Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Επιστολή της κινηματογραφικής λέσχης Πικερμίου "Ciné Σχολειό" επί της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης

9-7-2018
Αγαπητή κυρία Αναστασιάδου,

σας αποστέλλουμε ηλεκτρονική επιστολή με το ως άνω θέμα, την οποία σας παρακαλούμε, εκτός από την αποστολή του σχετικού αριθμού πρωτοκόλλου εισερχομένων, να κοινοποιήσετε στο προεδρείο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, στα διαβουλευόμενα μέλη, καθώς και στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου.

Λάβαμε στις 4/7/2018 τα πρακτικά της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που είχε συνεδριάσει στις 21/6/2018.

Δεν θα σχολιάσω την εβδομάδα που παρήλθε προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα πρακτικά, τα οποία για ακόμη μια φορά δεν είναι τα πραγματικά (φανταζόμαστε πως εκείνοι των οποίων ο λόγος παραποιήθηκε, θα έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί) αλλά οφείλουμε να παρατηρήσουμε την ελλειπτική και τροποποιημένη κατά το δοκούν(;) αποτύπωση των πεπραγμένων της επιτροπής.

Επίσης πρέπει να παρατηρήσουμε πως έγινε σαφής η ανάγκη αποστολής των τοποθετήσεων των συμμετεχόντων γραπτώς στον δήμο και την Επιτροπή Διαβούλευσης με την παραλαβή του αντιστοίχου αριθμού πρωτοκόλλου. Έγινε σαφής γιατί αν κάποιες συλλογικότητες δεν είχαν προνοήσει (η εμπειρία τους πολύτιμος σύμβουλος στα σχετικά με τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου) ώστε να στείλουν τις τοποθετήσεις τους γραπτά, αυτές θα είχαν εξαφανιστεί από τα πρακτικά αφού δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά στο σώμα τους.

Για το φαινόμενο υπεύθυνη είναι μόνο η διοίκηση και ο επικεφαλής της ιεραρχίας, ήτοι ο δήμαρχος, ο οποίος φέρει ακέραια την ευθύνη και ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Αν λοιπόν προχωρήσουμε σε περαιτέρω ανάλυση του γιατί συμβαίνει αυτή η παραποίηση των πεπραγμένων, θα δούμε πως αποσιωπώνται πάντα, οι αντίθετες προς την άποψη της δημοτικής αρχής, απόψεις.

Στην τοποθέτηση της κινηματογραφικής λέσχης Πικερμίου «Σινέ Σχολειό», κατατεθείσα γραπτώς στον δήμο με α.π. 8113/25-6-2018 παρατηρούμε και καταγγέλλουμε πως:

«….σε αντίθεση με το ορισθέν από την πρόσκληση, ειπώθηκε από το προεδρείο της συνεδρίασης πως το θέμα της συνεδρίασης ήταν απλά να γίνει συζήτηση δίχως να ακολουθήσει ψηφοφορία επί της γνωμοδότησης της επιτροπής».

Τελικά, όπως διαβάζουμε στα πρακτικά, διεξήχθη ψηφοφορία. Αναζητώντας την αλήθεια διαπιστώσαμε πως κανείς από τους υφ' ημών ερωτηθέντες, δεν ήξερε κάτι σχετικά και επίσης, ως μέλος της επιτροπής, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΕΙ.

Η επιτροπή που «θα συζητούσε απλά» γιατί δεν θα μπορούσε να "ψηφίσει σε αυτή τη φάση" κατά τα λεχθέντα από το προεδρείο, έδωσε αποτέλεσμα 22 θετικών και 3 αρνητικών ψήφων!!!.

Σημειώνουμε πως η παραχώρηση των παραλιών στον δήμο (η μετατόπιση τους από τη χερσαία ζώνη του λιμένα στον δήμο) είναι κάτι το οποίο είναι θεμιτό και εντός πλαισίων της λογικής και της δημοκρατικής νομιμότητας. Όμως ποιες είναι οι διαδικασίες παραχώρησης; Πως θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η διαφύλαξη του δημοσίου αγαθού που είναι οι παραλίες μας, το φυσικό μας περιβάλλον που τις καθιστά ελκυστικές;


Τα πρώτα μηνύματα για τη διαδικασία και τη διαφάνεια των προθέσεων του παραχωρησιούχου δήμου, έρχονται από τη στάση του προεδρείου της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, η οποία κατασκεύασε ένα αποτέλεσμα που το ονομάζει «αποτέλεσμα ψηφοφορίας επί της γνωμοδότησης». Μίας ψηφοφορίας την οποία ο ίδιος ο δήμαρχος αρνήθηκε πως θα λάβαινε χώρα, μέσα στη συνεδρίαση την ίδια.

Η τήρηση των κανόνων και του δικαίου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα ενός από τους δημοκρατικότερους θεσμούς, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Η υποβάθμιση την οποία γνωρίζει, δυστυχώς όχι για πρώτη φορά, δεν τιμά ούτε τα μέλη της, μεταξύ των οποίων είναι και ο εκπρόσωπος της κινηματογραφικής μας λέσχης, αλλά κυρίως δεν τιμά τον ίδιο τον δήμο.

Με την ελπίδα πως τα λάθη αναγνωρίζονται και διορθώνονται.

Για την κινηματογραφική λέσχη Πικερμίου «Ciné Σχολειό»,

Νίκος Σίμος

Η επιστολή έλαβε αρ. πρωτ. 8746/9-7-2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***