Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Διαφημίζουν το ξεπάτωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών για να μαζέψουν ψηφαλάκια από καταπατητές

Φάμελλος, Αραχωβίτης και Αποστόλου ως Μαυρογιαλούροι
Διαφημίζουν το ξεπάτωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών για να μαζέψουν ψηφαλάκια από καταπατητές

Στις 5 Ιούνη, ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ μια επαίσχυντη ντροπολογία, με την οποία επιχειρείται η νομιμοποίηση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών που ξεπατώθηκαν δήθεν για αγροτική εκμετάλλευση, από ανθρώπους που δεν είναι καν αγρότες. Αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Επισημάνθηκε και στην απόφαση 645/2019 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ.

Οι καταπατητές, που εκμεταλλεύονται την πάγια πρακτική των κυβερνήσεων όλων χωρίς εξαίρεση των χρωμάτων, να νομιμοποιούν βαθμιαία το μαζικό ξεχέρσωμα εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών, γνωρίζουν ότι η νομιμοποίηση της δράσης τους, δηλαδή του παράνομου ξεχερσώματος για την κατασκευή κατοικιών, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά πρέπει να προηγηθούν μερικά στάδια. Ενα απ’ αυτά είναι το ξεχέρσωμα δασών δήθεν για αγροτική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι ικανοποιημένοι μετά απ’ αυτή την αντισυνταγματική και παράνομη απόφαση των Τσιπραίων.

Λέμε ότι αυτή η διάταξη είναι παράνομη και αντισυνταγματική, γιατί ήδη, με την απόφαση 645 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, κρίθηκε ότι το ξεχέρσωμα δασών δήθεν για αγροτική εκμετάλλευση είναι αντισυνταγματικό. Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε σ’ αυτή την απόφαση, σε άρθρο μας με τίτλο «Προσπαθούν να νομιμοποιήσουν βίλες σε δάση και μαζικά ξεχερσώματα, κόντρα σε αποφάσεις του ΣτΕ» (http://www.eksegersi.gr/issue/1009/Περιβάλλον), και παραθέσαμε αρκετές από τις σκέψεις της. Τις επαναλαμβάνουμε για να καταδειχτεί το μέγεθος της πολιτικής αγυρτείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά των Φάμελλου, Σταθάκη και Δημαρά, που έσπευσαν να καταθέσουν την επαίσχυντη ντροπολογία για να μαζέψουν ψηφαλάκια από τους καταπατητές.

Για τα ξεχερσώματα που έγιναν παράνομα πριν το 1975, που ψηφίστηκε το Σύνταγμα, και νομιμοποιήθηκαν με το άρθρο 47 του νόμου 998 του 1979, το ΣτΕ σημειώνει:

«Υπό τα δεδομένα αυτά, κατά την άποψη που επικράτησε στο Τμήμα, η εξαγορά δασών/δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν προ του 1975 αυτογνωμόνως, προκειμένου να καλλιεργηθούν, και η μεταβίβαση κυριότητας, έναντι τιμήματος, στους κατόχους αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η αγροτική χρήση συνεχίζεται έως την έκδοση της πράξης εξαγοράς και θα συνεχιστεί στο μέλλον (άρθρο 47 παρ. 5 επ. του νόμου 998/1979) αντίκεινται προς τα άρθρα 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βασίμως προβάλλεται».
«Στην κρινόμενη όμως περίπτωση, η επίκληση της ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης γίνεται όλως αορίστως, ενώ η αυθαίρετη εκχέρσωση και εν συνεχεία αγροτική εκμετάλλευση δασών και δασικών εκτάσεων - και μάλιστα από πρόσωπα μη ασχολούμενα κατ’ επάγγελμα με τη γεωργία… δεν συνιστούν, επ’ ουδενί, επίκληση εξαιρετικής ανάγκης με ιδιαίτερη κοινωνική, εθνική ή, έστω, οικονομική σημασία, που θα δικαιολογούσε την έγκριση των, αυθαιρέτως πραγματοποιηθεισών προ του 1975 εκχερσώσεων δασών και δασικών εκτάσεων… Από τη φύση δε του πράγματος, οι εκχερσώσεις αυτές έχουν γίνει ανεπιλέκτως και ασυνδέτως προς κρατικούς αναπτυξιακούς σκοπούς ή άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος, δημιουργούν τετελεσμένες καταστάσεις και εμποδίζουν το σχεδιασμό αγροτικής πολιτικής, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, με αποτέλσμα να μην μπορεί να θεωρηθεί ότι η ρύθμιση επιδιώκει θεμιτό σκοπό εξ εκείνων που περιγράφονται στο άρθρο 106 του Συντάγματος».
«Ως εκ τούτου η αντίθεση προς το Σύνταγμα της γενικευμένης “νομιμοποίησης“ εκχερσώσεων χιλιάδων στρεμμάτων δασικής γης δεν θεραπεύεται από την υποχρέωση συνέχισης της αγροτικής καλλιέργειας στο διηνεκές, επί ποινή ανάκλησης της παραχώρησης, ή από την καταβολή πέραν του τιμήματος απόκτησης της έκτασης (που καθορίστηκε σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα)… χρηματικού ανταλλάγματος που θα χρησιμοποιηθεί για την “αναδάσωση“ ή “δάσωση“ αντίστοιχων εκτάσεων»
(οι εμφάσεις δικές μας).

Αυτή η επιχειρηματολογία του ΣτΕ είναι καταπέλτης και δεν αφήνει σε κανέναν περιθώρια να ανατρέψει την απόφαση. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι και η Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία θα κριθεί η απόφαση 645 του Ε’ Τμήματος, θα την επικυρώσει με συντριπτική πλειοψηφία. Μολονότι, όμως, είναι δεδομένη αυτή η εξέλιξη, οι Μαυρογιαλούροι καλούν τους καταπατητές δασών να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση της παρανομίας τους με ευτελή ποσά, προκειμένου να αποσπάσουν την ψήφο τους.

Ο Φάμελλος εξέδωσε μέχρι τώρα δύο Δελτία Τύπου για να διαφημίσει την παρανομία του, ενημερώνοντας τους καταπατητές δασών για το δώρο που τους προσφέρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο Δελτίο Τύπου το εξέδωσε στις 5 Ιούνη, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νόμου 4617/2019, και το δεύτερο στις 10 Ιούνη, μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ (Τεύχος Α).

Στις 10 Ιούνη, Δελτίο Τύπου εξέδωσε και ο Αραχωβίτης (μερικές ώρες νωρίτερα από τον Φάμελλο), χωρίς να έχει καμία εμπλοκή στη συγκεκριμένη ντροπολογία για τη νομιμοποίηση του ξεχερσώματος εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους. Εσπευσε κι αυτός να διαφημίσει τη νομιμοποίηση των ξεχερσωμάτων για να εισπράξει ψηφαλάκια από τους καταπατητές.

Στην περίπτωση του Αραχωβίτη, όμως, είχαμε κι ένα ευτράπελο, σημάδι της βιασύνης για ψηφοθηρία. Ο δημοσιογράφος του Γραφείου Τύπου που ανέλαβε να συντάξει το Δελτίο δε γνώριζε ποια διάταξη του βασικού δασικού νόμου (998/1979) τροποποιήθηκε με τη ντροπολογία. Ετσι, ενώ με τη ντροπολογία Φάμελλου τροποποιήθηκε το άρθρο 67 παρ. 1 του νόμου 998/1979, ο παπαρολόγος αναφέρθηκε στα άρθρα 47 και 47Β. Ομως ακριβώς αυτά τα άρθρα έχουν κριθεί ως αντισυνταγματικά από το ΣτΕ με την απόφαση 645/2019!

Αναφέρει το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Με τροποποίηση του άρθρου 67 του ν. 998/79 για τους δασωμένους αγρούς, η οποία ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή και δημοσιεύεται σήμερα (σ.σ. Δευτέρα 10 Ιούνη) σε ΦΕΚ…».

Και το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Με τη χρήση των εργαλείων της Δασικής Νομοθεσίας (των διατάξεων άρθρων 47 και 47β του ν. 998/79 των εκτάσεων αυτών) οι αγρότες μπορούν να φέρουν τις εκχερσωμένες εκτάσεις σε νόμιμο καθεστώς αλλαγής χρήσης».

Ο φέρελπις δημοσιογράφος έσπευσε να υλοποιήσει την εντολή του υπουργού-αφεντικού του («να το βγάλουμε πρώτοι εμείς») και έγραψε την παπάρα. Αυτά έχει η χυδαία ψηφοθηρία, όταν καλούνται άνθρωποι άσχετοι να διαχειριστούν ειδικά ζητήματα.

Ομως, ο διαγωνισμός μεταξύ των ροζ Μαυρογιαλούρων επεκτάθηκε και σε στελέχη εκτός κυβέρνησης (αλλά με την ίδια δίψα για ψήφους καταπατητών). Με καθυστέρηση δύο ημερών έσπευσε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου (που έχει τελειώσει τη Δασολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, τρομάρα του) να εκδώσει κι αυτός Δελτίο Τύπου για να μαζέψει ψηφαλάκια στην Εύβοια όπου θα είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής. Ο… δασολόγος Αποστόλου μεταμορφώθηκε σε παλαιάς κοπής Μαυρογιαλούρο.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***