Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Τρίβουν τα χέρια τους οι καπιταλιστές του τουρισμού

Με την απόφαση για τις φρυγανικές εκτάσεις:
Τρίβουν τα χέρια τους οι καπιταλιστές του τουρισμού


Σημαντικό πλήγμα στο δασικό πλούτο της χώρας κατάφερε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών με τη γνωμοδότησή του για τα φρύγανα, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα έβγαλε εκτός δασικής προστασίας. Το πλήγμα είναι μεγάλο ιδιαίτερα στα νησιά, όπου έχει καταργηθεί το τεκμήριο του δημοσίου. Μιλάμε για τα νησιά, όπου οι οικοπεδοφάγοι είχαν βάλει στο στόχαστρο δασικές εκτάσεις, προκειμένου να χτίσουν πολυτελείς βίλες και τουριστικά καταλύματα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει η εξαίρεση εκτάσεων από την προστασία της δασικής νομοθεσίας, σε νησιά όπως η Μύκονος.

Η επίθεση αυτή ενάντια στις φρυγανικές εκτάσεις είναι παλιά ιστορία και πέρασε από πολλά κύματα, μιας και ο στόχος ήταν η δόμηση πολυτελών βιλών για τουριστική αξιοποίηση. Κάποια στιγμή και αφού χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια, το ΣτΕ εξέδωσε την ιστορική απόφαση 32/2013, η οποία αναγνώριζε τον επιστημονικό ορισμό του δάσους και περιλάμβανε πλέον τα φρύγανα στην κατηγορία των δασικών εκτάσεων. Η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος μαζί με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες έκανε τα πάντα για να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση του ΣτΕ.

Ιδιαίτερα ο υπηρεσιακός παράγοντας, που προΐστατο του αρμόδιου τμήματος για τους δασικούς χάρτες, έκανε τα πάντα για να μη σταλεί η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ, με στόχο να μη καταγράφονται στους δασικούς χάρτες τα φρύγανα ως δασική έκταση. Η καθυστέρηση αυτή διήρκησε αρκετό καιρό προκειμένου να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα ακύρωνε στην ουσία την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας, αναβαθμισμένος πια από προϊστάμενος Τμήματος σε προϊστάμενο Διεύθυνσης, έλαβε μέρος στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών —όπως δικαιούνταν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία— και με την ψήφο του έδωσε τη χαριστική βολή.

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στους δασολόγους που γνωρίζουν καλά τη δασική νομοθεσία, το γεγονός ότι ο Φάμελλος έσπευσε να εκδώσει απόφαση με την οποία αποδέχτηκε τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Προκάλεσε αίσθηση γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εκείνο που όφειλε να κάνει ο Φάμελλος ήταν να φροντίσει να έχει καταρχάς εξουσιοδοτική πράξη για την έκδοση υπουργικής απόφασης. Επέλεξε, όμως, σκόπιμα αυτή την τακτική για να χρεώσει με ευθύνες τα μέλη του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών.

Μετά απ’ αυτή την απροκάλυπτη γνωμοδότηση του ΤΣΔ, την οποία επικύρωσε ο Φάμελλος, θα φουντώσει η άναρχη δόμηση στα νησιά με τον πολύ και ακριβό τουρισμό, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***