Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Επαναστάτης χωρίς αιτία στο Πικέρμι


Ο εικονιζόμενος νεοσσός αποφάσισε σήμερα να το παίξει επαναστάτης χωρίς αιτία. Ξεπόρτισε από τη φωλιά του, στο ρετιρέ κυπαρισσιού ύψους 10 μ., και προσγειώθηκε σε κεντρικό δρόμο του Πικερμίου, ανήμπορος να πετάξει ή να κάνει έστω μερικά βήματα προς ένα προστατευμένο χώρο μακρυά από αυτοκίνητα, γάτες, ποντικούς ή άλλα αρπακτικά. —Πού πας ρε Καραμήτρο;

Δυστυχώς ήταν αδύνατο να σκαρφαλώσουμε μέχρι το ρετιρέ του και να τον επανατοποθετήσουμε στο πουπουλένιο στρώμα του.

Πρόκειται για καρακαξάκι που χωρίς μια εξειδικευμένη περίθαλψη δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Επικοινωνήσαμε άμεσα με το Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής ANIMA και αφού μας δόθηκαν κάποιες οδηγίες πρώτων βοηθειών, κυρίως για να μην αφυδατωθεί, το μεταφέραμε στο Κέντρο Περίθαλψης της ANIMA. Εκεί θα φροντίσουν τον Καραμήτρο για ένα μήνα περίπου και μετά θα τον επανεντάξουν στο φυσικό του περιβάλλον.


Με την ευκαιρία αυτή, αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα της ANIMA μερικές χρήσιμες οδηγίες για τα επαναστατημένα νιάτα της άγριας φύσης:

Οδηγίες για νεοσσούς

Την Άνοιξη και στις αρχές του Καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να βρούμε νεοσσούς που φαίνονται εγκαταλελειμμένοι και να θελήσουμε να τους βοηθήσουμε.

Προσοχή, όμως!

Δεν χρειάζονται όλα τα μωρά τη βοήθειά μας! Συχνά οι γονείς είναι κάπου γύρω και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βάλουμε το μωρό κάπου ψηλά και να το αφήσουμε ήσυχο.

Για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε, οι παρακάτω πληροφορίες είναι χρήσιμες, μέχρι να επικοινωνήσουμε με ένα Κέντρο Περίθαλψης.

Οι σωστές οδηγίες σώζουν ζωές!

Και δεν ξεχνάμε: ο σκοπός είναι πάντα να ξαναγυρίσει το άγριο πλάσμα στο φυσικό του χώρο, να επανενταχθεί δηλαδή στην άγρια φύση. Αν κρατήσουμε το ζωάκι περισσότερο από όσο χρειάζεται, η επανένταξή του θα καταστεί αδύνατη και στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχει κακό τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, η επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ είναι σημαντική.

Αν βρούμε ενα νεοσσό

Οδηγίες για αυτούς που βρίσκουν νεοσσούς αρπακτικά

Αν πρόκειται για νεοσσούς νυκτοβίων (κουκουβάγιες κλπ) πρέπει να εξαντλείται η περίπτωση να βρεθούν οι γονείς τους. Αυτό πρέπει να γίνεται διότι, συνήθως, δεν πρόκειται για εγκαταλελειμμένα μωρά αλλά απλώς για «άτακτα» που απομακρύνονται πρόωρα από τη φωλιά. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι κάπου γύρω.

Αν έχουμε βρει ένα τέτοιο μωρό επιλέγουμε ένα αρκετά ψηλό σημείο σε κτίριο ή δένδρο, και να το τοποθετούμε σε μια φυσική ή τεχνητή φωλιά (τρύπα στο δέντρο ή στον τοίχο ή κουτί με τρύπα ή καλάθι). Μετά παρακολουθούμε το σούρουπο αν επισκέπτονται το μωρό οι γονείς του. Τις περισσότερες φορές αυτή η μέθοδος πετυχαίνει. Φυσικά προϋποτίθεται ότι θέλουμε να ασχοληθούμε.

Γενικά όλοι οι νεοσσοί αρπακτικών πρέπει να ταΐζονται μόνο με ωμό κοτόπουλο κι όχι με κιμά ή άλλο κόκκινο κρέας. Μετά από μια–δυο μέρες χρειάζονται υποχρεωτικά συμπληρώματα (ασβέστιο κ.λπ.) αλλιώς καταρρέει ο σκελετός τους, γι αυτό και απευθυνόμαστε σε ένα Κέντρο Περίθαλψης. Είναι κι ο μόνο τρόπος να έχει το πουλί πιθανότητες επανένταξης.

Χελιδόνια – Σταχτάρες

Μια τροφή συμβατή με το είδος είναι η ξηρά τροφή αναπτύξεως για μωρά γατάκια, η οποία πρέπει να βραχεί λίγη ώρα για να μαλακώσει. Εναλλακτικά μπορούμε να τα ταΐζουμε μερικές φορές με ασπράδι βρασμένου αυγού ή κομματάκια ωμό κοτόπουλο. Οι σταχτάρες (πετροχελίδονα) είναι σχετικά εύκολες στην ανατροφή και μπορεί ένας ιδιώτης, που κατοικεί μακρυά από τα Κέτρα Περίθαλψης, να αντεπεξέλθει στη διαδικασία, εφόσον φυσικά το θέλει. Είναι απαραίτητο να μη χαλάσουν τα φτερά τους και να μη λερώνονται, οπότε πρέπει να κρατούνται σε χαρτόκουτο με συνεχώς καθαρό υπόστρωμα (χαρτί κουζίνας, πετσέτα κ.λπ.). Όταν οι φτερούγες σε κλειστή στάση ξεπερνούν τουλάχιστον κατά ένα εκατοστό την ουρά, το πουλί μπορεί να απελευθερωθεί. Για την απελευθέρωση διαλέγουμε έναν ανοιχτό χώρο χωρίς καλώδια ΔΕΗ και μακριά από αυτοκινητόδρομο και πετάμε το πουλάκι στον αέρα. Προσοχή: Σε περίπτωση που κατά την ανατροφή αντιληφθούμε ότι σταματάει να τρώει με όρεξη και έχει κάποια σάλια στο στόμα πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με την ΑΝΙΜΑ.

Τα χελιδονάκια παρουσιάζουν πρόβλημα στην επανένταξη γιατί είναι πιο εξαρτημένα από τους γονείς απ’ ό,τι οι σταχτάρες. Όταν φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό μέγεθος και διαπιστωθεί ότι πετούν, πρέπει να βρεθεί μια περιοχή με χελιδόνια του ίδιου είδους και να ελευθερωθεί το πουλάκι στη φάση που τα μωρά των φωλιών έχουν αρχίσει τα πρώτα πετάγματα και διδάσκονται από τους γονείς να κυνηγούν. Έτσι έχουν κάποιες πιθανότητες να μιμηθούν κι αυτά τα άλλα άτομα του είδους τους.

Σπουργίτια και λοιπά σποροφάγα

Στο εμπόριο κυκλοφορούν, στα μεγάλα pet shop, σκευάσματα σε μορφή σκόνης για ανατροφή σποροφάγων πουλιών, που γίνονται κρέμα και με αυτά μπορεί κανείς να ταΐσει το πουλάκι χρησιμοποιώντας σύριγγα. Εναλλακτική τροφή το ασπράδι αυγού. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε σε μέρος που μαζεύονται πολλά σπουργίτια, κατά προτίμησιν μακριά από γάτες…

Κοτσυφάκια

Ταΐζονται εναλλάξ με ξηρά τροφή αναπτύξεως για γατάκια, αυγό, κομματάκια κοτόπουλο, κρέμα για νεοσσούς. Όταν το μέγεθος και το σχήμα τους φτάσει να είναι παρόμοιο με των ενηλίκων, τα απελευθερώνουμε κοντά σε θάμνους.

Δεκαοχτουράκια – περιστεράκια

Μεγαλώνουν μια χαρά με κρέμα για ανατροφή νεοσσών. Πρέπει να γεμίζει 3-4 φορές τη μέρα ο πρόλοβός τους με κρέμα.

Εντομοφάγα (παπαδίτσες, τσαλαπετεινάκια κ.λπ.)

Γενικώς όλα τα εντομοφάγα μωρά ταΐζονται με ξηρά τροφή για μωρά γατάκια, αν και το καλύτερο είναι να βρούμε ειδικό σκεύασμα για εντομοφάγα. Αυτές οι κατηγορίες νεοσσών καλό είναι να αποστέλλονται σε Κέντρο Περίθαλψης, γιατί η επανένταξή τους είναι δύσκολη.

Καρακαξάκια-κουρουνάκια-κισσάκια

Ξηρά τροφή αναπτύξεως αλλά και κονσέρβας για γατάκια-σκυλάκια, ωμό κοτόπουλο, αυγά κ.λπ.

Συχνότητα ταϊσμάτων

- Όταν οι νεοσσοί έχουν κλειστά μάτια: κάθε 10 λεπτά της ώρας.
- Όταν ανοίγουν τα μάτια και στηρίζονται στους ταρσούς: κάθε 20 λεπτά.
- Όταν σηκώνονται όρθια: κάθε 30-45 λεπτά.
- Όταν αρχίζουν και πηδούν γύρω από τη «φωλιά»: κάθε 1.30-2 ώρες.

Θερμοκρασία: σημαντικό!

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στη «φωλιά» των μικρών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 25-30 βαθμοί Κελσίου. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με ένα πορτατίφ και ένα θερμόμετρο εξωτερικού χώρου, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση.

Φωλιά

Αποφεύγουμε κλουβιά, γιατί εύκολα καταστρέφονται τα φτερά, προτιμούμε χαρτόκουτα και καλάθια, με απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνα ή συνδυαστικά άμμο για γάτες, εφημερίδες, χαρτί κουζίνας και ξερά χορταράκια (βολεύουν αυτά που πωλούνται για τα κουνελάκια-pet).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***