Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Τρία απειλούμενα ρέματα της Αττικής


Μέρος α'

ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΕΡΑΣΙΝΟΣ - ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ

Συζήτηση στην ραδιοφωνική εκπομπή "Η μικρή θαλασσινή", την Παρασκευή 19/2/2021, 19:00-20:00, στον σταθμό Φωνή της Ελλάδας (DIASPORA - Voice of Greece) με την Νικολέττα Λιακοσταύρου.

Μία κουβέντα για τα 3 αυτά ρέματα της Αττικής, τα έργα διευθέτησης, τη ρύπανση, τον καθαρισμό, την οριοθέτηση, τις προσφυγές και την περιπέτειά τους στα δικαστικά έδρανα (ΣτΕ).

Συζητούν οι Ροδούλα Κωνσταντινίδου (Γεωλόγος), από το Δίκτυο Διάσωσης του ρέματος της Πικροδάφνης και Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Χημικός), από την Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας. Και οι δύο συλλογικότητες είναι μέλη της ΡεμΑττικής - Φορείς και κινήσεις για την προστασία των ρεμάτων.

Ορνιθοπανίδα, πανίδα, χλωρίδα, υδάτια και παρυδάτια ζωή

ΡΑΦΗΝΑ & ΕΡΑΣΙΝΟΣ: Βουβόκυκνοι, αγριόκυκνοι, φυλλοσκόποι, πράσινος φρύνος, αττικόψαρο, τρανομυωτίδα, πτερυγονυχτερίδα, μεγάλος νυκτοβάτης (η μεγαλύτερη νυχτερίδα της Ευρώπης), κρασπεδωτή χελώνα, στικτή νεροχελώνα, σπιτόφιδο, οχιά, πράσινη σαύρα, χαλκοκουρούνα, σπιζαετός, πορφυροτσικνιάς κιρκινέζι , λευκοτσικνιάς, άγρια ορχιδέα, καλαμιές κ.α.

ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ (το Υπ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος το χαρακτηρίζει ως Ιδιαιτέρου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος και η Ορνιθολογική Εταιρεία "μεταναστευτικό σταθμό πουλιών"): πικροδάφνες, πεύκα, πρίνοι, λεύκες, καλαμιές, ψάρια, χέλια, λευκοτσικνιάς, μικροτσικνιάς, νυχτοκόρακας, κρυπτοτσικνιάς, πορφυροτσικνιάς, χαλκόκοτα, αλκυόνη, πετρίτης, μικροπουλάδα αγκαθοκαλημάνα, λασπότρυγγας, κρικομυγοχάφτης κ.α.

Ερασίνος (ετυμολογία): εράω - εραστός = αγαπητός ή έρση = δροσιά

Καλή Ακρόαση!

Πηγή: Nikol Liakostavrou


Το β' μέρος της συζήτησης μεταδόθηκε το Σάββατο 20/2/2021, στις 19:00, στην εκπομπή "Σαν τον Οδυσσέα" στον σταθμό Φωνή της Ελλάδας.


Μέρος β'

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***