Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Βρέχει; Χιονίζει; ΔΕΝ παραγγέλνουμε!

Προστατεύουμε τους εργαζόμενους ντελιβεράδες

https://pbs.twimg.com/media/EuS5_4sXMAEQWHj?format=jpg&name=900x900

❄ ❄ ❄ ❄ ❄ ❄ ❄

Ο εργασιακός Γολγοθάς των εργαζόμενων σε δίκυκλα.
Να απαγορευτεί το delivery ζητούν τα σωματεία.

Δεν χρειαζόταν η κακοκαιρία και η πρωτόγνωρη χιονόπτωση που τη συνοδεύει για να συνειδητοποιήσουμε ότι το επάγγελμα των εργαζόμενων οδηγών δίκυκλου είναι από τα σκληρότερα και βουτηγμένα στην εργοδοτική αυθαιρεσία επαγγέλματα. Ούτε χρειάζεται ιδιαίτερη επιχειρηματολογία για να επικυρωθεί πως απέναντι στην αναλγησία των αφεντικών, που δεν διανοούνται να προστατέψουν τους εργαζόμενούς τους από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι οφείλουν να αποφύγουν να επιβαρύνουν τους οδηγούς δίκυκλου με τηλεφωνικές παραγγελίες. Τίποτα από αυτά ωστόσο δεν αναιρεί πως τη στιγμή που ολόκληρη η Ελλάδα έχει σκεπαστεί με χιόνι, ο συγκεκριμένος κλάδος διασχίζει τον δικό του Γολγοθά στους επικίνδυνους δρόμους των πόλεων.


Ήδη το φως της δημοσιότητας έχει δει ένα τροχαίο ατύχημα με εργαζόμενο διανομέα και συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας σε δρόμο της Αθήνας, που εξαιτίας του χιονιά θυμίζει περισσότερο παγοδρόμιο, λόγω της ολισθηρότητας. Στο σημείο βρέθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να παραλάβει τον εργαζόμενο. Πέρα από το συγκεκριμένο περιστατικό, διάφορες πληροφορίες λένε πως έχουν προκύψει και άλλα μικρά ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ με βάση τα όσα προκύπτουν από μαρτυρίες εργαζομένων στον εν λόγω κλάδο, πλήθος εργοδοτών αγνοούν τις ενημερώσεις των εργαζομένων τους πως είναι αδύνατο να προσέλθουν για δουλειά λόγω συνθηκών, τους πιέζουν είτε να κάνουν κανονικά τη βάρδια τους είτε να πάρουν υποχρεωτική άδεια αυτές τις μέρες. Και όλα αυτά ενώ τόσο το Συνδικάτο Επισιτισμού όσο και τα σωματεία των εργαζομένων οδηγών δίκυκλου ζητάνε από το υπουργείο Εργασίας να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσο κρατήσει η κακοκαιρία, αίτημα που για την ώρα έχει πέσει στο κενό.

Συγκεκριμένα, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου ζητάει της απαγόρευση της διανομής με μηχανάκι εν μέσω κακοκαιρίας και τονίζει πως σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας. Η ΣΒΕΟΔ σημειώνει συγκεκριμένα πως η κυβέρνηση και οι εργοδότες «πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται το Συνδικάτο Επισιτισμού, που καλεί τους εργαζόμενους διανομείς να αρνηθούν να δουλέψουν σε αυτές τις συνθήκες και να προβούν άμεσα σε καταγγελίες «σε περίπτωση που εξαναγκάζονται να δουλέψουν με το χιονιά». Η κυβέρνηση και οι εργοδότες, τονίζει, «πρέπει άμεσα να πάρουν μέτρα για τη προστασία και ασφάλεια των διανομέων». Σημειώνει μάλιστα, πως πολλοί εργοδότες, «ήδη προτείνουν στους διανομείς να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα για τη διανομή, θέλοντας να μεταφέρουν ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες όλο το κόστος στους ίδιους τους εργαζόμενους».

«Απαιτούμε: Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες κρατήσει η κακοκαιρία. Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας . Να ενταχτούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν με την ειδικότητα του διανομέα. Δεν θα θυσιάσουμε την ζωή μας για τα κέρδη των αφεντικών!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Galopar

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***