Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Ο Φάμελλος αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ, που καταργεί την υπουργική απόφαση νομιμοποίησης των οικιστικών πυκνώσεων

Στις 5 Απρίλη του 2019, η ολομέλεια του ΣτΕ σε μείζονα σύνθεση, εξέδωσε τέσσερις αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που νομιμοποιεί τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις είναι αντισυνταγματική και πρέπει να καταργηθεί. Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι το ΣτΕ δεν εξέδωσε τις συγκεκριμένες αποφάσεις επειδή θέλει να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας, αλλά γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει ότι η δόμηση μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις εξυπηρετεί το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον.

Στις 24 Απρίλη, η ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων) έστειλε στους υπουργούς Σταθάκη και Φάμελλο και στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΓΔΔΔΠ) την απόφαση 688/2019 του ΣτΕ και ζήτησε να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή της. Λάβαμε γνώση αυτής της παρέμβασης της ΠΕΔΔΥ και επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της ΓΔΔΔΠ, από τον οποίο ζητήσαμε να μας ενημερώσει, ως όφειλε, για τις ενέργειες που έγιναν ή πρόκειται να γίνουν. Μας απάντησε, ότι έθεσε, προφορικά, το θέμα στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Φάμελλο και αυτός του συνέστησε να περιμένει!

Του επισημάναμε ότι με την ενέργειά του να θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία προφορικά και όχι γραπτά έχει σοβαρές ευθύνες —που άπτονται και του ποινικού δικαίου. Οτι δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η παράνομη κατάσταση σε βάρος του δασικού πλούτου της χώρας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος «τρενάρει» σκόπιμα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, γιατί θα πρέπει να προχωρήσει στο γκρέμισμα πολυτελών βιλών και στην ένταξη στους δασικούς χάρτες όλων των ξεχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί.

Οι συριζαίοι είχαν φουσκώσει τα μυαλά των ιδιοκτητών των βιλών στις οικιστικές πυκνώσεις, ότι θα μπορέσουν να πείσουν τους δικαστές του ΣτΕ να κρίνουν σύμφωνη με το Σύνταγμα την υπουργική απόφαση για τις οικιστικές πυκνώσεις. Τώρα τι θα πάνε να τους πουν; Και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Η νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων δεν πέρασε, υπάρχει όμως μπόλικη νομοθεσία που νομιμοποιεί τα μαζικά ξεχερσώματα. Και αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να την αφήσουμε να νομιμοποιηθεί.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***