Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση

Η ΝΔ βρήκε στρωμένο έδαφος για νέες προσαρμογές
σε βάρος του λαού

Δήμους και Περιφέρειες που θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως σύγχρονοι μάνατζερ για την καλύτερη διαχείριση των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι το ...«μοντέλο» της Τοπικής Διοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση συμπράξεων ανάμεσα στις παρατάξεις με κύριο κορμό την παράταξη του δημάρχου, δίνει την πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου στις Επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, το ρόλο των οποίων αναβαθμίζει, δίνοντάς τους αρμοδιότητες που έχει το εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως για παράδειγμα ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού, ή η προσφυγή ή μη του δήμου σε ένδικα μέσα. Δηλαδή αφαιρεί από τους δήμους το δικαίωμα να αποφασίζουν συμβιβασμό ή και κατάργηση της δίκης σχετικά με τις τρέχουσες μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζομένων, ή τη δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς τους δήμους των εργατικών-λαϊκών οικογενειών! Από την άλλη, προβλέπονται διευκολύνσεις που θα μπορον να παρέχουν οι Επιτροπές σε μεγαλοοφειλέτες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ, η παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, η επιβολή αντιτίμου για κάθε είδους δημοτική παροχή κ.ά.

Επιπλέον, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, το τεχνικό πρόγραμμα, τα τέλη των δήμων κ.λπ., προβλέπεται μεν η διαφωνία παρατάξεων ή μεμονωμένων συμβούλων, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται, πρακτικά το ακυρώνουν. Το «όχι» που θα εκφραστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένη αντιπρόταση για τον προϋπολογισμό, τους φόρους και τα τέλη, και μάλιστα θα πρέπει αυτή η ολοκληρωμένη αντιπρόταση να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τεχνικής και οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, και βεβαίως να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του υπουργείου Εσωτερικών. Ενα από όλα αυτά να λείπει, η αρνητική ψήφος θεωρείται άκυρη, δεν προσμετράται! «Τέρμα στο "όχι" για το "όχι". Τέρμα σε προσχηματικές αντιπολιτεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Και ενώ δημιουργείται αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για να εξασφαλιστούν —όπως γίνεται καθαρό από τις διατάξεις— η λειτουργία των δήμων ως ανωνύμων εταιρειών και η μεγαλύτερη σύμφυσή τους με τους επιχειρηματικούς ομίλους, ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται κυρίως για τον εκλογικό νόμο και για «έλλειψη δημοκρατίας». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ανέφερε ότι «συμφωνούμε με τις συμπράξεις» αρκεί να «προβλεφθεί ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει συγκλίσεις μέσα από κοστολογημένες προτάσεις επί του τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού», χαρακτήρισε δε «επαναστατική» την πρότασή της να μεταφερθεί στους ΟΤΑ η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ ως «μεταφορά πόρου». Από την Ελληνική Λύση ο ειδικός αγορητής Κ. Μπούμπας πρότεινε τα Δημοτικά Συμβούλια να απαλλάσσουν από χρέη τους επιχειρηματίες του τουρισμού που «χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα για το μπρέκφαστ», ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, έκανε απλά λόγο για υπερεξουσίες του δημάρχου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε τα μάτια» της ΝΔ

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη βελόνα της αντιπαράθεσης να κολλάει στην «ακυβερνησία» από τον έναν και στην έλλειψη «δημοκρατίας» από τον άλλο, επικεντρώνοντας μόνο στο εκλογικό σύστημα, προσπαθούν να συγκαλύψουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Ομως, συνέχισε, αυτός που «άνοιξε τα μάτια» της ΝΔ για να τα νομοθετήσει αυτά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «με το νόμο του "Κλεισθένη" (...) Την αναλογική, για την οποία φυσικά εμείς ως ΚΚΕ είμαστε σταθερά υπέρ στους δήμους και στις Περιφέρειες, ο ΣΥΡΙΖΑ την έφερε κουτσουρεμένη και κολοβή, αφήνοντας εκτός αναλογικής την εκλογή των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Εδώ πατάει η ΝΔ για να φέρει αυτά τα άρθρα. Γι' αυτό, δεν μπορεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον κατήγορο δήθεν του δημαρχοκεντρικού μοντέλου».

Τόνισε ότι «αν εξαιρέσουμε το εκλογικό σύστημα, σε όλα τα βασικά του "Κλεισθένη", στα ουσιώδη για το λαό, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. Συμφωνούν με το βάθεμα στα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά των δήμων που έφερε ο "Κλεισθένης", ωθώντας τους να λειτουργούν είτε ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχουν στο λαό, είτε με κάθε είδους συμπράξεις, φυσικά με επιχειρηματικούς ομίλους. Συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα με τη βασική επιδίωξη του "Κλεισθένη", τα κύριά τους έσοδα οι δήμοι να τα αντλούν κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών τους, στη λογική της ανταποδοτικότητας, και η κρατική επιχορήγηση να ξεπέφτει σε μια απλή συμπληρωματική ενίσχυση, μόνο και όσο χρειάζεται, μέχρι να εξισορροπούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων, να "ισοσκελίζονται", όπως λένε».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στην αφαίρεση και των ελάχιστων αποφασιστικών αρμοδιοτήτων που είχαν δοθεί στα Κοινοτικά Συμβούλια την οποία προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου. Οπως σημείωσε, «σαφώς διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε την αλλαγή αυτή, όμως η επικέντρωση της αντιπαράθεσης σε αυτές μόνο τις κουτσουρεμένες αρμοδιότητες των Κοινοτικών Συμβουλίων συσκοτίζει τον κύριο λόγο που οδήγησε σε μαρασμό τόσο τα χωριά όσο και τις πόλεις των νησιών μας, αλλά και γενικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***