Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Κλείνουν τα παράνομα καταφύγια σκύλων στη Ραφήνα, στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Κλείνουν τα παράνομα καταφύγια σκύλων στη Ραφήνα, στον εισαγγελέα οι υπεύθυνοι

Η ιστορία με την κατασκευή των τεσσάρων παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου έχει πολλές σκοτεινές πλευρές, στις οποίες εμπλέκονται ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, η Χρυσή Αυγή και φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής με ακροδεξιό πολιτικό προσανατολισμό.

Μετά το ρεπορτάζ που κάναμε στη Ραφήνα, διαπιστώσαμε ότι ακόμα και φίλοι που αγωνίζονται πραγματικά για την προστασία του περιβάλλοντος και για το δημόσιο συμφέρον νόμιζαν ότι τα τέσσερα αυτά παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς ανήκουν στο δήμο. Τόσο καλά την είχαν στήσει τη δουλειά.

Διαπιστώσαμε ακόμα ότι και δημοτικοί σύμβουλοι που είναι αντίθετοι στην ασκούμενη από τον δήμαρχο Μπουρνού και την πλειοψηφία του ΔΣ πολιτική δεν γνώριζαν ότι αυτά τα καταφύγια ήταν παράνομα και ότι τα κατασκεύασαν στις 3 Σεπτέμβρη του 2017 η Ζαρούλια, ο Πετρόχειλος, ο Παπαγεωργίου και ο Θεοδωρίδης, στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος. Αυτό προφανώς συνέβη επειδή ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του ΔΣ απέκρυψαν δύο πράγματα.

Πρώτο, ότι η άδεια ίδρυσης που είχε πάρει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου στις 23 Ιούνη του 2015 δεν ήταν για το ακίνητο των τεσσάρων περίπου στρεμμάτων στο οποίο εμείς εντοπίσαμε τα τέσσερα παράνομα καταφύγια. Ηταν για άλλη περιοχή του δήμου και συγκεκριμένα στο υπ’ αριθμόν 1359 δημοτικό κληροτεμάχιο. Σύμφωνα δε με το νόμο 604/1977 (άρθρο 4, παράγραφος 2), πρέπει το καταφύγιο ζώων συντροφιάς να αρχίσει να λειτουργεί μέσα σε δύο χρόνια, διαφορετικά αναστέλεται η άδεια ίδρυσης. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το καταφύγιο ζώων συντροφιάς και έτσι χάθηκε η άδεια ίδρυσής του. Παραπέρα, τίθεται το ερώτημα, γιατί ο δήμος κατασκεύασε το καταφύγιο σε μια περιοχή που είναι δάσος, όταν σύμφωνα με το νόμο 4056/2012 δεν επιτρέπεται η κατασκευή καταφυγίων ζώων συντροφιάς μέσα σε δάσος;

Δεύτερον, ότι στο δάσος αυτό, έκτασης τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, οι χρυσαυγίτες κατασκεύασαν τρία ή τέσσερα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς. Προφανώς, αυτοί δεν τα κατασκεύασαν για να εκμεταλλεύονται τα αδέσποτα ζώα άλλοι, αλλά οι ίδιοι. Το πώς γίνεται η εκμετάλλευση σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πλέον γνωστό, μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει: μέσω εικονικών υιοθεσιών από κατοίκους του εξωτερικού.

Τώρα που το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου οφείλει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα.

Πρώτο: αν κατασκεύασε πράγματι ο Δήμος καταφύγιο και είναι ένα από τα τέσσερα, θα το κατασκεύασε μετά τις 23 Ιούνη του 2015. Γιατί όμως δεν το κατασκεύασε στο δικό του κληροτεμάχιο αλλά σε δάσος που απαγορεύεται;

Δεύτερο: κατασκεύασε πρώτα ο δήμος το δικό του παράνομο καταφύγιο σ’ αυτό το δάσος και μετά η ΧΑ τα τρία παράνομα δικά της;

Τρίτο: μήπως τελικά η ΧΑ κατασκεύασε και τα τέσσερα παράνομα καταφύγια και σε συμφωνία με τον δήμαρχο Μπουρνού άφησαν το ένα στον δήμο, προκειμένου να εκμεταλλεύονται αυτοί τα άλλα και να νομίζουν οι δημότες ότι όλα αυτά τα καταφύγια ανήκουν στο δήμο, όπως συνέβη; Οι κάτοικοι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι νόμιζαν ότι όλα αυτά τα καταφύγια ανήκουν στο δήμο και ξαφνιάστηκαν όταν με το δημοσίευμά μας αποκαλύψαμε ότι αυτά τα κατασκεύασαν οι χρυσαυγίτες για να τα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι.


Απόφαση σφραγίσματος

Στις 24 Ιούλη του 2019, δεκαπέντε μέρες μετά την αναφορά-καταγγελία μας, ο α/α προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία πρέπει μέσα σε διάστημα τριών μηνών να απομακρυνθούν τα ζώα συντροφιάς και να κλείσουν τα τέσσερα καταφύγια. Επειδή εμείς κάναμε την αναφορά, ήταν υποχρεωμένος να μας κοινοποιήσει την απόφαση, πράγμα που έκανε. Στην ιστοσελίδα μας θα δημοσιεύσουμε ολόκληρη την απόφαση (δείτε εδώ). Εδώ περιοριζόμαστε σε αποσπάσματα:

«Οι ανωτέρω περιγραφόμενοι και συγκεκριμένοι χώροι ουδέποτε έχουν λάβει άδεια ίδρυσης και άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978.
Από τα παραπάνω, αναφορικά με τους χώρους αυτούς και με τις αρμοδιότητες μας, διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Ν.4039/2012, όσον αφορά στην συγκέντρωση αδέσποτων ζώων (σκύλων), σε μη αδειοδοτημένους χώρους, χωρίς την ύπαρξη ανάλογου ανθρώπινου δυναμικού για την διαχείρισή τους, σε πρόχειρες εγκαταστάσεις και χωρίς ύπαρξη βοηθητικών χώρων, όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν.604/1977 και του Π.Δ.463/1978…
α) Ο χώρος θα πρέπει να εκκενωθεί από τα ζώα, εντός του επομένου τριμήνου, ενεργοποιώντας την 5μελή Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδεσπότων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9, του Ν.4039/2012 και εφαρμόζοντας τις διατάξεις του Νόμου αυτού, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014…
Το Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας παρακαλείται για τις δικές του ενέργειες και την επίβλεψη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απομάκρυνσης των ζώων και την εκκένωση των ανωτέρω χώρων, εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος των τριών (3) μηνών».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής, ως όφειλε, έστειλε την απόφασή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με σκοπό να γίνει δικαστική διερεύνηση. Γιατί σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 του νόμου 604 του 1977, «αι άνευ αδείας λειτουργούσαι Κλινικαί και Ενδιαιτήματα ζώων, κλείνονται υπό των Κτηνιατρικών αρχών τη συνδρομή των Αστυνομικών αρχών, οι δε παραβάται τιμωρούνται κατά τις διατάξεις του άρθρ.458 του Ποινικού Κώδικος».

Οπως αντιλαμβάνεστε, η Εισαγελία Πρωτοδικών Αθήνας είναι υποχρεωμένη να κινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος τόσο του δημάρχου Ραφήνας όσο και όλων των πραγματικά εμπλεκόμενων σ’ αυτή την ιστορία της κατασκευής παράνομων καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Εκτός από αυτούς που παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής ως οι άνθρωποι που εκμεταλλεύονται τα παράνομα καταφύγια, υπόλογοι είναι και οι τέσσερις τουλάχιστον χρυσαυγίτες που προαναφέραμε: Ζαρούλια, Πετρόχειλος, Παπαγεωργίου και Θεοδωρίδης.

Ο Πετρόχειλος έχει κατασκευάσει και λειτουργεί παράνομο καταφύγιο ζώων συντροφιάς και στο Μαρκόπουλο. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής καθώς και ο εισαγγελέας που θα χρεωθεί την ποινική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, θα πρέπει να υποχρεώσουν τον χρυσαυγίτη να τους υποδείξει σε ποιο ακριβώς μέρος έχει κατασκευάσει και το άλλο παράνομο καταφύγιο.

Εμείς, με μοναδικό όπλο μας τη θέληση για αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και με την ουσιαστική βοήθεια φίλων πραγματικά φιλόζωων, μπορέσαμε μέσα σε ένα σχετικά σύντομο διάστημα (από τις 16 Ιούνη μέχρι τις 7 Ιούλη) να εντοπίσουμε πέντε παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς και με τις δημοσιεύσεις και αναφορές μας υποχρεώσαμε τις αρμόδιες Διευθύνσεις να βγάλουν αποφάσεις με τις οποίες αυτά τα παράνομα καταφύγια σφραγίζονται.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είναι πολύ εύκολο στις αρμόδιες διευθύνσεις να εντοπίσουν όλα τα παράνομα καταφύγια ζώων συντροφιάς και να βγάλουν αποφάσεις για το κλείσιμό τους, επιφέροντας καίριο πλήγμα στο κύκλωμα. Oλοι οι δήμοι της χώρας πρέπει να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν καταφύγια ζώων συντροφιάς, στηριζόμενοι στη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί πραγματική ευζωία στη χώρα μας και να εκλείψει το φαινόμενο της εικονικής υιοθεσίας που υποκρύπτει αγοραπωλησία ζώων, με τεράστια κέρδη (μιλάμε για πραγματική μάστιγα του πολιτισμού). Τέλος, είναι ανάγκη να σφίξουν —τόσο νομοθετικά όσο και με πραγματικούς ελέγχους— οι διαδικασίες της υιοθεσίας στο εξωτερικό και η κατασκευή καταφυγίων ζώων συντροφιάς.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***