Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Πικέρμι. Στο ίδιο έργο (κυριολεκτικά) θεατές.


Εδώ και μερικές μέρες, οι περιπατητές και οι ασκούμενοι της κατηγορίας 6 της βεβαίωσης κατ΄εξαίρεση κυκλοφορίας πολιτών, που βαδίζουν στην περιοχή πάνω από το Πικέρμι, προς Διώνη και νοτιότερα, στην οδό Καρπασίας ακριβέστερα, συναντούν χωματουργικά μηχανήματα (φορτωτή, τσαπάκι και τσάπα μεγάλη) που ανοίγουν όρυγμα στα αριστερά του ανηφορίζοντα. Το όρυγμα υποδέχεται αγωγό ύδρευσης σε κατάλληλα διαμορφωμένη διατομή και στη συνέχεια επιχώνεται.

Κάποια σημεία μένουν ανοιχτά, μέχρι τις δοκιμές και την τελική παραλαβή του εγκατεστημένου αγωγού ή για άλλες συνδέσεις κ.λπ. Όλα μοιάζουν λογικά και τακτοποιημένα. Στα πλαίσια της κατασκευαστικής τέχνης και εμπειρίας.

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.

Στις φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 10/4/2020 και σήμερα 11/4/2020, κραυγαλέες είναι οι εκχερσώσεις που έχει κάνει ο εργολάβος, υπό την προφανή ανοχή αν μη και αδιαφορία της επιβλέπουσας υπηρεσίας. Αρχικά εντοπίσαμε τη δημιουργία προσωρινού εργοταξίου σε δασική έκταση (φωτογραφία επικεφαλίδας), ενέργεια η οποία αποτελεί τυπική εκχέρσωση αφού το πρόβλημα της εξεύρεσης χώρου προσωρινού εργοταξίου στην Ελλάδα, σχεδόν πάντα λύνεται εις βάρος του δάσους ή των δασικών εκτάσεων, που είναι δωρεάν για τον ανάδοχο και δεν χρειάζεται να καταβάλλει αντίτιμο.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ανοχή της επίβλεψης, αφού παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και η περιβαλλοντική αδειοδότηση (εάν και εφόσον υπάρχει).

Δεδομένου πως και τα υποστελεχωμένα δασαρχεία δεν προλαβαίνουν να τα παρακολουθήσουν όλα, η πρακτική αυτή είναι πια καθεστώς.

Η άλλη εξόφθαλμη παρανομία που έχει λάβει χώρα, είναι μία άλλη εκχέρσωση, πριν από το σημερινό προσωρινό εργοτάξιο (απέναντι από τον αριθμό 1 της οδού Καρπασίας). Εκεί τα χώματα έχουν διαστρωθεί και πατηθεί από τα μηχανήματα, αλλά ο προσεκτικός παρατηρητής του κρασπέδου της οδού, βλέπει πως από κάτω έχουν διαστρωθεί μπάζα (ασφαλτικά) της ίδιας ποιότητας με εκείνα που είναι συσσωρευμένα στο σημερινό εργοτάξιο.


Τα διαστρωμένα μπάζα μέσα στην εκχερσωμένη έκταση και
η αποκάλυψη του τι κρύβεται από κάτω (κράσπεδο όδού)

Αυτό υποδεικνύει πως αντί να φορτώσουν και να απομακρύνουν τα προϊόντα εκσκαφής, καθαίρεσης κ.λπ., σε κατάλληλο χώρο (όπως συμβατικά συνήθως προβλέπεται), τα διάστρωσαν εντός δασικής έκτασης και τα σκέπασαν με χώμα το οποίο επίσης διάστρωσαν και συμπύκνωσαν με το ίδιο βάρος των μηχανημάτων διάστρωσης.

Και μερικές ακόμα φωτογραφίες του μεγαλείου:


Είναι πια καθημερινότητα στο Πικέρμι και τις γειτονικές δασικές περιοχές να εντοπίζουμε από εκχερσώσεις μέχρι και σοβαρότερες αμφισβητήσεις του δασικού χαρακτήρα μεγάλων περιοχών. Η ντροπή των οικιστικών πυκνώσεων είναι μία από αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις, ειδικά όταν ο ίδιος ο Δήμος παρεμβαίνει και καταθέτει πρόταση εξαίρεσης από τους δασικούς χάρτες. τεράστιας δασικής έκτασης, επειδή περιέχει 15 βίλες. Παραβιάζει δηλαδή ακόμα και τον αντισυνταγματικό ορισμό των οικιστικών πυκνώσεων, που θέλει συγκεκριμένη πυκνότητα οικοδομών εντός δάσους για να τους βαφτίσει «οικιστική πύκνωση». Με τις ενέργειες αυτές, ο Δήμος πηγαίνει τον ορισμό της αυθαιρεσίας πολύ παραπέρα από τα όρια της αντισυνταγματικότητας (τα οποία τα έχει ήδη ξεφτιλίσει με τις υποβολές προτάσεων εξαίρεσης).

Τέλος πάντων, κοντά στα μεγάλα έρχονται και τα μικρά, που δεν είναι καθόλου μικρά, όπως οι διαστρώσεις μπάζων και οι εκχερσώσεις στην Καρπασίας. Νόμιζαν πως θα ήταν αόρατες, τώρα που «μένουμε σπίτι»; Ποιος ξέρει, μπορεί.

ΥΓ. Σήμερα μάθαμε από δημοτική σύμβουλο που έθεσε το θέμα στον δήμαρχο, αυτός αντί να ειδοποιήσει αμέσως τους επιβλέποντες να πράξουν τα νόμιμα, της απάντησε πως «δεν έχουν παραλάβει ακόμα το έργο» και «πως θα τα πάρουν στο τέλος γιατί είναι προσωρινά» (θα του το είπαν φαίνεται οι ίδιοι οι εκχερσωτές).

Μάλλον δεν ξέρει και δεν θέλει να καταλάβει για τι πρόκειται, αφού η εκχέρσωση δεν μπορεί να «μαζευτεί» αλλά και ότι τα διαστρωμένα και πατημένα μπάζα πρέπει να σκαφτούν για να φύγουν, δηλαδή να γίνει καινούργια, μεγαλύτερη εκχέρσωση.

Προφάσεις εν αμαρτίαις. Φοβερή προχειρότητα και πολλές αμαρτίες και όλες εις βάρος του βουνού, του δάσους και του ίδιου του μέλλοντος. Και πάλι θα αρχίσουν οι χαζοί λεονταρισμοί των προστίμων και των ανούσιων και κατόπιν εορτής προσπαθειών συγκάλυψης.

Όλο τα ίδια και τα ίδια. Στο ίδιο πάντα έργο απορημένοι θεατές, κενών προφάσεων ακροατές.

Πηγή: AtticaVoice

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***