούστε το ηχητικό από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***