Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου: Τέσσερα παράνομα καταφύγια σκύλων κατασκεύασαν οι νεοναζιστές

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ (13/7/2019)


Γράφαμε στο προηγούμενο φύλλο για τη δραστηριοποίηση των νεοναζιστών της ΧΑ στην κατασκευή (εξ ορισμού) παράνομων καταφυγίων σκύλων, υπό το μανδύα της… φιλοζωίας. Αναφερθήκαμε συγκεκριμένα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τους, στο οποίο καμάρωναν ότι πήραν μέρος στην κατασκευή καταφυγίου σκύλων στην Ανατολική Αττική. Εχοντας επικοινωνήσει με την ΤΟ Ανατολικής Αττικής της ΧΑ (έχει έδρα στην Αρτέμιδα, Αγίας Μαρίνας 10, στην Πλατεία Αγίας Μαρίνας), και συνομιλήσει με το μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΧΑ Γ. Παπαγεωργίου, υποθέταμε ότι το παράνομο καταφύγιο βρίσκεται κάπου στην περιοχή του δήμου Αρτέμιδας-Σπάτων.

Ο Παπαγεωργίου αρνήθηκε να μας πει πού βρίσκεται το καταφύγιο, όμως με λίγο ψάξιμο το εντοπίσαμε. Και διαπιστώσαμε ότι τα καταφύγια σκύλων είναι τέσσερα (και όχι ένα) και βρίσκονται σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων εντός των ορίων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, μισό χιλιόμετρο περίπου από τα όρια του Δήμου Αρτέμιδας-Σπάτων, όπου εδρεύει η μοναδική ΤΟ των νεοναζιστών στην Ανατολική Αττική.

Θυμίζουμε ότι στην κατασκευή αυτού του καταφυγίου συμμετείχαν, εκτός των άλλων, η Ζαρούλια, ο Παπαγεωργίου και ο γραμματέας της ΤΟ Ανατολικής Αττικής Π. Θεοδωρίδης. Επειδή τόσο ο Παπαγεωργίου όσο και οι άλλοι χρυσαυγίτες που πήραν μέρος στην κατασκευή αυτού του καταφυγίου γνωρίζουν ότι είναι παράνομο, ισχυρίστηκε κατά την επικοινωνία μας ότι δήθεν αυτό δεν είναι της ΧΑ αλλά κάποιου ιδιώτη (του οποίου το όνομα αρνήθηκε να μας δώσει). Και βέβαια, δικαιολόγησε την παράνομη κατασκευή με τον ισχυρισμό ότι ο δήμος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και γι’ αυτό ο ιδιωτικός τομέας πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και οι… φιλόζωοι χρυσαυγίτες έσπευσαν να βοηθήσουν!

Αυτή είναι πάγια πρακτική του φίρερ και της ηγετικής ομάδας του νεοναζιστικού μορφώματος (το είπαμε και στον Παπαγεωργίου). Ισχυρίζονται ότι σπεύδουν προς βοήθεια τρίτων. Το ίδιο είχαν κάνει και όταν τρεις νεοναζιστές βουλευτές (Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος) επισκέφτηκαν μέσα στο κατακαλόκαιρο (8 Αυγούστου του 2013) τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και δικαιολόγησαν την επίσκεψή τους με το επιχείρημα ότι τους ζητήθηκε να βοηθήσουν τους εργάτες-μέλη της ΧΑ να φτιάξουν το ρατσιστικό σωματείο «Αγιος Νικόλαος».

Επισκεφτήκαμε την περιοχή όπου οι χρυσαυγίτες έχτισαν τα τέσσερα παράνομα καταφύγια το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιούλη. Μιλάμε για καταφύγια στα οποία έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες σκύλους. Αυτά απέχουν μόλις 2,4 χιλιόμετρα από τα γραφεία των χρυσαυγιτών στην Αρτέμιδα. Προφανώς επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για να μπορούν να τα επισκέπτονται συχνά.

Πήραμε φωτογραφίες, τραβήξαμε βίντεο και σημειώσαμε τις συντεταγμένες τους (https://goo.gl/maps/dGiCu64GC3CkuVZA8). Την Τρίτη 9 Ιούλη, στείλαμε αναφορές στον προϊστάμενο του Δασαρχείου Πεντέλης και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής (ΔΑΚΠ-ΠΑ), με τις οποίες ζητάμε από τον πρώτο να μας απαντήσει αν η έκταση των τεσσάρων στρεμμάτων όπου χτίστηκαν τα παράνομα καταφύγια είναι δάσος ή δασική και από τον δεύτερο πότε θα κάνει την αυτοψία και πότε θα εκδώσει την απόφαση-εισήγηση για το κλείσιμο αυτών των τεσσάρων παράνομων καταφυγίων. Εννοείται ότι θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, για να πράξουν τα δέοντα χωρίς να χρονοτριβούν.

Πριν εντοπίσουμε τα τέσσερα παράνομα καταφύγια, είχαμε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της ΔΑΚΠ-ΠΑ, του αναφέραμε ότι η ΧΑ έχει κατασκευάσει παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στο δήμο Αρτέμιδας-Σπάτων και τον ρωτήσαμε αν έχει εντοπίσει την περιοχή που αυτό έχει κατασκευαστεί. Δυσφόρησε και επικαλέστηκε την έλλειψη προσωπικού και το φόρτο εργασίας ως αιτίες για τις οποίες δεν ήταν δυνατό να εντοπίσει το καταφύγιο. Ο ισχυρισμός του προϊστάμενου για έλλειψη προσωπικού και φόρτο εργασίας είναι αληθής, όμως αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι, ούτε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπίσει και κλείσει αυτά τα καταφύγια της ΧΑ, που λειτουργούν παράνομα για πάνω από 22 μήνες.

Ο εντοπισμός από μεριάς μας έγινε πολύ εύκολα και χωρίς να χρειαστεί να κινητοποιηθούν πολλά άτομα, γιατί έχουμε τη βούληση να κλείσουν τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς, που έχουν γίνει μάστιγα, κέντρα συγκέντρωσης ζώων για να τα εμπορεύονται στο εξωτερικό, εμφανίζοντας την εμπορική πράξη ως υιοθεσία φιλόζωων από φιλόζωους. Επόμενο ήταν να ενοχληθεί ο προϊστάμενος, τόσο από τον γρήγορο εντοπισμό των παράνομων καταφυγίων όσο και από το αίτημά μας να γίνει γρήγορα η αυτοψία (πανεύκολο πλέον, αφού του δώσαμε τις συντεταγμένες) και να εκδοθεί εξίσου γρήγορα απ’ αυτόν η εισήγηση-απόφαση για το κλείσιμο των παράνομων καταφυγίων από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό το διαπιστώσαμε την περασμένη Πέμπτη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του και επικαλέστηκε ότι βρίσκεται σε σύσκεψη και δεν μπορεί να μας μιλήσει!

Αυτή η συμπεριφορά του προϊσταμένου οφείλεται σε μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων (συμπεριλαμβανόμενης της ροζ του Τσίπρα) και τις δημοτικές αρχές που άφησαν τη γάγγραινα με τα ζώα συντροφιάς να απλωθεί, γιατί οι κυβερνήσεις δε θέλησαν να χρηματοδοτήσουν τα απαραίτητα προγράμματα για την προστασία των ζώων συντροφιάς και οι δήμαρχοι δεν έφτιαξαν τα απαραίτητα καταφύγια, μολονότι η κατασκευή τους ήταν και είναι δική τους αρμοδιότητα.

Σε δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το στέλεχος της ΧΑ την περασμένη Δευτέρα, μας είπε ότι οι χρυσαυγίτες δεν βοήθησαν να κατασκευαστούν μόνο αυτά τα τέσσερα καταφύγια στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και άλλα τέσσερα στην Αττική! Δε γνωρίζουμε αν αυτός ο ισχυρισμός του είναι αληθής ή αν το είπε για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι τάχα οι χρυσαυγίτες είναι πραγματικά φιλόζωοι. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως η Ζαρούλια, όσο ήταν βουλευτής, είχε ως σύμβουλο τη δικηγόρο Ελένη Αρβανίτη, μέλος του σωματείου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» και νομική σύμβουλό του. Σε κατάθεσή της σε υπόθεση αγωγής με εναγόμενη τη Ζαρούλια, η οποία συζητήθηκε στις 6 Οκτώβρη του 2016, η Αρβανίτη αποκάλυψε ότι πολλές από τις ερωτήσεις που κατέθεσε η Ζαρούλια για τα ζώα συντροφιάς στην Πάτρα τις έγραψε η ίδια (η Αρβανίτη), η οποία είναι και επιστημονική συνεργάτιδα της ΧΑ! Μπορούμε, λοιπόν, να υποθέσουμε ότι και ένα πακέτο Ερωτήσεων που είχε καταθέσει ο Παναγιώταρος γράφτηκαν από την Αρβανίτη (η οποία —θυμίζουμε— είναι και συνήγορος υπεράσπισης του πατέρα της Μ. Αρβανίτη, πρώην βουλευτή της ΧΑ, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης).

Γνωρίζουμε, ακόμα, ότι η Αρβανίτη πρωτοστατεί στις καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές μελών του συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» κατά κατοίκων της Πάτρας με την κατηγορία ότι κακοποιούν ζώα συντροφιάς. Καταγγελίες στις οποίες ανταποκρίνονται άμεσα οι αστυνομικές αρχές, εισπράττοντας τα δημόσια συγχαρητήρια της Αρβανίτη, την ίδια στιγμή που για τα παράνομα καταφύγια δεν έχουν κάνει ούτε μία σύλληψη.

Απ’ όλη αυτή τη δραστηριότητα της Ε. Αρβανίτη έχουμε κάθε δικαίωμα να υποθέσουμε ότι αυτή κινείται στο περιβάλλον της ΧΑ. Το γράφουμε έτσι, γιατί είναι γνωστό ότι η γραμμή του φίρερ, όπως αναπτύσσεται στη δίκη των νεοναζιστών, είναι ότι η ΧΑ έχει μόνο υποστηρικτές και όχι μέλη (είναι μια γραμμή για να αποποιηθεί ο φίρερ τις καταλυτικές ποινικές του ευθύνες).

Η Αρβανίτη, ως δικηγόρος, γνωρίζει πολύ καλά το νομικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, τα καταφύγια, τη συγκέντρωση ζώων συντροφιάς κτλ. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Γ. Παπαγεωργίου στην Πάτρα, που εμφανίζεται ως ο ιδιοκτήτης του παράνομου καταφυγίου στο Γιαννισκάρι, να δηλώνει πως δε γνωρίζει ότι χρειάζεται άδεια για την κατασκευή καταφυγίου ζώων συντροφιάς. Το ίδιο ισχύει και για την πρώην βουλευτίνα και σύζυγο του φίρερ, Ε. Ζαρούλια, η οποία σε Ερωτήσεις της προπαγάνδιζε το έργο των Πατρινών, που αρχικά δρούσαν μέσω του κέντρου «Μέριμνα» και στη συνέχεια (από τον Οκτώβρη του 2016) μέσω του σωματείου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας».

Η Ζαρούλια κατέθεσε στις 12-1-2016 την Ερώτηση 2286 στα υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, γράφοντας μεταξύ των άλλων: «Οι μόνοι που παράγουν πραγματικό έργο σ’ αυτό το δύσκολο τομέα, είναι μια ομάδα εθελοντών φιλόζωων που φροντίζουν —εξ’ ιδίων δυνάμεων— να υιοθετηθούν, να εμβολιαστούν, να στειρωθούν και να φιλοξενηθούν πλήθος ζώων». Τα έλεγε αυτά, ενώ γνώριζε ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να γίνονται από τους δήμους και όχι από φιλοζωικά (με ή χωρίς εισαγωγικά) σωματεία. Γνώριζε ότι αυτή η δραστηριότητα των Πατρινών, στους οποίους κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Ε. Αρβανίτη, με τους δεδομένους δεσμούς με τη ΧΑ, δε συντηρείται με ίδιους πόρους και δε γίνεται με το αζημίωτο.

Αυτή η δραστηριότητα, με τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς είναι δραστηριότητα της ίδιας της ΧΑ. Εκτός από τη Ζαρούλια και την Αρβανίτη, στις δραστηριότητες των οποίων αναφερθήκαμε ήδη, μέγας φιλόζωος μας προέκυψε και ο… Παναγιώταρος! Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτός, στις αρχές Φλεβάρη του 2019, κατέθεσε 50 περίπου ερωτήσεις σε υπουργούς για να του απαντήσουν αν ισάριθμοι δήμοι της Αττικής έχουν κατασκευάσει καταφύγια ζώων συντροφιάς. Το κείμενο της κάθε Ερώτησης ήταν το ίδιο, απλά άλλαζε το όνομα του δήμου.

Οπως είδαμε οι χρυσαυγίτες κατασκεύασαν στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου τέσσερα παράνομα καταφύγια τον Σεπτέμβρη του 2017. Ο Παναγιώταρος κατέθεσε στα υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών την Ερώτηση 5415 στις 5-2-2019, με θέμα τη «διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου», ενώ γνώριζε ότι υπάρχουν τέσσερα παράνομα καταφύγια που οι ίδιοι κατασκεύασαν! Πρόκειται για πραγματική πρόκληση.

Ο Παναγιώταρος, σε αντίθεση με την Ζαρούλια, εμφανίζεται να γνωρίζει ότι οι δήμοι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να περισυλλέγουν και να διαχειρίζονται τα ζώα συντροφιάς και να ιδρύουν καταφύγια. Το κάνει αυτό για να δημιουργήσει μια δικαιολογητική βάση για τα παράνομα καταφύγια των χρυσαυγιτών. Ρωτούσε αν ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου λειτουργεί δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων, από πότε λειτουργεί αυτό, πόσα ζώα μπορεί να φροντίσει και πόσους κτηνιάτρους απασχολεί. Τη συνέχεια την αντιλαμβανόμαστε: αφού ο δήμος δε φτιάχνει καταφύγιο, θα το αναλάβει η… ιδιωτική πρωτοβουλία (δηλαδή η ΧΑ).

Υποβάλλοντας μαζικά ερωτήσεις για το αν οι δήμοι έχουν δημιουργήσει καταφύγια, ο Παναγιώταρος επιβεβαίωσε ότι η ΧΑ έχει κατασκευάσει και άλλα παράνομα καταφύγια στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο οι νεοναζιστές και ο φίρερ τους είχαν απώλεια εσόδων, λόγω της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης. Τι πιο λογικό από το να επιδιώξουν να ισοφαρίσουν με άλλους τρόπους αυτή την απώλεια;

Μεγάλη μπίζνα

Παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς δεν κατασκευάζουν μόνο μέλη και στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος. Κατασκευάζουν ακόμα και μέλη σοβαρών —υποτίθεται— φιλοζωικών οργανώσεων. Οπως γράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο φύλλο μας, επικαλούμενοι και επίσημα κοινοτικά κείμενα, τα παράνομα καταφύγια χρησιμοποιούνται ως χώροι συγκέντρωσης χιλιάδων ζώων συντροφιάς, τα οποία εξάγονται ανεξέλεγκτα στο εξωτερικό. Με το πρόσχημα της υιοθεσίας από φιλοζωϊκούς συλλόγους του εξωτερικού καλύπτεται η εμπορία των ζώων συντροφιάς.

Αυτές οι οργανώσεις εδώ και χρόνια πίεζαν για να χαλαρώσει τόσο το σύστημα ίδρυσης καταφυγίων ζώων συντροφιάς όσο και η διαδικασία των υιοθεσιών από κατοίκους εξωτερικού. Ιδιαίτερα οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι έδωσαν μεγάλο βάρος στο να χαλαρώσει το σύστημα των υιοθεσιών. Στις 2 Φλεβάρη του 2012 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4039 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Σχετικά με την υιοθεσία ζώων συντροφιάς από κατοίκους του εξωτερικού, στην παράγραφο 8 του άρθρου 9 προβλεπόταν: «Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την απευθείας παράδοσή τους στους ενδιαφερόμενους νέους ιδιοκτήτες».

Ο κάτοικος εξωτερικού, λοιπόν, που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο συντροφιάς, πρέπει να έλθει αυτοπροσώπως στην Ελλάδα για να το παραλάβει. Αυτή την ασφαλιστική δικλίδα, που δεν επέτρεπε στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους να εμπορεύονται ζώα συντροφιάς, μέσω της δήθεν υιοθεσίας από κατοίκους του εξωτερικού, βάλθηκαν να την υπονομεύσουν οι οργανώσεις που προαναφέραμε, ασκώντας πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σ’ αυτή την πίεση ενέδωσε ο πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος τροποποίησε τη διάταξη για τις υιοθεσίες από κατοίκους του εξωτερικού. Με την τροποποίηση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για το εμπόριο σκύλων υπό το πρόσχημα της υιοθεσίας. Η τροποποίηση έγινε με την παράγραφο 6Α του άρθρου 44 του νόμου 4384/2016 και προβλέπει:

«8. Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη, φυσικό πρόσωπο ή φιλοζωικό σωματείο, που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας ή δεν έχει την έδρα του στην Ελλάδα, η υιοθεσία πραγματοποιείται με την παράδοσή τους στον ενδιαφερόμενο νέο ιδιοκτήτη ή σε νόμιμο εκπρόσωπό του ή πληρεξούσιό του και η πληρεξουσιότητα αποδεικνύεται εγγράφως με βέβαιη χρονολογία, υπό την προϋπόθεση ότι τα ζώα έχουν στειρωθεί, σημανθεί και καταγραφεί στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τα πλήρη στοιχεία του προσωρινού κατόχου τους και τα πλήρη στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη, τα οποία προκύπτουν από επίσημο αποδεικτικό έγγραφο».

Από την αυτοπρόσωπη παρουσία του κατοίκου εξωτερικού περάσαμε στον νόμιμο εκπρόσωπο ή πληρεξούσιο φιλοζωικού σωματείου, ώστε να νομιμοποιηθεί η μαζική αγοραπωλησία ζώων συντροφιάς, σκύλων κυρίως.

Ο Ι. Τσιρώνης, επιχείρησε να επαναφέρει την προηγούμενη διάταξη (παράγραφος 8 του άρθρου 9 του νόμου 4039/2012), εισάγοντάς τη σε νομοσχέδιό του: «Στην περίπτωση υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου από ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη φυσικό πρόσωπο που δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας πραγματοποιείται με την αυτοπρόσωπη παρουσία του και μόνο. Το ζώο παραδίνεται μετά την υπογραφή της Δήλωσης Υιοθεσίας από τον ιδιοκτήτη και τον υπεύθυνο του Δήμου, εφόσον πληρούνται και εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 7 του παρόντος άρθρου».

Δεν εισήγαγε, λοιπόν, κάτι καινούργιο ο Τσιρώνης. Απλά επανέφερε την αρχική διάταξη, που εμπόδιζε την αγοραπωλησία μέσω της υιοθεσίας. Οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι ανέβηκαν στα κάγκελα και ο Αποστόλου απέσυρε το νομοσχέδιο Τσιρώνη! Ομως οι κατ’ επάγγελμα φιλόζωοι δεν αρκέστηκαν στην απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη. Συνέχισαν να πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Μαξίμου, προκειμένου να ξηλωθούν και οι διατάξεις του άρθρου 9 του νόμου 4039/2012 που επέτρεπαν την ίδρυση καταφυγίων μόνο από τους δήμους!

Υπήρξε πολύ παρασκήνιο που δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Απ’ αυτό το παρασκήνιο διαμορφώθηκαν δύο νέα νομοσχέδια. Στα χέρια μας έχει πέσει το νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε από συμβούλους της πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ο. Τελιγιορίδου. Στο επόμενο άρθρο αυτής της έρευνας θα το «ξετινάξουμε», με σκοπό να το ακυρώσουμε και να μην τολμήσει ο Βορίδης να το επαναφέρει για να ψηφιστεί στη Βουλή. Να μπει επιτέλους τέλος στην αγοραπωλησία ζώων συντροφιάς με το πρόσχημα της υιοθεσίας από κατοίκους του εξωτερικού.

Γεράσιμος Λιόντος

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***